Peru vyhlásilo pre protesty výnimočný stav, v Machu Picchu uviazlo 800 turistov

Peru vyhlásilo v stredu celoštátny výnimočný stav v súvislosti s násilnými protestmi proti odvolaniu prezidenta Pedra Castilla z funkcie, ktoré si vyžiadali už sedem obetí na životoch. Ako oznámil minister obrany Alberto Otárola, výnimočný stav bude trvať 30 dní.

14.12.2022 21:40 , aktualizované: 15.12.2022 09:09
Peru Foto: ,
Vojaci hliadkujú 14. decembra 2022 v peruánskom meste Arequipa.
debata

Podľa ministra ide o reakciu na „vandalizmus, násilie a blokády ciest“. Dočasne v Peru neplatí sloboda pohybu a zhromažďovania, pričom vláda zvažuje aj zákaz nočného vychádzania.

Castillo bol zatknutý minulý týždeň po tom, čo sa počas rozpravy o podaní ústavnej žaloby proti nemu pre podozrenia z korupcie pokúsil rozpustiť Kongres a vládnuť na základe prezidentských výnosov. Kongres ho narýchlo odvolal a polícia zadržala, keď sa pokúšal dostať na mexické veľvyslanectvo, kde chcel požiadať o azyl. Jeho priaznivci žiadajú jeho prepustenie a nové voľby.

Pedro Castillo Čítajte viac Zatkli peruánskeho prezidenta Castilla. Mal sa pokúsiť o štátny prevrat

Prezidentský úrad po zadržaní Castilla prevzala dovtedajšia viceprezidentka Dina Boluarteová. Tá v snahe zmierniť napätie v krajine navrhla konanie predčasných volieb v decembri 2023. V noci na pondelok ešte navrhovala termín hlasovania na apríl 2024.

Castillo mal byť vo väzbe sedem dní – do stredy. Sudca však nariadil predĺženie väzby o ďalších 48 hodín na základe obvinení zo vzbury a sprisahania. Prokuratúra žiada preňho jedenapolročnú vyšetrovaciu väzbu.

Ľavičiar Castillo bol vo funkcii len 17 mesiacov. Peru má teraz šiestu hlavu štátu za posledných šesť rokov.

Peru Čítajte viac Peru vyhlásilo pre protesty výnimočný stav, v Machu Picchu uviazlo 800 turistov

V Machu Picchu uviazli stovky turistov

Pre protesty uviadli v oblasti svetoznámych ruín inkského kultového mesta Machu Picchu v peruánskych Andách stovky turistov a v regióne bola prerušená železničná doprava, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa miestnych úradov uviazlo od utorka v oblasti Machu Picchu takmer 800 turistov z rôznych krajín, napríklad z USA, Mexika, Španielska, Izraela či Belgicka.

Spôsobila to skutočnosť, že pre protesty prestali od utorka premávať vlaky na trati spájajúcej oblasť Machu Picchu s vyše 100 kilometrov vzdialenou regionálnou metropolou Cusco. V tomto meste bol na protest proti Castillovmu odvolaniu vyhlásený časovo neobmedzený štrajk a došlo tam aj k útokom na verejné budovy a pokusu obsadiť miestne medzinárodné letisko.

Uvedená trať predstavuje jedinú spojnicu svetoznámej pamiatky s Cuscom, odkiaľ sa môžu zahraniční turisti dostať lietadlom do peruánskej metropoly Lima a odtiaľ do ďalších krajín.

Miestne úrady v oblasti Machu Picchu sa v tejto situácii obrátili na peruánsku vládu, aby poskytla vrtuľníky na evakuáciu uviaznutých zahraničných návštevníkov.

Komplex Machu Picchu, ktorý bol vyhlásený za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO, je hlavnou turistikou atrakciou Peru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peru