NATO výrazne navyšuje rozpočty, ten vojenský o vyše štvrtinu

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa dohodli na výraznom zvýšení spoločného rozpočtu na budúci rok v kontexte novej bezpečnostnej situácie vo východnej Európe, spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu, píše agentúra DPA.

15.12.2022 10:21
debata (19)

Civilný rozpočet spojencov z NATO na rok 2023 sa zvýši približne o 27,8 percenta na 370,8 milióna eur (395,8 milióna dolárov), pričom vojenský rozpočet bol stanovený na 1,96 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 25,8 percenta v porovnaní s rokom 2022.

Navýšenie oboch rozpočtových častí oznámila Aliancia v stredu.

Miliarda ľudí v bezpečí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg toto rozhodnutie privítal a skonštatoval, že ide o „konkrétne vyjadrenie vyššej úrovne ambícií“ členských štátov.

„Iba Severná Amerika a Európa, ktoré konajú spoločne v silnom NATO, môžu udržať miliardu našich ľudí v bezpečí v čoraz nebezpečnejšom svete,“ uviedol Stoltenberg vo vyhlásení pre médiá.

pásový obrnený transportér CV90 Čítajte viac Pochybovačom významu bojaschopnej armády môžeme len popriať: „Šťastnú cestu do Ruska“

Spojené vojenské a civilné rozpočty NATO v súčasnosti dosahujú približne 1,8 miliardy eur, čo je v porovnaní s jednotlivými obrannými výdavkami členských štátov veľmi málo. Spojené štáty minuli vlani okolo 769 miliárd eur, v prípade Nemecka to bolo podľa dokumentov NATO okolo 55,6 miliardy eur.

Revidovanie po kritike Trumpa

Podľa súčasného vzorca na výpočet príspevkov znášajú USA a Nemecko najväčšie percento spoločných nákladov organizácie NATO, pričom každá z nich v roku 2021 prispela približne 16,3 percentami, čiže približne 400 miliónmi eur.

Vzorec národných príspevkov bol revidovaný na žiadosť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý opakovane kritizoval európskych spojencov, ako je Nemecko, že nedostatočne prispievajú na spoločné výdavky Aliancie na obranu.

APTOPIX Poland UN US Ambassador Čítajte viac Ako svet zostáva verný Ukrajine?

V dôsledku toho sa percento príspevkov patriacich Nemecku zvýšilo a percento určené pre Spojené štáty zase výrazne znížilo.

Ďalšie zvýšenie rozpočtu NATO, do roku 2030, je už tiež naplánované. Dohodli sa na tom lídri spojeneckých krajín na letnom summite NATO, ktorý sa konal v Madride.

Video
Veľvyslanec USA: Putin si dáva veľký pozor, aby nevyprovokoval NATO
19 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine