Pripravuje si Kyjev v Melitopole bojisko na bitku o Krym?

Najbližším vojenským cieľom ukrajinskej armády by podľa expertov mohlo byť oslobodenie Melitopolu. Toto strategicky významné juhoukrajinské mesto je považované nielen za predmostie k oslobodeniu okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti, ale aj za bránu k anektovanému Krymu.

16.12.2022 06:00
Antonivskij most, Cherson, vojna na Ukrajine Foto: ,
Celkový pohľad na poškodený Antonivský most v Chersone na Ukrajine. Most, hlavný priechod cez rieku Dneper v Chersone, vyradilo z prevádzky ukrajinské ostreľovanie. Zničenie mostu odrezalo zásobovacie trasy Rusov a napokon viedlo k oslobodeniu Chersonu. Podobnú taktiku skúša Kyjev aj v Melitopole.
debata (81)

Tvrdé údery, ktoré Ukrajinci v uplynulých dňoch uštedrili ruským pozíciám v Melitopole, primali niekdajšieho veliteľa amerických pozemných síl v Európe k odvážnej prognóze. Ben Hodges predpovedá, že Kyjev by do ôsmich mesiacov mohol získať späť polostrov, ktorý Moskva okupuje už osem a pol roka.

„Ukrajinský generálny štáb bude v nasledujúcich týždňoch, až do februára, pokračovať v búšení na ruské veliteľstvá a komunikačné linky (logistiku), aby pripravil podmienky pre rozhodujúcu fázu vojenskej operácie – oslobodenie Krymu,“ napísal na Twitteri. „Očakávam, že Krym oslobodia do augusta,“ doplnil americký generál v zálohe.

O termíne, kedy by sa to mohlo podariť, sa doposiaľ ani ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neodhodlal nahlas snívať. Hoci inak neustále opakuje, že vojna sa skončí až oslobodením celej Ukrajiny, vrátane Krymu.

Putin kontroluje most na Krym. V mercedese

Video

Kým prognóza generála Hodgesa sa väčšine expertov môže zdať nerealistická, s tým, že najbližším cieľom ukrajinskej armády by mohlo byť oslobodenie Melitopolu, súhlasia aj znalci, ktorých oslovil denník New York Times.

„Melitopol je kľúčovým dopravným uzlom a opätovné získanie kontroly nad ním by mohlo pomôcť ukrajinským silám získať späť nielen celý Záporožský región, ale aj zvyšok susedného Chersonu,“ zhrnul ich názory americký denník a dodal: „Potenciálne budú mať dokonca možnosť zatlačiť ruské jednotky späť na Krym.“

Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...
Vrtuľník v sobotu 8. októbra 2022 hasí požiar...
+6Výbuch a následný požiar v sobotu 8. októbra...

Aktivita Ozbrojených síl Ukrajiny na melitopolskom fronte skutočne výrazne vzrástla. V pondelok napríklad vyhodili do vzduchu most cez rieku Moločnaja pri Melitopole. Predtým zasiahli hostel, kde boli podľa ukrajinskej strany ubytovaní ruskí vojaci. Na pozadí týchto úderov mnohí odborníci začali hovoriť o možnej ofenzíve, alebo aspoň o príprave na ňu.

Po stiahnutí sa z Chersonu Rusi premiestnili svoje velenie južného frontu práve do Melitopolu, ktorý je kľúčovým uzlom na ceste z Ruska na Krym. V meste, ktoré malo pred vojnou asi 170-tisíc obyvateľov, sídli aj okupačná správa Ruskom nelegálne anektovanej Záporožskej oblasti, keďže samotné oblastné centrum, sedemnásobne väčšie ako Melitopol, je stále pod kontrolou Kyjeva.

Minulú sobotu večer počuli obyvatelia Melitopolu sériu silných výbuchov. O niekoľko hodín neskôr sa na telegramových kanáloch objavilo video s následkami úderu: z hostela na východnom okraji mesta zostali len ruiny.

Krátko po prvých správach o výbuchoch ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fiodorov na svojom telegramovom účte napísal, že v dôsledku úderu „sa usmažilo asi 200 okupantov“. Neskôr svoj odhad počtu obetí znížil na „desiatky“. Podľa Fiodorova bola v uplynulých dňoch v regióne Melitopolu zasiahnutá aj nepriateľská radarová stanica a kontrolné stanovište v obci Bogdanovka, dvadsať kilometrov od mesta.

Zásah hostela priznala aj ruská strana. Podľa nej zahynuli dvaja „rekreanti“ a traja utrpeli zranenia. Moskva i Kyjev sa zhodli, že ubytovňu premenil na ruiny americký salvový raketomet HIMARS. V pondelok ukrajinský úder vážne poškodil ďalší objekt nachádzajúci sa iba pol kilometra od zničeného hostela: most cez rieku Moločnaja pri výjazde z mesta východným smerom. Podľa ruského velenia išlo o dielo diverzantov, ktorí odpálením nastraženého výbušného zariadenia poškodili mostné piliere. Ukrajinskí novinári píšu o ďalšom údere HIMARS.

S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú

Video
Pozrite si systém GLSDB na videu spoločností Saab a Boeing. V podstate ide o presné letecké bomby odpaľované na raketách. Penntagon sa zaoberá ponukou Boeingu tieto systémy vyrobiť pre Ukrajinu.

Okupačné úrady boli nútené uzavrieť most pre dopravu a vytýčiť obchádzkové trasy. Most v Melitopole je veľkosťou neporovnateľný s Antonivským mostom v Chersone, ktorého vyradenie napokon pred mesiacom donútilo ruské jednotky opustiť oblastné centrum a stiahnuť sa na ľavý breh Dnepra. Podľa exilového starostu Fiodorova bol ale aj most cez Moločnuju pre ruských vojakov veľmi dôležitý, lebo ním prevážali vojenskú techniku z východu.

Na zničenom Antonivskom moste veje ukrajinská vlajka

Video
Zničený strategický Antonivskyj most v Chersonskej oblasti je v rukách ukrajinskej armády, veje na ňom ukrajinská vlajka. Zdroj: Sociálna sieť Telegram

Skutočnosť, že Melitopol sa v poslednom čase čoraz častejšie stáva terčom úderov, predovšetkým z raketometov HIMARS, nezávislému vojenskému analytikovi Kirillovi Michajlovovi pripomína prípravu ukrajinskej protiofenzívy na Cherson. „Strategický význam Melitopolu je neoceniteľný. Okrem toho, že tam sídli ruské velenie južnej skupiny vojsk, mesto je kľúčovým uzlom pozemného koridoru z Ruska na Krym, ktorý sa ruskej armáde podarilo preraziť od začiatku invázie na Ukrajinu,“ povedal Michajlov pre televíziu Current Times.

Ukrajinské sily sa podľa Michajlova snažia čo najviac narušiť nepriateľskú logistiku. Analytik pripúšťa, že rieka Moločnaja je pomerne malá, ale potreba zriadiť cez ňu náhradný priechod, ktorý sa navyše tiež môže stať ľahkým terčom pre HIMARS, značne skomplikuje život ruskej armáde, obmedzí jej možnosti rýchleho presunu vojsk. Sťaží to tiež zásobovanie, ktorého potreba sa vždy zvyšuje počas akýchkoľvek bitiek, vrátane obranných.

Hoci Michajlov, rovnako ako väčšina analytikov, si netrúfa predpovedať, kedy a či vôbec Ukrajina dokáže oslobodiť Krym, na to, aby znepríjemnila život okupantov na anektovanom polostrove vidí všetky predpoklady. „Vstup do Melitopolu a ďalej k Azovskému moru umožní Ukrajine efektívnejšie zaútočiť na územie Krymu, prípadne aj na Krymský most. Tomu, čo teraz Ukrajina robí v Melitopole, sa na Západe hovorí ,formovanie bojiska'. Dá sa to preložiť ako ,príprava bojiska', v tomto prípade na útočné operácie,“ pripomína expert.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #ofenzíva #vojna na Ukrajine #Cherson