Katargate: Podozrivú europoslankyňu vyšetruje aténska finančná prokuratúra

Finančná prokuratúra v gréckom hlavnom meste Atény začala predbežné vyšetrovanie v prípade korupcie a prania špinavých peňazí, ktorých sa mala dopustiť grécka europoslankyňa Eva Kailiová. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na súdne zdroje.

15.12.2022 18:09
debata (2)

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Kailiová, ktorá čelí obvineniam z brania úplatku a prania špinavých peňazí, sa v súčasnosti nachádza vo vyšetrovacej väzbe v Belgicku. Zostane tam minimálne do 22. decembra.

Belgická prokuratúra okrem nej obvinila aj ďalšie osoby v rámci vyšetrovania súvisiaceho s údajnými pokusmi Kataru ovplyvňovať rozhodnutia v Európskom parlamente. Europoslanci následne Kailiovú v utorok odvolali z funkcie podpredsedníčky EP.

Belgická polícia počas razie súvisiacej s predmetným vyšetrovaním zhabala najmenej 1,5 milióna eur v hotovosti.

Zmrazili legislatívne spisy týkajúce sa Kataru

Poslanci EP vo štvrtok v reakcii na nedávne obvinenia niektorých poslancov a asistentov poslancov z účasti na škandále Katargate vyzvali pozastaviť všetky práce na legislatívnych spisoch týkajúcich sa Kataru. Informuje o tom spravodajca TASR.

Po utorňajšej rozprave EP vo štvrtok prijal uznesenie o podozreniach z korupcie s údajnou účasťou Kataru a o potrebe väčšej transparentnosti v inštitúciách EÚ. Za uznesenie zahlasovalo 541 poslancov, dvaja boli proti a traja sa zdržali.

eva kailiová katargate Čítajte viac Šéfov diplomacie šokuje korupčný škandál Katargate

Europoslanci vyjadrili zdesenie nad obvineniami, že niektorí súčasní a bývalí členovia EP a zamestnanci sú zapojení do korupcie, prania špinavých peňazí a účasti v zločineckej organizácii. Prisľúbili, že EP bude plne spolupracovať s vyšetrovateľmi. Zároveň skritizovali skutočnosť, že vnútorné systémy europarlamentu nedokázali zabrániť korupcii.

Poslanci údajné pokusy o korupciu zo strany Kataru označili za vážne zahraničné zasahovanie do európskej demokracie.

Zmrazenie legislatívnych spisov sa dotkne napríklad liberalizácie vízového režimu a dohody EÚ o letectve s Katarom, ako aj plánovaných návštev, kým sa záležitosť nevyjasní. Europoslanci tiež žiadajú dočasné pozastavenie vydávania bezpečnostných preukazov pre predstaviteľov lobujúcich za katarské záujmy.

EP: Treba si posvietiť na vedľajšie príjmy poslancov

Európski zákonodarcovia vo štvrtok tiež vyjadrili obavy z možných konfliktov záujmov spôsobených „vedľajšími prácami“ členov EP. Najmä ak niektorí europoslanci pôsobia aj ako manažéri, sú v predstavenstve alebo v poradných zboroch firiem alebo fungujú ako konzultanti bánk, nadnárodných spoločností či verejne obchodovateľných spoločností.

Bezprostredným podnetom iniciatívy bola prebiehajúca kauza Katargate. Parlament preto podporuje systém podávania majetkových priznaní na začiatku a na konci každého mandátu. Majetkové priznania by mali byť prístupné iba príslušným orgánom a kontrolovali by sa iba v prípade podložených tvrdení o korupcii.

Poslanci sa tiež zaväzujú zabezpečiť úplnú transparentnosť, pokiaľ ide o ich vedľajšie príjmy, a zakázať akékoľvek externé financovanie zamestnancov poslancov EP a politických skupín.

Radovan Geist Čítajte viac Katargate: očistí sa europarlament od korupcie?

Europarlament sa na úrovni EÚ bude snažiť zaviesť zákaz darov z tretích krajín poslancom EP a politickým stranám. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby na tento účel pripravila legislatívny návrh.

EP chce, aby bol register transparentnosti EÚ povinný a jeho pôsobnosť by sa mala rozšíriť aj na predstaviteľov tretích krajín a na bývalých europoslancov.

Poslanci by chceli zriadiť aj vyšetrovací výbor, ktorý by sa na základe vyšetrovania a súdnych procesov zaoberal prípadmi korupcie a podobných aktivít tretích krajín.

Poslanci sa zamerali aj na parlamentné skupiny priateľstva, ktoré by mali byť riadne regulované a monitorované, ak majú naďalej existovať. Kvestori EP by mali zaviesť do praxe už existujúce pravidlá a vytvoriť prístupný register kontaktov.

Parlament zároveň vyzval eurokomisiu, aby predložila návrh na zriadenie nezávislého etického orgánu, ktorý EP navrhol už v septembri 2021.

V neposlednom rade EP vyzdvihol protikorupčnú úlohu Európskej prokuratúry (EPPO), Europolu, agentúry Eurojust a Úradu EÚ pre boj proti podvodom (OLAF) a vyzval na posilnenie kapacít a spolupráce EPPO a OLAF a na zavedenie spoločných protikorupčných pravidiel pre členov a zamestnancov všetkých orgánov EÚ.

Európsky parlament / EP / Čítajte viac Katargate: Podozrivú europoslankyňu vyšetruje aténska finančná prokuratúra
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Katar #eva kailiová #Katargate