Rusi sa druhýkrát pokúsia dobyť Kyjev, varuje ukrajinský veliteľ

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj sa domnieva, že Rusko by mohlo podniknúť druhý pokus o dobytie Kyjeva. Podľa neho sa nepriateľ aktívne pripravuje na novú ofenzívu, zhromažďuje personál a zbrane, informovala vo štvrtok britská stanica BBC.

15.12.2022 20:00
vojna na Ukrajine, Kyjev Foto: ,
Ľudia prechádzajú v pondelok 12. decembra 2022 okolo vchodu do Katedrály sv. Michala s poškodeným ruským vojenským vozidlom v popredí v centre Kyjeva.
debata (45)

V rozhovore pre britský magazín The Economist, monitorovanom BBC, Zalužnyj vyslovil predpoklad, že ďalšia fáza vojny sa začne budúci rok a budú ju sprevádzať najaktívnejšie bojové operácie.

„V najlepšom (sa to začne) v marci, v najhoršom na konci januára,“ povedal. Nevedel však uviesť, či sa táto ofenzíva začne vo východoukrajinskom Donbase, na juhu alebo z územia Bieloruska, s ktorým Ukrajina susedí na severe.

Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?

Video
,,Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu prískušník Ozbrojených sí Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Dodal, že Rusi teraz cvičia asi 200 000 vojakov. „Nepochybujem, že sa opäť pokúsia dostať do Kyjeva,“ povedal Zalužnyj. Upozornil, že tzv. čiastočná mobilizácia, ktorú ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v polovici septembra, zafungovala.

Poznamenal tiež, že „nie je pravda“, že problémy so zmobilizovanými vojakmi sú až také veľké, ako sa medializuje. „Oni budú bojovať. Cár rozkázal ísť do vojny, a oni šli do vojny,“ vyhlásil ukrajinský generál.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Pripustil, že problémom je stále veľkosť ruskej armády, aj keď je slabo vybavená. „Podľa našich odhadov majú rezervu 1,2–1,5 milióna ľudí,“ vysvetlil.

Zo slov Zalužného podľa BBC vyplýva, že početnosť jednotiek ruskej armády na Ukrajine môže vojnu predĺžiť, ale nie rozhodnúť v prospech Ruska. „Bojový potenciál bude veľmi, veľmi nízky, aj keď naverbujú do armády ďalší milión ľudí, ktorí budú hádzať mŕtvoly, ako to urobil (sovietsky maršál Georgij) Žukov, stále to neprinesie želaný výsledok,“ povedal Zalužnyj.

BBC sumarizovala, že vo všeobecnosti sa Zalužnyj, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj zhodujú na tom, že Ukrajina má pred sebou niekoľko kritických a rozhodujúcich mesiacov.

Zalužnyi pritom špecifikoval, že ukrajinské ozbrojené sily majú teraz tri hlavné úlohy: ubrániť súčasné hranice, akumulovať rezervy pre ďalšiu fázu vojny a poskytnúť armáde systémy protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany, a to najmä na ochranu civilnej infraštruktúry na Ukrajine.

Objasnil, že ak bude energetická infraštruktúra na Ukrajine zničená, „potom manželky a deti vojakov začnú mrznúť“, čo sa prejaví aj na psychike vojakov a ich príprave na ďalšie boje.

Uarus / Vojak / Armáda / Čítajte viac Mobilizovaný ruský vojak odmietol bojovať. Bili ho, vyhrážali sa mu zastrelením či pochovaním zaživa

Zalužnyj zároveň vyjadril presvedčenie, že Ukrajine sa podarí získať územia, ktoré po začiatku vojny okupovalo Rusko. Na to však e Ukrajina podľa hlavného veliteľa potrebuje ďalších 300 tankov, 600–700 bojových vozidiel pechoty a 500 húfnic.

Ukrajina prešla na prelome leta a jesene do ofenzívy, počas ktorej ovládla rozsiahle územia vrátane mesta Cherson, jediného regionálneho centra, ktoré sa Rusku podarilo dobyť po začatí invázie na Ukrajinu. Do konca novembra sa front stabilizoval, a to aj v dôsledku rozbahnenia terénu, tzv. rasputice. Moskva však stále ovláda 18 percent ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova.

Napriek tomu, že boje pokračujú s rôznou intenzitou pozdĺž celej frontovej línie, odborníci neočakávajú výrazné prielomy ani na jednej strane konfliktu, informuje TASR.

Podľa šéfky americkej Národnej spravodajskej služby Avril Haynesovej sa aktívna fáza bojov obnoví na jar; experti Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sú si zasa istí, že sa tak stane už v zime.

VIDEO: Čo odkazuje ukrajinský vojak Rusom z pekla na Zemi, z Bachmutu?
Video
Je to momentálne najkrvavejšia bitka ruskej vojny proti Ukrajine. Tí, čo sú je súčasťou, hovoria o pekle na Zemi. Pri meste Bachmut sa bojuje o každý meter územia. Ale ani jeden z nich nedostanú ruskí okupanti zadarmo. "Ukrajina ja silná, oceľová a titanická," odkázal do Moskvy z Bachmutu prískušník Ozbrojených sí Ukrajiny. Video jeho prejavu zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.
45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine