Musk splachuje peniaze. Už nie je najbohatší

Bola to investícia alebo si Elon Musk kúpil nástroj moci? Sociálna sieť Twitter ho stála 44 miliárd dolárov. Keď tento obchod Musk pred niekoľkými týždňami uzavrel, stále bol najbohatším človekom na svete. No teraz sa medzi megamiliardármi dostal na druhé miesto.

15.12.2022 20:55
Elon Musk Foto: ,
Druhý najbohatší človek na svete Elon Musk.
debata (16)

Magazín Forbes, ktorý v reálnom čas sleduje, ako sa vyvíjajú financie najbohatších ľudí, má už niekoľko dní na čele rebríčka Francúza Bernarda Arnaulta a jeho rodinu. V čase písanie tohto článku odhadoval majetok šéfa spoločnosti LVMH, ktorá sa zameriava na luxusné produkty, na 187,4 miliardy dolárov. Musk bol na druhom mieste so 174 miliardami dolárov.

Nervózni investori

Čo sa stalo? Musk síce za Twitter nezaplatil z vlastného vrecka, ale do istej miery sa dá povedať, že v tejto chvíli priam splachuje peniaze do kanála. Jeho správanie sa na sociálnej sieti a manažovanie procesov v celej spoločnosti očividne znervózňuje investorov. Najväčším problémom Muska však je, že cena akcií jeho firmy Tesla sa podľa agentúry Reuters prepadla za posledný rok o polovicu.

Ale aj za to si druhý najbohatší človek na svete môže viac-menej sám. Musk práve predal ďalšiu várku akcií Tesly za 3,6 miliardy dolárov, v tomto roku už takto speňažil cenné papiere v hodnote 40 miliárd dolárov.

„Nedá sa povedať, že by to práve vzbudzovalo dôveru v jeho podnikanie, ani to nehovorí veľa o tom, na čo sa vlastne teraz Musk sústreďuje. Nie je to dobrá situácia. Hovoril som s mnohými investormi, ktorí vlastnia akcie Tesly, a na Elona úplne zúria,“ povedal pre Reuters Tony Sycamore, analytik brokerskej firmy IG Markets.

Elon Musk Čítajte viac Čo si Elon Musk myslí o Ukrajine a Rusku a je pre svet nebezpečný?

Tesla v októbri informovala, že vzhľadom na pretrvávajúce logistické problémy očakáva, že nesplní tohtoročný cieľ dodávky vozidiel. Podľa Reuters však firma stále zostáva ziskovejšia ako jej konkurenti, ktorí sa tiež usilujú zarobiť na predaji elektromobilov

Musk si protirečí

Najväčšia pozornosť sa však na Muska zameriava pre jeho správanie sa na Twitteri. Otvorene sa v posledných dňoch pridal na stranu antivaxerov a vyhlásil, že by mali stíhať Anthonyho Fauciho, šéfa Národného ústavu pre alergie a infekčné ochorenia, ktorý vytváral stratégiu boja s covidovou pandémiou.

Musk tiež začal prostredníctvom vybraných publicistov zverejňovať dokumenty o tom, ako sa v minulosti robili v Twitteri rozhodnutia. Označuje to za obrovský škandál, no doterajšie informácie to príliš nepotvrdzujú.

Dokumenty sa týkajú toho, ako Twitter v roku 2020 zakazoval zverejňovať správy o laptope Huntera Bidena, syna súčasného prezidenta Joe Bidena, ktorý vraj obsahoval kompromitujúce dôkazy proti nemu. Ďalšie informácie súvisia s tým, ako sociálna sieť zrušila po útoku na Kongres 6. januára 2021 účet prezidenta Donalda Trumpa. Okrem toho Twitter vraj blokoval najmä konzervatívnych, respektíve krajne pravicových užívateľov.

Na snímke z januára 2020 Elon Musk na tlačovej...
Elon Musk s vtedajším americkým prezidentom...
+6Elon Musk s mamou v šou Saturday Night Live v...

Po tom, čo Musk sociálnu sieť kúpil, zrušené účty vrátane Trumpovho obnovil. Megamiliardár sa zároveň pravidelne zapája do konverzácie s dezinformátormi.

„Musk si protirečí, keď tvrdí, že chce Twitter zbaviť botov a trolov, čo by bola dobrá vec,“ povedal pre Pravdu Julian Ringhof z Európskej rady pre zahraničné vzťahy, ktorý sa zaoberá tým, ako technológie ovplyvňujú politiku.

Zároveň sa Musk v stredu rozhodol ísť proti vlastným pravidlám, keď Twitter zablokoval účet @elonjet. Ten na základe verejne dostupných dát prinášal novinky o pohybe súkromného lietadla miliardára. Musk v minulosti tvrdil, že je takým prívržencom slobody prejavu, že účet nezruší. Teraz sa to stalo a boháč dokonca požiadal svojich viac ako 121 miliónov sledujúcich ľudí na Twitteri, aby mu pomohli identifikovať, kto za ním stojí.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Elon Musk #miliardári