Počet obetí zosuvu pôdy na ilegálny kemp v Malajzii stúpol na 24

Počet obetí piatkového zosuvu pôdy v turistickom kempe v Malajzii stúpol na 24 mŕtvych, pričom nezvestných naďalej zostáva deväť osôb. Najnovšími potvrdenými obeťami, ktoré našli v sobotu, sú žena a jej dve deti.

16.12.2022 06:26 , aktualizované: 17.12.2022 18:05
zosuv pôdy Foto:
Záchranári pátrajú po nezvestných osobách po zosuve pôdy, ktorý v piatok 16. decembra 2022 zasiahol kemp v Batang Kali v Malajzii.
debata

V kempe na organickej farme v Batang Kali, asi 50 kilometrov severne od Kuala Lumpur, bolo v čase incidentu podľa polície asi 94 Malajzijčanov. Podľa úradov kemp ostatné dva roky funguje nelegálne. Prevádzkovateľovi v prípade dokázania viny hrozí až trojročné väzenie a peňažný trest.

Pôda kemp zavalila v skorých ranných hodinách miestneho času (vo štvrtok 20:00 SEČ). Zachrániť sa zatiaľ podarilo 61 ľudí, osem z nich je v nemocnici. Všetky obete na životoch sú malajzijskej národnosti. Medzi nimi je aj päťročné dieťa.

Po nezvestných záchranári pátrajú v hustom bahne a pod popadanými stromami, opísal Reuters. Videozáznamy z miesta ukazujú zavalenú plochu pod cestou v prudkom svahu zalesneného kopca aj záchranárov.

Pôda sa zosunula v piatok na kraji cesty v blízkosti farmy, ktorá prevádzkuje kemp. Uvoľnená hmota sa na kemp zrútila z výšky asi 30 metrov a zasypala plochu o veľkosti približne 0,4 hektára.

„Počula som hlasný zvuk pripomínajúci hrom, ale boli to padajúce kamene,“ popísala miestnemu médiu 22-ročná Teh Lynn Xuanová. „Cítili sme, že stany prestávajú byť stabilné a že okolo nás padá pôda. Našťastie som sa dokázala zo stanu dostať a schovať sa na bezpečnejšie miesto. Ja aj matka sme dokázali zo stanu vyliezť a zachrániť sa,“ popísala.

Malajský štát Selangor trápili zosuvy pôdy už v minulosti. Ich príčina sa často dáva do súvislosti s klčovaním lesov. V oblasti je teraz obdobie dažďov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #zosuv pôdy