Predstaviteľ vagnerovcov bol ťažko zranený pri údajnom pokuse o atentát

Ruský občan úzko spojený s Vagnerovou skupinou vedenou ruským oligarchom Jevgenijom Prigožinom bol v Stredoafrickej republike ťažko zranený pri pokuse o atentát. Referuje o tom spravodajský web CNN.

16.12.2022 18:05 , aktualizované: 22:35
debata (62)

Dmitrij Sytyj, ktorý riadi kultúrne stredisko tzv. Ruský dom v hlavnom meste Bangui, dostal balík, ktorý mu explodoval v rukách. Podľa Prigožina posledné slová Sytého pred upadnutím do bezvedomia a následným prevozom do nemocnice údajne zneli: „Videl som odkaz: Toto je pre vás od všetkých Francúzov. Rusi pôjdu preč z Afriky.“

Prigožin obvinil Francúzsko, že stojí za útokom na Sytého. Bez poskytnutia dôkazov uviedol, že 11. novembra dostal z Toga balíček s fotografiou svojho syna žijúceho vo Francúzsku s poznámkou, že nabudúce dostane hlavu syna, „ak Rusi nevypadnú z Afriky“. Zároveň vyzval na dôkladné vyšetrenie „teroristických metód Francúzska a jeho západných spojencov — USA a ďalších“.

Podľa Prigožina nie je isté, či Sytyj útok prežije. O záchranu jeho života bojujú v miestnej nemocnici ruskí lekári.

Televízia CNN tvrdí, že Prigožinove tvrdenia, ktorého pre cateringové služby poskytované Kremľu volajú „Putinov kuchár“, nemôže potvrdiť.

Francúzsko obvinenia odmieta

Šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová v piatok odmietla tvrdenie šéfa ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny Prigožina. „Táto informácia je nepravdivá a je dokonca dobrým príkladom ruskej propagandy a bujnej fantázie, ktorá je niekedy pre túto propagandu charakteristická,“ uviedla Colonnová podľa webu denníka Le Monde.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov vyhlásil, že aj napriek tomuto útoku zostane ruské kultúrne centrum otvorené. „Tvárou v tvár teroristom nesmieme prejaviť strach, na to len čakajú,“ povedal a vyzval na posilnenie bezpečnosti ruskej diplomatickej misie v Stredoafrickej republike. Bogdanov podľa AFP neukázal obviňujúcim prstom na Francúzsko, ani nespomenul žiadnu konkrétnu stopu, iba vyhlásil, že „medzinárodný terorizmus nepozná hranice“.

Stredoafrická republika, kde sa od roku 2013 odohráva občianska vojna, je v centre záujmu Ruska zápasiaceho o vplyv v Afrike. Rastúci vplyv Vagnerovej skupiny viedol Francúzsko k tomu, že vo štvrtok stiahlo zo SAR svojich posledných vojakov.

V súvislosti so žoldnierskou Vagnerovou skupinou sa dlhodobo šíria správy, že pomohli destabilizovať politickú scénu v prospech Ruska v najmenej šiestich afrických krajinách vrátane Stredoafrickej republiky, Sudánu a Burkiny Faso. To malo za následok tisíce mŕtvych a približne dva milióny vysídlených ľudí.

prigožin, kladivo, vagnerovci, wagnerovci Čítajte aj Prigožin poslal do Bruselu krvavé kladivo. Europoslanci navrhli vagnerovcov označiť za teroristov
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #vojna na Ukrajine #Putinov kuchár #Vagnerova skupina