Musk na základe hlasovania používateľov twitteru odblokoval novinárom účty

Twitter obnoví účty niektorých novinárov, ktoré boli pozastavené po tom, čo ich nový majiteľ tejto sociálnej siete Elon Musk obvinil z ohrozovania jeho rodiny. Oznámil to samotný Musk.

17.12.2022 15:30 , aktualizované: 17:04
Aktuálne najbohatší človek na svete Elon Musk Foto: ,
Elon Musk
debata (6)

„Ľudia prehovorili. Účtom, ktoré zverejnili moju polohu, bude teraz zrušené pozastavenie," napísal Musk na Twitteri.

Musk uskutočnil na Twitteri prieskum, v ktorom sa pýtal, či by mal obnoviť zablokované twitterové účty teraz alebo o týždeň. Takmer 59 percent z 3,69 milióna ľudí zapojených do prieskumu uviedlo, že by ich mal obnoviť už teraz.

Len v priebehu piatka boli bez predchádzajúceho varovania z Twitteru odstránené účty niekoľkých novinárov z televízie CNN a denníkov The New York Times a The Washington Post. Títo novinári predtým zverejnili príspevky, v ktorých informovali o odstránení ďalšieho z účtov, ktorý monitoroval lety Muskovho súkromného lietadla.

Musk povedal, že tento krok bol nevyhnutný po tom, čo auto, ktoré viezlo jedno z jeho detí, sledoval v Los Angeles „bláznivý stalker“ a zdalo sa, že z incidentu obviňuje práve sledovanie letov jeho lietadla.

Elon Musk Čítajte viac Musk splachuje peniaze. Už nie je najbohatší

Zablokovanie účtov novinárov na Twitteri kritizovali Európska únia, OSN či medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk Muskovo rozhodnutie odblokovať účty privítal. Türk zároveň vyzval Twitter, aby rešpektoval ľudské práva.

OSN je znepokojená

„Dobrou správou je, že novinári sa na Twitter vrátili, no stále pretrvávajú vážne obavy," uviedol Türk v príspevku na Twitteri. Zároveň trval na tom, že „Twitter má povinnosť rešpektovať ľudské práva“.

Türk v sobotu vyjadril obavy nad Muskovymi rozhodnutiami a vyzval ho, aby sa „zaviazal, že sa bude rozhodovať na základe verejne dostupných legilatív, ktoré rešpektujú ľudské práva vrátane slobody slova“.

Elon Musk Čítajte viac Musk spáva v sídle Twitteru, očakáva to aj od zamestnancov. Pracovne prerobil na spálne

Umlčiavanie novinárov na Twitteri je posledným kontroverzným krokom Muska, ktorý o sebe vyhlasuje, že je obrancom slobody slova, píše AFP. Musk uviedol, že zablokovanie účtov novinárov a účtu, ktorý sledoval jeho súkromné lietadlo, bolo nevyhnutné. Auto, v ktorom sa viezol jeho syn totiž podľa neho v americkom meste Los Angeles sledoval „bláznivý stalker“, pričom sa zdalo, že z incidentu obviňuje Musk práve sledovanie pohybu svojho lietadla.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Elon Musk