Lúpež storočia za 113 miliónov eur: Nemeckí policajti zaistili časť klenotov

Viac ako tri roky po vlámaní do drážďanskej barokovej klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetrovatelia väčšiu časť lupu v Berlíne. V noci na dnešok zaistili v nemeckom hlavnom meste 31 častí koristi, oznámili podľa agentúry DPA polícia a štátne zastupiteľstvo. Zaistené kusy boli v sprievode špeciálnych policajných síl prepravené do Drážďan.

17.12.2022 15:46 , aktualizované: 21:23
múzeum Foto: ,
Návštevníci si prezerajú klenoty počas znovuotvorenia Múzea zelenej klenby v drážďanskom kráľovskom paláci v Nemecku 30. mája 2020.
debata (1)

V saskej metropole nájdené predmety najskôr preskúmajú kriminalisti a následne aj experti zo saských umeleckých zbierok. Majú zistiť, či sú jednotlivé položky pravé a kompletné.

Vyšetrovacie orgány uviedli, že nálezu cenných predmetov predchádzali rozhovory s právnikmi pravdepodobných páchateľov. Od začiatku roka sa v Drážďanoch koná proces so šiestimi osobami obžalovanými zo závažnej organizovanej krádeže, podpaľačstva a obzvlášť závažného podpaľačstva.

diamant, luxus, krása, žena Čítajte viac Klenoty ukradnuté z múzea v Drážďanoch ponúkli na predaj v Izraeli

Páchatelia sa do drážďanského Rezidenčného zámku vlámali 25. novembra 2019. Lupiči sekerami rozbili vitrínu a odniesli si šperky zo 17. a 18. storočia. Ukradli 21 šperkov obsahujúcich 4 300 diamantov a briliantov v celkovej hodnote presahujúcej 113 miliónov eur a pri lúpeži spôsobili aj vecnú škodu vo výške presahujúcej milión eur.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že za vlámaním sú členovia známeho berlínskeho klanu. Obžalovaní pochádzajú z veľkej rodiny arabského pôvodu, ale ide o nemeckých občanov.

Po tomto verí na zázrak

Šéfka drážďanských umeleckých zbierok Marion Ackermannová dnes dala najavo úľavu z toho, že sa exponáty našli a poďakovala vyšetrovateľom. Ona sama vraj posledné tri roky „hlboko verila“, že sa ukradnuté klenoty opäť vynoria. Podľa nej totiž nič nenasvedčovalo tomu, že by sa už niekde objavili alebo boli predané. Keď ale človek na štvrtú adventnú nedeľu dostane takú úžasnú správu, verí na „vianočný zázrak“, povedala Ackermannová. V uliciach Drážďan sa podľa nej správa rozšírila ako lavína.

„Sasko hovorí: ďakujem,“ odkázal polícii a justícii saský krajinský premiér Michael Kretschmer. Podľa saskej ministerky kultúry Barbary Klepschovej úspech vyšetrujúcich orgánov ukazuje, „že sa aj tri roky po tejto bolestnej lúpeži oplatí nestrácať nádej a sledovať všetky stopy, ktoré sa naskytnú“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lúpež #Berlín #Drážďany