V Iraku pri útoku Islamského štátu zahynulo deväť policajtov

Najmenej deväť irackých policajtov zomrelo, keď ich konvoj pri meste Kirkúk na severovýchode krajiny zasiahla bomba. Informovala o tom agentúra Reuters. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), o zodpovednosti ktorej boli úrady presvedčené hneď na začiatku.

18.12.2022 11:13 , aktualizované: 20:16
islamský štát Foto: ,
Bojovník z kresťanskej sýrskej milície, ktorá bojovala proti Islamskému štátu pod zástavou Sýrskych demokratických síl podporovaných Spojenými štátmi, páli vlajku IS na frontovej línii pri meste Rakka na severovýchode Sýrie, 17. júla 2017.
debata (2)

Agentúra AFP uviedla, že po explózii na predmestí Kirkúku nasledoval útok strelnými zbraňami. „Jeden útočník bol zabitý a po ostatných pátrame,“ povedal agentúre policajný zdroj. Ďalší dvaja policajti utrpeli kritické zranenia, dodáva Reuters.

Islamský štát, ktorý v roku 2014 vyhlásil na rozsiahlych územiach Sýrie a Iraku svoj kalifát, bol v Iraku porazený v roku 2017 po ofenzívach irackých jednotiek s podporou vojakov koalície vedenej Spojenými štátmi. Do tohto vojenského zoskupenia sa vtedy zapojilo vyše 80 krajín, medzi nimi Británia, Francúzsko a niekoľko arabských štátov.

V horských a púštnych oblastiach ale zostali menšie skupiny, ktoré stále pripravujú útoky. Dnešný útok sa odohral pri dedine Safra, asi 30 kilometrov juhozápadne od Kirkúku, oznámili agentúre Reuters dva bezpečnostné zdroje.

Bagdádí Čítajte viac Islamský štát zmizol z očí. Čaká na ďalšiu príležitosť?

Hoci Irak vyhlásil nad džihádistami z IS víťazstvo, zvyšky tohto zoskupenia sporadicky podnikajú útoky proti bezpečnostným zložkám, a to najmä v riedko osídlených púštnych alebo horských oblastiach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Kirkúk #útok na policajtov