Kúpili si za 1,5 milióna europoslancov? Katar už hrozí Belgicku - zemným plynom

Katar odsúdil vyšetrovanie korupcie zo strany Belgicka a pozastavenie všetkej činnosti Európskeho parlamentu (EP) týkajúcej sa emirátu s tým, že by to mohlo "negatívne" ovplyvniť vzájomné vzťahy a dodávky zemného plynu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18.12.2022 12:40
Kailisová Foto:
Na snímke zo 7. decembra 2022 grécka politička a vtedajšia podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailisová vystupuje s príhovorom na udeľovaní Ceny Európskej únie za literatúru v Bruseli.
debata (31)

Belgická polícia v stredu oznámila, že pri domových prehliadkach súvisiacich s údajnou korupciou ľudí s väzbami na europarlament zaistila takmer 1,5 milióna eur. Zadržaných bolo šesť ľudí, z toho štyroch z nich obvinili. Medzi obvinenými je aj grécka europoslankyňa a teraz už bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailisová.

Europoslanci vo štvrtok v reakcii na obvinenia niektorých poslancov a asistentov poslancov z účasti na škandále Katargate vyzvali pozastaviť všetky práce na legislatívnych spisoch týkajúcich sa Kataru.

Rozhodnutie zaviesť „takéto diskriminačné obmedzenie“ pred skončením vyšetrovania „negatívne ovplyvní regionálnu a globálnu bezpečnostnú spoluprácu, ako aj prebiehajúce diskusie o globálnej energetickej chudobe a bezpečnosti,“ uviedol vo vyhlásení katarský diplomat.

Radovan Geist Čítajte viac Katargate: očistí sa europarlament od korupcie?

„Rozhodne odmietame obvinenia spájajúce našu vládu s takýmto konaním,“ uvádza sa ďalej sa vo vyhlásení. Diplomat podotkol, že „Katar nebol jedinou stranou menovanou v rámci vyšetrovania“.

Belgická prokuratúra uviedla, že korupciu v EP vyšetrovala viac ako rok. Podľa diplomata „je hlbokým sklamaním, že belgická vláda nevyvinula žiadne úsilie, aby sa s katarskou vládou spojila a zistila fakty, keď sa dozvedela o obvineniach“.

Katarský diplomat takisto zdôraznil „úzky“ vzťah emirátu s Belgickom. „Naše krajiny spolupracovali počas pandémie ochorenia COVID-19 a Katar je dôležitým dodávateľom skvapalneného zemného plynu (LNG) do Belgicka,“ dodal.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #Katar #korupcia v Európskom parlamente