299. deň: V Kyjeve rozsvietili vianočný strom, nad mestom lietali drony

Rusko v pondelok nadránom znovu na Kyjev a okolie zaútočilo bezpilotnými lietadlami. Podľa úradov sa v hlavnom meste podarilo zostreliť 18 z 23 dronov iránskej výroby. Drony poškodili kritickú infraštruktúru a starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že úder si nevyžiadal obete na životoch. Podvečer na Sofijskom námestí v centre Kyjeva rozsvietili vianočný strom vo farbách ukrajinskej vlajky. Starosta Kličko ho nazval "stromom nezlomnosti".

19.12.2022 06:00 , aktualizované: 23:05
Ukrajina Rusko vojna Kyjev stromček vianočný uarus Foto: ,
Ľudia počas rozsvietenia vianočného stromčeka vo farbách ukrajinskej národnej zástavy v Kyjeve 19. decembra 2022.
debata (241)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 299. deň
  • Kyjev zažil ďalší útok, protivzdušná obrana zostrelila 18 z 23 dronov
  • Moskva tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelila štyri americké rakety
  • Putin v Minsku rokoval s Lukašenkom
  • Ukrajinský Enerhoatom obvinil Rusko z narušenia jadrovej bezpečnosti

VIDEO: Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov sa hrá na vojakov.

Video

23:05 Britský premiér Rishi Sunak v pondelok povedal, že Západ by mal pracovať na znížení „schopnosti Ruska o preskupenie sa“, keďže Moskva naďalej pokračuje vo svojej agresívnej vojne na Ukrajine. Ako príklad uviedol drony, ktoré Irán poskytuje Moskve.

Sunak vystúpil na summite Spoločných expedičných síl (JEF) v lotyšskej Rige. Tieto sily pod vedením Spojeného kráľovstva sú skupina 10 severoeurópskych národov, ktoré sú združené pre prípad hrozieb, aké momentálne predstavuje Rusko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videospojenia prihovoril účastníkom a taktiež hovoril o iránskych bezpilotných lietadlách Šáhid, ktoré Rusko používa pri útokoch na Ukrajinu. Dodal, že pri ostatných nočných útokoch ich Rusko použilo dovedna 34. „Na útoky sa neustále používajú ruské rakety a iránske bezpilotné lietadlá,“ povedal Zelenskyj.

Irán priznal, že dodal Rusku bezpilotné lietadlá, ale trval na tom, že k obchodu došlo pred vojnou Moskvy proti Ukrajine. Sunak zdôraznil, že ekonomické dôsledky pre Rusko „musia byť naďalej vážne“.

22:50 Kanadská vláda začala proces konfiškácie majetku v hodnote 26 miliónov amerických dolárov, ktorý patrí ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi. Zasiahne proti spoločnosti Granite Capital Holdings a následne využije zisky na obnovu Ukrajiny.

„Putinovi oligarchovia sú komplicmi v protiprávnej a barbarskej invázii Ruska na Ukrajine,“ uviedla kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová. „Kanada nebude útočiskom pre ich nečestne nadobudnuté majetky a dnešné oznámenie dokazuje naše odhodlanie zaistiť to, že ruské elity zaplatia za svoju podporu Putinovho brutálneho režimu,“ dodala.

Abramovič (56), bývalý majiteľ londýnskeho futbalového klubu Chelsea, je na sankčnom zozname Kanady, Británie aj Európskej únie. Po invázii Ruska na Ukrajine koncom februára uvalila Kanada sankcie na vyše 1 500 ruských jednotlivcov a právnych subjektov.

22:10 Generálny tajomník OSN António Guterres nepredpokladá, že ruská vojna na Ukrajine sa skončí v blízkej budúcnosti. Uviedol to v pondelok na koncoročnej tlačovej konferencii v New Yorku.

„Nie som optimista, pokiaľ ide o možnosť efektívnych mierových rozhovorov v blízkej budúcnosti… Myslím si, že vojenská konfrontácia bude pokračovať,“ povedal Guterres.

Dúfa, že mier na Ukrajine by mohol byť dosiahnutý v roku 2023. Ako dôvod uviedol dôsledky vojny pre Ukrajincov, ruskú verejnosť a tiež rastúce ceny potravín a energií vo svete. „To všetko sú dôvody, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, aby sa do konca roka 2023 podarilo dosiahnuť mierové riešenie,“ povedal šéf OSN.

21:45 Bielorusko uviedlo do pohotovostného bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, ktoré mu dodalo Rusko, vyhlásil bieloruský líder Alexander Lukašenko na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Minsku. Putin prítomných novinárov ubezpečil, že Rusko nemá v pláne Bielorusko „pohltiť“, a povedal, že s Lukašenkom počas stretnutia preberal pokračujúcu spoluprácu na spoločných vojenských cvičeniach a vývoji novej vojenskej techniky.

iskander, raketa, rusko Čítajte viac Lukašenko uviedol Iskandery do bojového režimu. Putin nemá záujem Bielorusko pohltiť

21:10 Na Sofijskom námestí v centre Kyjeva sa rozsvietil vianočný strom vo farbách ukrajinskej vlajky. Starosta mesta Vitalij Kličko to oznámil na komunikačnej sieti telegram a zverejnil fotografiu 12-metrového stromu, ktorý nazýva „stromom nezlomnosti“.

Vedenie mesta váhalo, či strom rozsvietiť v čase vojnového konfliktu, ktorému Ukrajina čelí od februára. Kyjev je navyše častým terčom ostreľovania a v časti mesta stále ešte nejde prúd. Deti aj dospelí si však podľa Klička zaslúžia radosť zo sviatkov a osláv Nového roka napriek ruskej agresii.

„Som presvedčený, že túžba po mieri a víťazstve, o ktorých snívajú Ukrajinci dnes, na svätého Mikuláša Divotvorca, sa určite splní,“ napísal Kličko.

Oslavy sú podľa starostu skromnejšie ako v predchádzajúcich rokoch. Tento rok má strom 12 metrov, vlani meral 31 metrov. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov tento rok z bezpečnostných dôvodov svoj vianočný strom postavilo vo vestibule metra.

21:00 Ruská ofenzíva smerom na východ Moldavska nie je otázkou toho, či nastane, ale kedy, varoval v pondelok šéf moldavskej špionážnej služby Alexandru Musteata.

Šéf Informačnej a bezpečnostnej služby Musteata riziko ruskej ofenzívy považuje za „veľmi vysoké“ a že Moskva má stále v pláne zaistiť si pozemný koridor cez Ukrajinu do separatistického moldavského regiónu Podnestersko.

„Otázkou nie je to, či Ruská federácia podnikne nový výpad smerom k územiu Moldavska, ale kedy ho podnikne,“ povedal Musteata pre televíznu stanicu TVR-Moldova.

Moldavská Informačná a bezpečnostná služba je presvedčená, že Rusko zvažuje viacero scenárov. Do úvahy prichádza ofenzíva na prelome januára a februára alebo marca a apríla. Spustenie ruského útoku proti Moldavsku však bude závisieť od priebehu vojny na Ukrajine.

20:45 Skupinu Pussy Riot v nedeľu zadržali po tom, ako sa pokúsila vtrhnúť na ihrisko počas finálového zápasu Majstrovstiev sveta vo futbale v Katare a chceli protestovať proti ruskej vojne na Ukrajine. Informovali o tom aktivisti, na ktorých sa v pondelok odvolal portál britskej televízie Sky News.

Podľa nadácie Cinema for Peace (Filmom za mier), ktorá sa zameriava na humanitárne a environmentálne problémy, ochranka zadržala Niku Nikulšinovú, spolupracovníka skupiny Petra Verzilova a nemenovaného ukrajinského člena Pussy Riot.

Aktivistov zastavili bezpečnostné sily ešte pred vstupom na ihrisko, uviedla nadácia Cinema for Peace.

18:50 Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho bieloruský hostiteľ, prezident Alexandr Lukašenko, sa vo verejnom vyhlásení po pondelkovom stretnutí v Minsku nezmienili o Ukrajine.

Putin v krátkom vyjadrení označil Bielorusko za najbližšieho spojenca Ruska. Očakáva, že vzájomná obchodná výmena tento rok dosiahne rekordných 40 miliárd eur.

Lukašenko podľa CNN uviedol, že napriek istým „ostrejším hranám“ vo vzájomných vzťahoch tieto dva štáty nachádzajú odpovede na všetky hrozby. Podľa AFP vyzval na užšiu vojenskú spoluprácu Bieloruska s Ruskom.

„Rusko a Bielorusko sú otvorené dialógu s ostatnými štátmi, vrátane európskych. Dúfam, že tieto čoskoro začnú načúvať hlasu rozumu,“ vyhlásil Lukašenko.

17:40 Ukrajinské deti tento rok prosia Mikuláša o systémy protivzdušnej obrany a zbrane pre ukrajinskú armádu, vyhlásil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti sviatku svätého Mikuláša podľa juliánskeho kalendára.

„Na svätého Mikuláša… dali ruskí teroristi ukrajinským deťom darček v podobe nových útokov,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom videoodkazu na stretnutí lídrov krajín združených v Spoločných expedičných silách (JEF), ktoré sa koná v lotyšskej Rige.

„Ukrajinské deti vo svojich listoch pre svätého Mikuláša žiadajú systémy protivzdušnej obrany, zbrane, víťazstvo – víťazstvo pre všetkých Ukrajincov… Konajme!“ uviedol.

Zelenskyj zároveň vyzval lídrov JEF, ktorých súčasťou sú Dánsko, Estónsko, Fínsko, Island, Litva, Lotyšsko, Holandsko, Nórsko, Spojené kráľovstvo a Švédsko, aby naďalej vojensky podporovali Ukrajinu a „urýchlili tak cestu ukrajinských ozbrojených síl za víťazstvom“.

„Naše víťazstvo bude víťazstvom pre každého z vás, pre Európu a pre vašich obyvateľov – víťazstvo, na ktoré sa teší celý svet,“ uzavrel ukrajinský prezident.

Ukrajina slávi sviatok svätého Mikuláša 19. decembra, keďže sa riadi juliánskym kalendárom, ktorý sa od gregoriánskeho odchyľuje o 13 dní.

17:30 Pápež František označil vojnu na Ukrajine za „celosvetovú“ a dodal, že podľa jeho názoru sa „v blízkom čase sa neskončí“. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News, ktorý sa odvolal na pápežov rozhovor pre španielske noviny ABC Sociedad.

„Nevidím jej koniec v blízkom čase, pretože toto je celosvetová vojna. Na to nezabúdajme. Vojnový kotol mieša veľa rúk. Je to celosvetové. Podľa mňa sa vojna vedie vtedy, keď ríša začína slabnúť. A keď sú k dispozícii zbrane, ktoré sa dajú použiť, testovať a predať. V stávke je toho veľa,“ povedal František.

Ukrajina v minulosti pápeža kritizovala za vyjadrenia, že Rusko dohnala k invázii na Ukrajinu Severoatlantická aliancia (NATO). To je tiež bežná rétorika Kremľa.

16:52 Ukrajinský Enerhoatom obvinil Rusko z narušenia jadrovej bezpečnosti. Krátko po polnoci na pondelok vyslala Moskva samovražedný dron nad časť jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol štátny prevádzkovateľ jadrových elektrární. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

„Toto je absolútne neprípustné porušenie podmienok jadrovej a radiačnej bezpečnosti,“ napísal Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram. Podľa Enerhoatomu išlo o samovražedný dron Šáhid iránskej výroby.

Ukrajinský štátny prevádzkovateľ tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo pre atómovú energiu, aby ochránilo jadrové zariadenia pred hrozbami vojny. Tvrdenia Enerhoatomu nebolo možné nezávisle overiť, dodal Guardian.

16:28 Ruská agresia zostáva pre slobodný svet najväčšou výzvou, vyhlásil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Vo svojom príhovore ozbrojeným zložkám ministerstva vnútra povedal, že „tento rok prebehol v tieni vojny na Ukrajine“. TASR prevzala správu z poľskej tlačovej agentúry PAP.

„Ruská agresia proti Ukrajine je pre slobodný svet stále najväčšou výzvou. My podporujeme Ukrajinu, pretože Ukrajina, bojujúca za vlastnú slobodu, bojuje aj za našu slobodu,“ povedal minister.

Blaszczak pred vojakmi, policajtmi, pohraničnou strážou a hasičmi ocenil ich výkon s tým, že „práve ich každodenná služba udržuje Poľsko v bezpečí“.

Poľské ozbrojené zložky v súčasnosti dostávajú modernú výzbroj a teraz prebieha tretia fáza modernizačného programu pre zložky ministerstva vnútra, dodal minister obrany.

16:12 Rusko má zásoby rakiet postačujúce ešte na tri alebo štyri masívne raketové útoky, uviedol v pondelok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

„Ak počítate veľké útoky, tak im zostávajú rakety na maximálne dva až tri; možno dokážu naškrabať rakety na štyri,“ podotkol Danilov v rozhovore pre internetové noviny Ukrajinska pravda, zverejnenom v pondelok. Potom by však Rusko podľa neho nemalo už žiadne rezervy.

Danilov pritom už pred mesiacom vychádzal z toho, že ruská armáda má kapacity na maximálne tri až štyri masívne raketové útoky na Ukrajinu, píše DPA. Odvtedy Moskva podnikla tri rozsiahle útoky s najmenej 70 raketami. Ukrajinské vedenie odhaduje, že Moskva dokáže v dôsledku západných sankcií mesačne vyrobiť zhruba 70 rakiet a riadených striel. (tasr/dpa)

15:00 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v pondelok do bieloruského hlavného mesta Minsk na rokovania s tamojším lídrom Alexandrom Lukašenkom. Ruská štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých vidieť Putina, ako vychádza z lietadla na zasneženom letisku v Minsku, kde ho pred bilaterálnymi rokovaniami privítal jeho blízky spojenec Lukašenko.

Bieloruský prezident umožnil Rusku využiť územie svojej krajiny ako jeden z východiskových bodov pre februárový vojenský útok Moskvy na susednú Ukrajinu. Do tamojšej vojny sa však doposiaľ priamo nezapojil, hoci sa opakovane objavujú obavy, že by tak mohol urobiť.

Lukašenkova kancelária v piatok potvrdila, že obaja prezidenti budú počas Putinovej pracovnej návštevy rokovať v Paláci nezávislosti v Minsku. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že obaja lídri budú najskôr rokovať vo dvojici a následne sa k nim pridajú aj viacerí ministri, aby prediskutovali otázky súvisiace s „bielorusko-ruskou integráciou“. (tasr/afp)

14:40 Slovenské ozbrojené sily získali po desaťročiach prvý nový tank. Tankový prápor sa tak významne rozšíri – k 30 starým sovietskym tankom T-72M1 pribudne 15 moderných Leopardov 2A4 nemeckej výroby. Prvého Leoparda už prevzal a predstavil verejnosti minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Slovensko túto významnú posilu získalo výmenou za pomoc Ukrajine, ktorej odovzdalo 30 starých sovietskych bojových vozidiel pechoty (BVP-1).

tank Leopard 2A4 Čítajte viac Odmena za pomoc Ukrajine: Naď sa teší z nových nemeckých tankov za 100 miliónov eur

14:06 Rusko v pondelok vyhlásilo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila nad juhoruskou Belgorodskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou štyri protiradarové rakety americkej výroby. Ako píše agentúra AFP, ide o jedno z prvých takýchto tvrdení za takmer desať mesiacov trvajúcu ruskú ofenzívu.

„Štyri americké rakety HARM na ničenie rádiolokátorov boli zostrelené vo vzdušnom priestore nad Belgorodskou oblasťou,“ uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Ide o riadené strely vzduch-zem. Podľa ruskej štátnej agentúry TASS, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, boli tieto v USA vyrobené rakety zostrelené v priebehu posledných 24 hodín. (tasr)

13:48 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že po sérii ruských útokov dronmi, ku ktorým došlo v noci na pondelok, prebehnú v hlavnom meste Kyjev a desiatich ďalších oblastiach krajiny núdzové odstávky elektriny.

„Bezpilotné lietadlá nepriateľa zasiahli v noci energetické zariadenia v krajine… Plány núdzových odstávok boli spustené pre Sumskú, Charkovskú, Poltavskú, Dnepropetrovskú, Kirovogradskú, Žytomyrskú, Černihivskú, Čerkaskú a Kyjevskú oblasť a mesto Kyjev,“ spresnila vo vyhlásení spoločnosť Ukrenerho.

Ukrajina je počas už desať mesiacov trvajúcej ruskej invázie vystavovaná častým a smrtonosným leteckým útokom. Po sérii výrazných neúspechov na bojisku a stratených územiach v priebehu leta a jesene Moskva zmenila stratégiu a letecké operácie zintenzívnila. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že tieto útoky sú zamerané na ukrajinské vojenské a energetické zariadenia a takisto „prerušujú prevoz zbraní a munície zahraničnej výroby“. (tasr/afp)

Graffiti zobrazujúce ukrajinskú vlajku a nápis... Foto: SITA/AP, Libkos
vojna na Ukrajine, Bachmut Graffiti zobrazujúce ukrajinskú vlajku a nápis "Bachmut je Ukrajina" na stene domu v Bachmute v Doneckej oblasti v sobotu 12. 17, 2022.

13:10 Pred sto rokmi vznikol Sovietsky zväz. Na začiatku ho tvorilo iba Rusko, Ukrajina, Bielorusko a Zakaukazsko. Postupne však nový štátny útvar obsiahol celé územie bývalého ruského impéria s výnimkou Fínska. Rozlohou bol najväčší na svete, rozprestieral sa na jednej šestine planéty. Ale to nestačilo.

Lenin, Stalin Čítajte viac Sovietsky zväz mal existovať večne. A na celom svete

12:51 Moderné nemecké bojové vozidlá pechoty Puma, ktoré majú byť jednou z hlavných opôr armády, sa potýkajú s vážnymi problémami. Problémy obrnencov odhalilo nedávne cvičenie, na ktorom bolo z prevádzky vyradených všetkých 18 zapojených vozidiel.

Nemecké bojové vozidlo pechoty Puma Čítajte viac Sú nemecké obrnené Pumy šrot? Na cvičení zlyhalo všetkých osemnásť

VIDEO: Pumy majú byť pýchou Bundeswehru. Predstavujú ho ako najmodernejšie bojové vozidlo pechoty na svete.

Video

12:23 V Bratislavskom kraji sa od 1. januára zjednocujú podmienky cestovania pre Ukrajincov. Rovnaké pravidlá budú platiť na všetkých linkách Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Vozárová.

Občan Ukrajiny bez ohľadu na vek, ktorý sa okrem preukazu totožnosti súčasne preukáže dokladom Slovak Help s červenou pečiatkou s textom v ukrajinskom jazyku alebo dokladom preukazujúcim získanie statusu o dočasnom útočisku v prvom vydaní, bude mať nárok na bezplatnú prepravu u všetkých dopravcov v IDS BK. Bezplatne bude môcť cestovať v deň získania dokladu a nasledujúce štyri dni, priblížila Vozárová.

Nárok na bezplatnú dopravu majú deti a mládež do 18 rokov a žiaci stredných škôl vrátane jednej sprevádzajúcej osoby. Musia sa podľa Vozárovej preukázať dokladom o dočasnom útočisku a súčasne potvrdením o návšteve školy. „Nárok na bezplatnú prepravu platí len počas dní školského vyučovania z miesta obvyklého pobytu, ktoré je uvedené na doklade o dočasnom útočisku, do miesta sídla školy a späť,“ poznamenala hovorkyňa. Dodala, že nárok na bezplatnú prepravu vzniká pre sprevádzajúcu osobu po odprevadení dieťaťa na vyučovanie a pri ceste po dieťa. Sprevádzajúca osoba musí mať so sebou potvrdenie o návšteve školy dieťaťa.

Dopravu zadarmo môžu využiť aj pracujúci, ktorí sa prepravujú do a zo zamestnania. Preukázať sa musia dokladom o dočasnom útočisku a súčasne potvrdením zamestnávateľa o pracovnom pomere. „Nárok na bezplatnú prepravu platí počas 60 dní odo dňa získania statusu dočasného útočiska z miesta obvyklého pobytu, ktoré je uvedené na osobitnom doklade o dočasnom útočisku do miesta sídla zamestnávateľa,“ povedala Vozárová.

Pripomenula, že Ukrajinci, ktorí nespĺňajú podmienky na poskytnutie bezplatnej prepravy, budú cestovať podľa tarifných podmienok IDS BK.

12:14 Ruská súkromná polovojenská organizácia Vagnerova skupina využíva pri svojom postupe na Ukrajine naverbovaných vojakov ako ‚potravu pre delá‘, vyplýva z najnovších zistení britskej tajnej služby.

Niektorí slabo vycvičení naverbovaní vojaci dostali smartfóny alebo tablety, ktoré im pomocou satelitných snímok ukazujú trasy postupu a ich cieľ útoku, uviedlo v pondelok v Londýne britské ministerstvo obrany. Vojaci majú k tomu k dispozícii palebné krytie, obrnené vozidlá však len zriedka, dodalo.

„Členom Vagnerovcov, ktorí sa bez povolenia odklonia od svojich útočných trás, hrozí zrejme poprava,“ uvádza ďalej britský rezort obrany. Velitelia sú o ich pohybe informovaní prostredníctvom záberov z dronov na chránených pozíciách.

„Cieľom tejto brutálnej taktiky je zachovať cenné zásoby skúsených veliteľov a obrnených vozidiel na úkor ľahšie dostupných odsúdených regrútov, ktorých ich organizácia hodnotí ako nahraditeľných,“ citoval ministerstvo britský denník The Guardian. (tasr/dpa)

11:30 Pondelkový ruský útok dronmi na Kyjev poškodil zariadenie kritickej infraštruktúry. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na ukrajinského vojenského veliteľa.

Šéf kyjevskej vojenskej administratívy Serhij Popko prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram oznámil, že ukrajinské sily zostrelili 18 z 23 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré v pondelok vypustilo Rusko na hlavné mesto. Ukrajinské úrady ešte predtým uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila v Kyjeve deväť ruských dronov.

Najväčšie škody podľa Popka utrpeli dva kyjivské obvody – v Solomianskom bola poškodená cesta a v Ševčenkivskom dopadli časti dronu na výškovú obytnú budovu. Dvaja ľudia podľa dosiaľ dostupných informácií utrpeli zranenia. (sita)

10:25 Tridsaťdeväťročný grécky občan ruského pôvodu čelí podozreniam, že roky vykonával na úkor Rakúska špionáž pre ruskú vojenskú tajnú službu GRU. Podozrivým je syn bývalého ruského spravodajského dôstojníka, ktorý v čase svojej aktívnej služby pôsobil ako diplomat v Nemecku i Rakúsku.

Vladimir Putin Čítajte viac Grék ruského pôvodu a syn diplomata údajne roky vykonával v Rakúsku špionáž pre Rusko

9:43 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo od 12. do 18. decembra 19 308 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 583 žiadateľov. Naopak, zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulom týždni 22 376 ľudí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Pre porovnanie, v týždni od 5. do 11. decembra prešlo z Ukrajiny na vstupe do Slovenskej republiky 17 035 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 681 žiadateľov. Naopak, na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 17 899 ľudí.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice smerom na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine prekročilo 1 046 215 osôb, udelených bolo 103 941 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali 826 966 osôb.

8:30 Môže si Európska únia z bezpečnostného hľadiska dovoliť existenciu Ruska pod vedením Vladimira Putina, ktorý spustil inváziu na Ukrajinu? Aj na túto otázku odpovedala v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, ktorá dnes pricestovala na návštevu Slovenska.

Christine Lambrechtová Čítajte viac Mala by Ukrajina vstúpiť do NATO? Pre Pravdu odpovedá nemecká ministerka obrany

7:39 Ruskí vojaci, ktorých v októbri vyslali do spoločnej regionálnej vojenskej formácie v Bielorusku, sa zúčastnia na taktickom cvičení. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

„Velenie urobí konečné hodnotenie bojaschopnosti a bojovej pripravenosti týchto jednotiek v záverečnej fáze koordinácie – po tom, ako sa uskutočnia práporové taktické cvičenia,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Interfax.

Bezprostredne nebolo je jasné, kedy a kde v Bielorusku sa toto cvičenie bude konať.

6:00 Kyjev hlási útok dronmi, protivzdušná obrana deväť bezpilotných lietadiel Šáhid iránskej výroby zostrelila. Podľa agentúry Reuters o tom informovalo vojenské veliteľstvo v ukrajinskej metropole. Poplach v celej Kyjevskej oblasti ďalej trvá.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na telegrame napísal, že drony typu Šáhid-136 vyslané Ruskom útočili rovnako na mesto Bila Cerkva, podľa neho ich explodovalo šesť. Jeden človek je zranený, zasiahnutá bola infraštruktúra. Podľa Reuters boli v pondelok skoro ráno v Kyjeve počuť hlasné výbuchy.

Naposledy čelila Ukrajina rozsiahlym ruským vzdušným útokom v piatok. Podľa ukrajinského generálneho štábu vtedy ruská armáda vypálila 98 riadených striel, na mnohých miestach krajiny kvôli tomu prestali fungovať dodávky elektriny, vody i tepla.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ukrajinské sily naďalej držia východoukrajinské mesto Bachmut, o ktoré obe strany zvádzajú aktuálne zrejme najneľútostnej­šie boje.

Ukrajina je pripravená na všetky možné scenáre obrany voči Rusku a jeho spojencovi Bielorusku. V pravidelnom večernom videu to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ochrana ukrajinských hraníc je pritom podľa neho stálou prioritou.

„Ochrana našich hraníc, ako s Ruskom, tak s Bieloruskom, je našou stálou prioritou,“ povedal Zelenskyj. „Pripravujeme sa na všetky možné obranné scenáre,“ dodal prezident krajiny, ktorá od 24. februára čelí ruskej vojenskej agresii.

Zelenskyj sa takto vyjadril v predvečer návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Bielorusku a v čase špekulácií o možnej novej ofenzíve Moskvy s využitím Bieloruska.

Ukrajinský prezident vo videu opätovne vyzval západných spojencov, aby jeho krajine poskytli účinné systémy protivzdušnej obrany. V piatok Rusko na Ukrajinu odpálilo takmer 100 riadených striel, ktoré mierili na civilnú a energetickú infraštruktúru. Podľa Zelenského sa odvtedy podarilo obnoviť dodávky elektriny pre deväť miliónov ľudí.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine