Pokračuje súd s Babišom, obhajoba predložila nové posudky. Jeho syn trpí schizofréniou

V pondelok pokračuje súdne konanie s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Obhajoba avizovala, že chce súdu predložiť nové posudky. Tie by mohli celé konanie zdržať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

19.12.2022 10:17 , aktualizované: 14:09
Čapí hnízdo Babiš Foto: ,
Obžalovaný český expremiér Andrej Babiš (vpravo) s jedným z advokátov. Praha, 19. decembra 2022.
debata (1)

Do budovy Mestského súdu v Prahe dorazili v pondelok ráno obaja obžalovaní – Andrej Babiš aj bývalá podpredsedníčka predstavenstva spoločnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová.

Obhajoba dopredu avizovala, že chce súdu predložiť nové posudky z odboru ekonómie. Podľa denníka Právo sa mali týkať problematiky vymedzovania konkurenčných výrobkov a služieb. Mali by riešiť otázku malých a stredných podnikov, čo je pre prípad kľúčové.

Hotové sú tiež posudky o zdravotnom stave Andreja Babiša mladšieho, ktoré si vyžiadali expremiérovi advokáti a dokončený je aj posudok písmoznalca Aleša Čulíka. Ten pre nedostatok materiálov nemohol v predchádzajúcej výpovedi s určitosťou povedať, či podpis na listine je alebo nie je sfalšovaný.

Sporný podpis

Podpis na listine o prevode akcií Farmy Čapí hnízdo mohol patriť Babišovi staršiemu, vypovedal pred súdom Čulík. Na znaleckej škále ide podľa neho o rovinu nízkej pravdepodobnosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V úvode pondelkového pojednávania sudca Jan Šott uviedol, že Andrej Babiš požiadal o odročenie pojednávania. Podal žiadosť na Ústavný súd, v ktorej napadol spôsob, akým bol v marci vydaný Poslaneckou snemovňou k trestnému stíhaniu. So žiadosťou však neuspel.

Šott preto k výsluchu ako prvého predvolal písmoznalca Čulíka. Ten uviedol, že vyhotoviť dodatok k posudku bolo komplikované, pretože mu Babiš neposkytol ďalšie podpisy na preskúmanie.

Babiš súd Čapí hnízdo Čítajte viac Babiš junior označil svoj podpis na akciách farmy Čapí hnízdo za falošný

Podľa neho prichádza do úvahy, že podpis na listine o prevode akcií Farmy Čapí hnízdo patrí Andrejovi Babišovi staršiemu. Spresnil, že na písmoznaleckej škále je táto hypotéza na úrovni nízkej pravdepodobnosti. Jednoznačný záver, či bol podpis sfalšovaný, tak opäť nemohol vysloviť. Na podobnosť podpisov nemôže mať vplyv genetika, uviedol v odpovedi na otázku sudcu.

O tento posudok v odbore písmoznalectva požiadal 17. októbra štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Znalec Čulík už o svojom posudku vypovedal v septembri. Pre nedostatok materiálov vtedy nemohol vyvodiť závery.

Predmetom skúmania je, či podpis na listine o prevode akcií patrí Babišovi staršiemu alebo jeho synovi. Andrej Babiš mladší vo svojej výpovedi poprel, že by podpis bol jeho. Otca obvinil, že jeho podpis sfalšoval.

Babiš ml. je podľa psychiatričky schopný svedčiť

Andrej Babiš mladší trpí duševným ochorením paranoidnej schizofrénie, ktorá je aktuálne dobre liečená a jeho stav je stabilizovaný. Môže sa preto zúčastňovať na súdnom konaní. Konštatovala to psychiatrička Gabriela Leblová. Expremiér Babiš kritizoval, že výpovede znalkýň boli verejné. Vo svojej emotívnej reakcii sa rozplakal, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pred výsluchom dvoch znalkýň z odboru psychológie a psychiatrie, ktoré vyhotovili posudok zdravotného stavu Babišovho syna, požiadala obhajoba o vyňatie verejnosti. Súhlasil s tým aj štátny zástupca Jaroslav Šaroch, senát súdu však žiadosť zamietol.

Ako prvá vypovedala psychiatrička Gabriela Leblová. Potvrdila, že Andrej Babiš mladší trpí duševnou poruchou paranoidnej schizofrénie, ktorú mu diagnostikovali v v roku 2015. Posudzovaný Babiš mladší podľa jej slov vie, že má psychické ťažkosti, ale polemizuje s danou diagnózou, čo je podľa nej u pacientov tohto typu bežné.

Po nej vypovedala psychologička Jindřiška Záhorská, ktorá sa zaoberala dôveryhodnosťou skúmaného a jeho vzťahu s otcom. „Neboli zistené žiadne znaky, ktoré by svedčili o prítomnosti halucinácií či bludov,“ povedala Záhorská.

Nerudová, Babiš, Pavel Čítajte viac Nerudovú ako českú prezidentku favorizuje ďalší prieskum, Babiš vyhrá prvé kolo

Všeobecnú dôveryhodnosť Babiša mladšieho označila za zníženú s ohľadom na diagnostikované psychické ochorenie. Špecifická dôveryhodnosť, ktorá sa vzťahuje ku konkrétnemu prípadu, nie je podľa nej narušená. Vzťah k otcovi označila za ambivalentný s prevažujúcimi negatívnymi sklonmi.

„Vy ste za päť hodín toho zistila viac než ja za 39 rokov,“ reagoval na výpoveď psychologičky Babiš. Znalkyňa podľa neho hovorila veci, ktoré sú nepravdivé. „Žiadny rodič na svete by toto nechcel zažiť. Zneužili môjho syna, aby ma zlikvidovali v politike a všetci to dobre vedia,“ hovoril emotívne so zvýšeným hlasom Babiš.

Sudca ho napomenul a povedal, že jeho správanie je krajne nevhodné. Expremiér potom opisoval jeho vzťah so synom. Uviedol, že bol skvelý otec a svojho syna poslal na najlepšie školy. „Zásadne sa ma to dotýka ako otca,“ povedal s tým, že je to preňho rodinná tragédia. Potom sa rozplakal.

„Len jednu vetu. V politickom boji zneužívať deti súperov je najväčší hnus. Krásne Vianoce,“ povedal po skončení pojednávania Babiš novinárom.

Hovorca pražského Štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala novinárom povedal, že posudky sú kľúčovým dôkazom v tejto kauze. „Celkom jasne zaznel záver, že v tej špecifickej dôveryhodnosti, ktorá sa týka podávania informácií o tejto konkrétnej veci, neboli zistené žiadne nedostatky na strane Andreja Babiša mladšieho. Preto na tie informácie tak, ako boli podané, možno hľadieť ako na dôveryhodné,“ myslí si Cimbala.

Bývalý český premiér Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo obžalovaný z napomáhania k dotačnému podvodu s cieľom získať takmer 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra a z poškodenia finančných záujmov EÚ. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Okrem neho je v prípade obžalovaná aj bývalá manažérka Jana Nagyová. Podľa obžaloby Babiš a Nagyová účelovo tajili, že skutočným žiadateľom o dotáciu je koncern Agrofert.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Agrofert #Čapí hnízdo #Andrej Babiš mladší