Výbor Snemovne reprezentantov odporúča trestne stíhať Trumpa

Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vyšetrujúci útok davu na Kapitol zo 6. januára minulého roka v pondelok jednomyseľne rozhodol, že odporučí príslušným orgánom začať trestné stíhanie bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

19.12.2022 20:54
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (5)

Výbor zložený zo siedmich demokratov a dvoch republikánov navrhuje stíhať Trumpa a jeho spolupracovníkov za podnecovanie k vzbure, bránenie v úradnom výkone, sprisahanie s cieľom podviesť americkú vládu a podanie falošných výpovedí.

Donald Trump Čítajte viac Autorka knihy o Trumpovi: Exprezident zase prehral. Zostali mu už len extrémisti?

Odporúčanie výboru je pre orgány činné v trestnom konaní nezáväzné a konečné rozhodnutie o začatí stíhania bude na ministerstve spravodlivosti.

„(Trump) prehral voľby v roku 2020 a dobre to vedel, avšak rozhodol sa napriek tomu ostať v úrade prostredníctvom rozsiahleho plánu zameraného na zmarenie výsledkov volieb a zablokovanie odovzdania moci,“ povedal predseda výboru Bennie Thompson z Demokratickej strany.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Podpredsedníčka výboru Liz Cheneyová z Trumpovej Republikánskej strany vo svojom vystúpení uviedla, že v dejinách USA sa všetci prezidenti zasadzovali za pokojné odovzdanie moci, „s výnimkou jedného“.

Výbor taktiež jednomyseľne schválil svoju záverečnú správu, ktorá obsahuje okrem iného prepisy výsluchov a legislatívne odporúčania. Správu by mali v plnom znení zverejniť v stredu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump