Rakúsky denník varuje pred pyrotechnikou dovážanou z Česka

Blíži sa Silvester, a rakúska polícia čoraz častejšie zachytáva nelegálnu pyrotechniku dovážanú z Českej republiky, napísal regionálny denník Oberösterreichisches Volksblatt.

20.12.2022 06:35
debata (1)

Len počas nedele polícia pri kontrolách na rakúsko-českej hranici zabavila 76 kilogramov nelegálnej zábavnej pyrotechniky.

Toto množstvo zodpovedá asi piatim kilogramom trhaviny a bolo obsiahnuté v 46 kusoch pyrotechniky. Spolu polícia počas nedeľňajšej akcie skontrolovala 605 dopravných prostriedkov. Denník bilanciu označil za alarmujúcu a podotkol, že petardy z Česka sú často oveľa výbušnejšie a silnejšie ako tie z Rakúska, s čím ľudia nepočítajú. Uviedol tiež, že na rozdiel od „rachejtlí“ predávaných v Česku sa tie ponúkané v Rakúsku testujú. V Rakúsku sa každoročne na Silvestra pri nehodách spôsobených pyrotechnikou zraní asi 1000 ľudí, z toho 200 detí, poznamenal list.

Aj v Česku podlieha predaj zábavnej pyrotechniky prísnej regulácii, uvádza štátna polícia na svojom webe. Výrobok musí byť napríklad označený klasifikačnou triedou, ktorá zodpovedá stupňu jeho nebezpečnosti, a nesmie na ňom chýbať dátum použiteľnosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #pyrotechnika