V Rusku vybuchol plynovod vedúci až k Slovensku, zomreli traja ľudia

V ruskom Čuvašsku explodoval plynovod Bratstvo, ktorý vedie zo západnej Sibíri do západukrajinského mesta Užhorod. K výbuchu došlo neďaleko obce Kalinino, zhruba 150 kilometrov západne od Kazane, v Čuvašskej republike v európskej časti Ruska. Explózia nastala pri údržbových prácach, nie je však jasné, čo bolo jej príčinou, napísal s odvolaním sa na miestne úrady server RBK. Traja opravári zahynuli a jeden bol zranený, píše agentúra AP. Podľa spoločnosti Gazprom pokračuje tranzit plynu paralelnými plynovodmi.

20.12.2022 13:52 , aktualizované: 21:10
debata (166)

Z informácií prokremeľského servera Rossijskaa gazeta vyplýva, že úmyselné zavinenie explózie je vylúčené. Došlo k nej v dôsledku zlyhania ľudského faktora: „Na plynovode sa vykonávali práce, do ktorých boli zapojení štyria ľudia. Oprava bola takmer dokončená, pred požiarom pracovníci naplnili plynový okruh. Oficiálnou príčinou výbuchu bol únik plynu počas plánovaných opráv na úseku podzemného plynovodu s priemerom 1 420 mm."

VIDEO: Výbuch ruského plynovodu Bratstvo, ktorý vedie až k hraniciam Slovenska.

Video

Ako tvrdí ukrajinská agentúra Unian, pri incidente zahynuli traja ľudia a jeden sa zranil. Tromi mŕtvymi sú opravári, štvrtý z nich utrpel vážne popáleniny.

Úrady časť pretrhnutého plynovodu uzavreli. Vzniknutý plameň podporený unikajúcim plynom sa podarilo hasičom uhasiť okolo 13.20 h SEČ, uviedlo čuvašské ministerstvo pre mimoriadne udalosti. Do zásahu nasadili 37 hasičov.

Miestne médiá citovali svedkov, podľa ktorých sa v mieste najprv ozvali explózie a následne vzplanula ohnivá guľa. Pre vysokú teplotu sa podľa Unianu hasiči nemohli k požiaru priblížiť.

Zatiaľ nie je jasné, koľko potrvá oprava poškodenej časti plynovodu, uviedol šéf regionálnej správy Čuvašskej republiky Oleg Nikolajev.

Regionálna pobočka Gazpromu uviedla, že výbuch a uzatvorenie plynovodu neovplyvnia objem prepravovaného plynu, pretože jeho dodávky boli presmerované po paralelných líniách.

Plynovod Bratstvo, postavený v 80. rokoch minulého storočia, vedie z Nového Urengoja na Sibíri do ukrajinského Užhorodu. Jeho časť vedie cez ukrajinské územie a vetví sa aj do Turecka a Strednej Ázie. Je to jeden z najdôležitejších ruských exportných plynovodov, čiastočne ho vlastní a prevádzkuje aj Ukrajina. Podľa agentúry AP sa stal plynovod Bratstvo hlavnou trasou pre prepravu ruského zemného plynu, keď v septembri explózia v Baltskom mori poškodila plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Video
Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plynovod #výbuch plynovodu #plynovod Bratstvo