Covid berie Čínu útokom: Plnia sa nemocnice i krematória, lieky sa míňajú

Krematória v Číne zápasia s nárastom počtu úmrtí, ktoré podľa neoficiálnych správ súvisia so šírením koronavírusu. Píše o tom agentúra AFP.

20.12.2022 17:26
peking Foto: ,
Cestujúci v respirátoroch prechádzajú medzi dvoma stanicami metra, keď smerujú do práce počas rannej špičky v Pekingu v utorok 20. decembra 2022.
debata (5)

Čínske úrady na začiatku pandémie covidu-19 zaviedli prísne opatrenia, vďaka ktorým sa krajine s 1,4 miliardami obyvateľov tri roky darilo chrániť pred nákazou najzraniteľnejších občanov, avšak za cenu značných ekonomických strát. Po nedávnych protestoch Čína väčšinu opatrení uvoľnila.

Počet infikovaných odvtedy rýchlo rastie, o čom podľa AFP svedčia preplnené nemocnice a vypredané lieky na covidové príznaky v lekárňach. Skutočný rozsah epidémie nie je zrejmý, pretože úrady skončili s plošným testovaním a štatistiky zaznamenávajú len prípady nákazy u pacientov, ktorí majú príznaky choroby.

V 30-miliónovm meste Čchung-čching úrady tento týždeň vyzvali obyvateľov s „miernymi“ príznakmi ochorenia COVID-19, aby šli do práce, a krematórium už nemá priestory na uskladňovanie tiel. V posledných dňoch ich „pribúda oveľa viac ako kedykoľvek predtým“, povedal AFP jeden zo zamestnancov, ktorý si neželal byť menovaný. „Máme strašne veľa práce, v chladiacich boxoch už nie je miesto pre ďalšie telá,“ dodal.

Podhodnotený Peking

Podobná situácia panuje aj v 1 300 kilometrov vzdialenom krematóriu v Pao-tingu neďaleko Pekingu. „Samozrejme, že sme zaneprázdnení, kde aj teraz nie sú?“ uviedol miestny pracovník.

Čínska metropola Peking je terajšou vlnou covidu zvlášť silne zasiahnutá. Úrady dnes v hlavnom meste oznámili päť nových úmrtí pacientov s covidom, podľa expertov sú ale údaje veľmi podhodnotené.

Čína, koronavírus, Peking, opatrenia, uvoľnenie, lekárne Čítajte viac Čína zrušila uzáveru, Peking je však ľudoprázdny. Pohrebníctva nestíhajú

„Starší ľudia majú veľa ďalších chorôb,“ povedal novinárom jeden z miestnych úradníkov Wang Kuej-čchiang. „Len málo z nich podľahne respiračnému ochoreniu po nákaze koronavírusom,“ do­dal.

Krematórium v juhočínskom Kantone agentúre AFP oznámilo, že situácia je „extrémne znepokojujúca“. „Spaľujeme viac ako štyridsať tiel denne, predtým to bol asi tucet,“ vyhlásil zamestnanec zariadenia. „Všade v Kantone je to podobné,“ dodal s tým, že je ale ťažké určiť, či covid je hlavným dôvodom úmrtia.

V Šen-jangu v provincii Liao-ning, ktorá susedí s KĽDR, zostávajú zosnulí až päť dní nepochovaní, pretože krematória sú podľa výpovede jedného zo zamestnancov „naozaj preťažené“. „Nikdy som nič také nezažil,“ uviedol muž.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus