Afganistan: Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách

Afganské vládnuce hnutie Taliban zakázalo s okamžitou platnosťou všetkým ženám navštevovať univerzity v krajine. V utorok to v liste adresovanom všetkým štátnym a súkromným univerzitám oznámilo ministerstvo vysokého školstva.

20.12.2022 21:36
taliban Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)

„Všetci ste informovaní, aby ste na základe spomínaného nariadenia pozastavili prístup ženám k vzdelávaniu až do odvolania,“ uvádza sa v liste, ktorý podpísal minister vysokého školstva Neda Mohammad Nadím. Hovorca ministerstva fundamentalis­tického hnutia, ktorý list zverejnil na sociálnej sieti Twitter, informáciu potvrdil aj agentúre AFP.

„Taliban nemôže očakávať, že sa stane legitímnym členom medzinárodnej komunity bez toho, aby rešpektoval práva všetkých ľudí v Afganistane, obzvlášť ľudské práva a základné slobody žien a dievčat,“ uviedol zástupca veľvyslanca Spojených štátov v OSN Robert Wood.

taliban Čítajte viac Taliban vykonal prvú verejnú popravu od prevzatia moci v Afganistane

K zákazu prichádza necelé tri mesiace po tom, ako tisíce dievčat a žien absolvovali prijímacie skúšky na štúdium na afganských univerzitách. Mnohé z nich si vybrali technické odbory a medicínu.

taliban Čítajte viac Mier netrval ani polroka. Taliban v Pakistane zavelil do útoku

Po tom, ako Taliban vlani v auguste opätovne ovládol Afganistan, museli univerzity zaviesť nové pravidlá vrátane segregácie pohlaví. Ženy mohli vyučovať len profesorky alebo starí muži.

V Afganistane má už väčšina dospievajúcich dievčat zakázané navštevovať stredné školy, čo výrazne obmedzilo aj počet prijatých uchádzačov na univerzitách, píše AFP.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban