Putin: Ruské námorníctvo dostane hypersonickú raketu Zirkón v januári

Ruské námorníctvo dostane v januári novú hypersonickú raketu. Vláda je zároveň pripravená podporovať ozbrojené sily bez finančných obmedzení a na vedenie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine dostanú ruské sily všetko, čo budú potrebovať.

21.12.2022 14:16 , aktualizované: 15:42
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (299)

VIDEO: Takto Rusi testovali hypersonickú strelu Zirkón.

Video
Rusi ukazujú silu, opäť testovali hypersonickú raketu Zirkón

V prejave pred vysokými predstaviteľmi armády to v stredu prisľúbil ruský prezident Vladimir Putin, informujú agentúry AFP a Reuters.

„Od januára bude (trieda) fregát Admirál Gorškov vyzbrojená novou hypersonickou raketou Zirkón (Cirkon), ktorá nemá vo svete obdobu,“ uviedol Putin.

„Naše ozbrojené sily a ich bojové schopnosti sa denne zlepšujú,“ vyhlásil Putin a dodal, že Rusko posilní aj bojovú pripravenosť svojej jadrovej triády.

Putin upozornil, že vojna na Ukrajine, kam ruské vojská vpadli tento rok vo februári, je pre ruskú armádu cennou skúsenosťou pre ďalší rozvoj. Poukázala podľa neho napríklad na dôležitosť dronov.

VIDEO: Takto vyzerá Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2).

Video

Na financovanie ruských ozbrojených síl sa podľa Putina nevzťahujú žiadne obmedzenia, informovala agentúra TASS.

„Ozbrojené sily a ich bojové schopnosti sa každým dňom neustále zlepšujú. Tento proces plánujeme aj ďalej rozvíjať, "citovala Putina agentúra AFP. "Budeme aj naďalej udržiavať a zlepšovať bojovú pripravenosť našej jadrovej výzbroje,“ uviedol ruský vodca.

VIDEO: Putin v centre velenia, Šojgu nad zákopmi.

Video

Ruskí vojaci musia dostať všetko, čo potrebujú, povedal Putin. „Vieme, že na bojisku nesmie ísť o žiadne maličkosti. Musíme venovať osobitnú pozornosť (…) lekárničkam, potravinám, uniformám, obuvi, ochranným prilbám, nepriestrelným vestám, všetko musí byť na najmodernejšej a vysokej úrovni,“ uviedol.

Spoločná tragédia, za ktorú Moskva nemôže

Putin tiež konflikt na Ukrajine označil za „spoločnú tragédiu“, za ktorú však podľa neho nemôže Moskva, ale Kyjev a jeho spojenci. „To, čo sa deje, je, samozrejme, tragédia – naša spoločná tragédia. Nie je to však výsledok našej politiky. Je to výsledok politiky tretích krajín," povedal Putin v prejave.

Ruský vodca tiež povedal, že „je zrejmé“, že vojna bola nevyhnutná. K jej vypuknutiu poznamenal, že je „lepšie dnes ako zajtra“, že k nej došlo. „Ukázalo sa, že strety s týmito silami vrátane Ukrajiny boli nevyhnutné. Jedinou otázkou bolo, kedy sa to stane,“ povedal počas stretnutia s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany.

„Samozrejme, že vojenské operácie sú vždy spojené s tragédiou a stratami ľudí. Veľmi dobre tomu rozumieme a sme si toho vedomí. Ale keďže to bolo nevyhnutné, lepšie dnes ako zajtra,“ pokračoval.

Rusko bude podľa Putina venovať pozornosť aj dronom, ktorých dôležitosť sa ukázala počas už desať mesiacov prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. Onedlho bude pripravená aj ťažká medzikontinentálna balistická raketa Sarmat, ktorou budú vyzbrojené pozemné sily.

Bojovú pripravenosť čoskoro dosiahna aj sľubovaná ťažká medzikontinentálna raketa Sarmat, ktorá môže podľa agentúry Reuters niesť jadrové hlavice a doletieť aj do Spojených štátov. Moskva raketu testovala tento rok v apríli a vtedy uviedla, že ju chce do výzbroje zaradiť do konca tohto roka.

Na stretnutí Putina s predstaviteľmi ozbrojených síl vystúpil so správou o vývoji „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine minister obrany Sergej Šojgu. Upozornil, že ruské sily tam čelia spojeným ukrajinským a západným silám, keďže západné krajiny dodávajú Kyjevu zbrane aj peniaze.

299 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #hypersonické rakety