Generál verzus Nerudová. Babiš sa do druhého kola volieb nepozrie, ukazuje prieskum

Favoritom prezidentských volieb v Česku je podľa volebného modelu agentúry Median bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel so ziskom 28 percent v prvom kole hlasovania.

21.12.2022 17:19
Nerudová, Babiš, Pavel Foto: ,
Jeden z týchto troch kandidátov sa v januári stane novým českým prezidentom. Vľavo Danuše Nerudová, v strede Andrej Babiš, vpravo Petr Pavel.
debata (7)

Danuše Nerudová by mala 27,5 percenta hlasov a Andrej Babiš by bol až tretí s 24,5 percenta hlasov, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Senátor Pavel Fischer by získal 5,5 percenta hlasov. Senátor Marek Hilšer by od voličov dostal päť percent, šéf odborárov Josef Středula štyri percentá.

V druhom kole by potom ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Nerudová porazila Pavla v pomere 54:46 percentám. Ak by sa do druhého kola dostal aj expremiér a predseda hnutia ANO Babiš, porazili by ho Pavel aj Nerudová.

Nerudová, Babiš, Pavel Čítajte viac Nerudovú ako českú prezidentku favorizuje ďalší prieskum, Babiš vyhrá prvé kolo

Potenciál Nerudovej dosahuje 43 percent, Pavla 41,5 percenta. Babiš by mohol osloviť 30,5 percenta voličov. Pavlove preferencie podľa Medianu rastú, Nerudovej stagnujú.

Agentúra zdôraznila, že model vychádza z vysokej deklarovanej volebnej účasti, pri nižšej účasti by čísla mohli byť iné.

Prieskum sa uskutočnil od 8. do 19. decembra 2022. Zúčastnilo sa na ňom 1000 respondentov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #české prezidentské voľby 2023