Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti

Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese, informovali agentúry Reuters a AFP.

22.12.2022 05:35
Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Foto: ,
Viceprezidentka Kamala Harrisová a šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vpravo) držia ukrajinskú vlajku podpísanú frontovými jednotkami v Bachmute v ukrajinskom Donecku, ktorú ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal poslancom pri prejave na spoločnom zasadnutí Kongresu vo Washingtone v stredu 21. decembra 2022.
debata (509)

VIDEO: Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov.

Video

„Je pre mňa veľkou cťou, že som v americkom Kongrese a hovorím k vám a všetkým Američanom. Napriek všetkým beznádejným a ponurým scenárom Ukrajina nepadla… je stále živá a kope,“ vyhlásil Zelenskyj na úvod svojho príhovoru.

„Porazili sme Rusko v boji o mysle sveta,“ uviedol ukrajinský prezident, ktorého členovia Kongresu privítali v stoji. Traja americkí zákonodarcovia tiež v rukách držali ukrajinskú vlajku.

„Vaše peniaze nejdú na charitu, je to investícia do svetovej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame čo najzodpovednejšie,“ povedal Zelenskyj.

Podľa Zelenského bude výsledok vojny na Ukrajine formovať svet celé generácie. „Tento boj určí to, v akom svete budú žiť naše deti a vnúčatá a potom ich deti… Tento boj nemožno ignorovať dúfajúc, že oceán alebo niečo iné vám ponúkne ochranu,“ uviedol ukrajinský prezident.

VIDEO: Stretnutie Zelenskyj – Biden: Nikdy nebudete sami, sľúbil prezident USA Ukrajincom.

Video

Podľa Reutersu sa Zelenskyj snažil svojím príhovorom osloviť členov Kongresu, predovšetkým Republikánov, ktorí sú stále viac skeptickí v súvislosti s miliardami dolárov, ktoré USA posielajú v rámci pomoci Ukrajine.

Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v...
+5Zelenskyj poďakoval Američanom za podporu a...

Ukrajinský prezident na záver americkým zákonodarcom daroval ukrajinskú vlajku, ktorá pochádza z mesta Bachmut ležiaceho na frontovej línii. Toto mesto Zelenskyj osobne navštívil len pár dní pred vycestovaním do Spojených štátov.

Zelenskyj sa svojím stredajším vystúpením pripojil k mnohým ďalším svetovým lídrom, ktorí predniesli príhovor na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Reuters v tejto súvislosti napríklad spomína takmer legendárne návštevy britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý sa počas druhej svetovej vojny prihovoril Kongresu viackrát.

509 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj