Taiwan vyslal stíhačky k 39 čínskym lietadlám v zóne protivzdušnej obrany

Taiwan vyslal stíhačky k 39 čínskym lietadlám, ktoré vstúpili do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ). Vo štvrtok o tom informovalo taiwanské ministerstvo obrany, píše agentúra Reuters.

22.12.2022 10:30
debata (2)

Taiwanskú zónu ADIZ narušilo 21 čínskych stíhačiek a štyri bombardéry typu H-6, ako aj protiponorkové a tankovacie stroje a špeciálne lietadlá vybavené systémami pre získavanie informácií, tzv. strediská velenia a riadenia (AEW&C).

V blízkosti Taiwanu sa plavili aj tri čínske vojenské lode, uviedol taiwanský rezort obrany, ktorý plánuje ešte tento týždeň uskutočniť pri juhovýchodnom pobreží ostrova cvičenie zamerané na odpaľovanie rakiet.

Komunistická vláda v Pekingu dlhodobo považuje de facto nezávislý Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky. Situácia vo vzťahoch medzi oboma krajinami sa v posledných mesiacoch vyostrila.

Po augustovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začala Čína rozsiahle vojenské manévre. Zvýšený tlak Pekingu sa prejavuje častejším nasadením vojnových lodí a lietadiel v oblasti Taiwanského prielivu.

Čínska komunistická vláda nedávno pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan