Médiá porovnávajú po vystúpení v USA Zelenského s Churchillom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v noci na dnešok vystúpil s veľmi odhodlaným a silným prejavom v americkom Kongrese, si opätovne vyslúžil porovnanie s bývalým britským premiérom Winstonom Churchillom, napísal britský. Zelenskyj vo svojej reči zdôraznil, že americká podpora je kľúčová pre obranu jeho krajiny.

22.12.2022 11:22
kongres, zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu pred americkým Kongresom v stredu 21. decembra 2022 vo Washingtone.
debata (172)

Churchill do Washingtonu dorazil v decembri 1941, krátko po útoku Japoncov na americký prístav Pearl Harbor. Táto vianočná návšteva pritom upevnila spojenectvo, ktoré pomohlo vyhrať druhú svetovú vojnu a vybudovalo povojnový demokratický svet.

Zelenského terajšia návšteva bola jeho prvou cestou do zahraničia od 24. februára, kedy ruská armáda začala inváziu na Ukrajinu.

Video
Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu Spojených štátov

Britský denník The Times si všíma aj Zelenského vyhlásenie, že „vaše peniaze nie sú charita“ na adresu americkej vojenskej pomoci. „Ide o investíciu do globálnej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame tým najzodpovednejším spôsobom. Môžete urýchliť naše víťazstvo, viem to,“ dodal ukrajinský vodca.

Budúci rok bude zlomový, viem to

„Vzdorovitý“ prejav, ktorý ukrajinský prezident predniesol v Kongrese, okomentoval aj denník The Guardian. Všíma si najmä obrovský potlesk vo chvíľach, keď Zelenskyj vyvolal spomienky na americký boj proti nacistickému Nemecku a vojnové sľuby vtedajšieho amerického prezidenta Franklina Roosevelta. „Naše dva národy sú v tejto bitke spojencami a budúci rok bude zlomový, viem to. Zlomovým bodom, kedy ukrajinská odvaha a americké odhodlanie zaistí budúcnosť pre našu spoločnú slobodu. Slobodu ľudí, ktorí stoja za svojimi hodnotami,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Prezident USA Joe Biden a ukrajinský prezident...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v...
+5Zelenskyj poďakoval Američanom za podporu a...

Za „rétorický vrchol“ svedčiaci o pochopení „americkej duše“ označil Zelenského prejav ku Kongresu nemecký denník Die Welt. Rovnako prejav prirovnáva k reči, ktorú pred americkými zákonodarcami predniesol pri svojej ceste do USA v zime 1941 britský ministerský predseda Winston Churchill. Zeleného posolstva bolo podľa denníka rovnako jednoduché ako vtedajšie posolstvo Churchillovo: „Ďakujeme Američanom za ich pomoc a mimochodom, potrebujeme jej viac.“

Video
Stretnutie Zelenskyj - Biden: Nikdy nebudete sami, sľúbil prezident USA
172 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Winston Churchill #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj