Hrozivé čísla: V Číne covid zabíja denne 5-tisíc ľudí, milión sa nakazí

V Číne teraz zomiera na covid-19 viac ako 5000 ľudí denne, tvrdí britská analytická spoločnosť Airfinity. Bilancia je v rozpore s oficiálnymi údajmi k epidémii v krajine, ktorá má zhruba 1,4 miliardy ľudí. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

22.12.2022 16:51
čína, covid Foto:
Pracovníci vykladajú telo z vozidla na kremáciu v pohrebnom ústave v provincii Che-pej na severe Číny vo štvrtok 22. decembra 2022.
debata (143)

Britská firma uviedla, že vďaka modelovaniu na základe dát z čínskych regiónov došla k záveru, že v Číne v súčasnosti denne pribúda viac ako milión nakazených koronavírusom. Tieto odhady sú „v príkrom rozpore s oficiálnymi údajmi, ktoré uvádzajú 1800 prípadov a iba sedem oficiálnych úmrtí za posledný týždeň“, uviedla Airfinity.

Nula mŕtvych

Čínska Národná zdravotná komisia (NHC) na žiadosť agentúry Reuters o komentár bezprostredne nereagovala. Dnes oznámila, že za uplynulý deň pribudlo 2 966 symptoma­tických prípadov, pričom nikto na Covid-19 v tomto časovom intervale nezomrel.

Čínske štatistiky podľa expertov nepodávajú o epidémii úplný obraz. Zahraničné tlačové agentúry v posledných dňoch uvádzali, že sú v Číne preplnené nemocnice, vypredané lieky na covidové príznaky a že niektoré krematória už nemajú miesto na ďalšie telá.

peking Čítajte viac Covid berie Čínu útokom: Plnia sa nemocnice i krematória, lieky sa míňajú

Peking v poslednom mesiaci náhle zrušil množstvo opatrení a požiadaviek na testovanie v súvislosti so šírením koronavírusu, ktoré vyvolávali protesty obyvateľov a brzdili hospodársky rast. Obrat v doterajšej politike nulovej tolerancie vyvolal celosvetové obavy z rýchleho šírenia nákazy medzi nedostatočne zaočkovanou časťou populácie.

Spoločnosť Airfinity tiež uviedla, že jej analýza naznačuje, že na Covid-19 v Číne v posledných približne troch rokoch zomrelo 1,3 až 2,1 milióna ľudí. Oficiálne dáta pritom hovoria o 5 241 zomrelých. Súčasná vlna epidémie by podľa analytikov mohla vrcholiť v marci so 4,2 milióna nakazených denne. Prípady nákazy v súčasnej dobe najrýchlejšie pribúdajú v Pekingu a v južnej provincii Kuang-tung, uviedla britská firma.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus