EK plánuje blokovať všetkých 22 miliárd eur z kohéznych fondov EÚ pre Maďarsko

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že zadrží 22 miliárd eur z kohéznych fondov EÚ určených pre Maďarsko, kým jeho vláda nesplní podmienky v oblasti nezávislosti súdnictva, akademických slobôd, práv LGBTQI osôb a azylového systému. Informovala o tom agentúra Reuters.

22.12.2022 23:36
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (68)

Inštitúcie EÚ už 12. decembra rozhodli o zmrazení 6,3 miliardy eur z týchto fondov dovtedy, kým vláda premiéra Viktora Orbána nesplní ešte prísnejší súbor 17 podmienok, rovnako spojených so súdnictvom a bojom proti korupcii na vysokej úrovni.

VIDEO: Ako Maďarsko povedalo nie pomoci pre Ukrajinu
Video

Maďarsko má zmienených 22 miliárd eur dostať z kohéznych fondov v rámci rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027. Tieto peniaze sú určené na vyrovnávanie životnej úrovne medzi najbohatšími a najchudobnejšími členmi Únie. Vyplácajú sa ako náhrada za peniaze, ktoré jednotlivé vlády vynaložia na dohodnuté ciele, približuje Reuters.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán cúvol. Nebude viac vetovať bruselskú pôžičku Kyjevu

Celkovo 22 miliárd eur pre Maďarsko je vyčlenených na programy ako vzdelávanie znevýhodnených detí, modernizácia železničnej dopravy, prístup k širokopásmovému internetovému pripojeniu a pomoc pre regióny zasiahnuté zatváraním uhoľných elektrární.

Rozhodnutie zadržať celú sumu pre Maďarsko bolo prijaté, pretože EK a Budapešť vo štvrtok podpísali tzv. dohodu o partnerstve, ktorá podrobne popisuje, ako majú byť peniaze z rozpočtu EÚ vynaložené.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán: Je načase "vysušiť bažinu" v Európskej únii

„Európska komisia sa domnieva, že podmienka týkajúca sa Charty základných práv (EÚ) zatiaľ nie je splnená. Znamená to, že Európska komisia nemôže uhradiť tieto výdavky. Budeme naďalej s maďarskými predstaviteľmi pracovať na vyriešení tejto situácie,“ uviedla komisárka EÚ pre kohéziu a reformy Elisa Ferreirová.

Maďarsko bude môcť bez splnenia podmienok získať iba 1,5 percenta z kohéznych fondov na predbežné financovanie a určité financie ako technickú pomoc na prípravu projektov.

Okrem kohéznych fondov EÚ zadržiava Maďarsku aj 5,8 miliardy eur z fondu obnovy EÚ. Budapešť musí na ich uvoľnenie vyriešiť obavy týkajúce sa nezávislosti súdov.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán