Strelec, ktorý v Paríži zabil Kurdov, sa priznal, že je rasista

Šesťdesiatdeväťročný francúzsky občan bielej pleti, ktorý v piatok krátko pred poludním strieľal v kurdskom kultúrnom stredisku v centre Paríža a zabil pri tom troch ľudí, povedal vyšerovateľom, že je rasista. Podľa agentúry AFP to v sobotu uviedol nemenovaný zdroj oboznámený s touto kauzou.

24.12.2022 13:23
debata (11)

Streľba v kurdskom centre i priľahlom kaderníckom salóne vyvolala paniku v 10. parížskom obvode, rušnej časti francúzskej metropoly s množstvom obchodov a reštaurácií, ale aj s početným obyvateľstvom kurdského pôvodu.

Útok, ktorý páchateľ zdôvodnil svojím rasistickým zmýšľaním, si okrem mŕtvych vyžiadal aj troch zranených. U páchateľa sa našiel kufrík, v ktorom bola škatuľa s 25 nábojmi a dva alebo tri plné zásobníky, spresnil uvedený zdroj. Zbraňou, ktoru strieľal, je pištoľ americkej armády Colt 1911.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok počas návštevy miesta činu novinárom povedal, že zadržaný navštevoval strelnicu v športovom klube a vlastnil niekoľko registrovaných zbraní. Nebol však na zozname osôb sledovaných pre radikalizáciu či pre účasť v extrémistických hnutiach.

Minister oznámil, že nariadil sprísniť ochranu miest stretávania sa Kurdov vo Francúzsku, ako aj tureckých diplomatických úradov.

Útok medzitým odsúdil francúzsky prezident Emmanuel Macron. „Kurdi vo Francúzsku sa stali v centre Paríža terčom odporného útoku,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že myslí na ľudí bojujúcich za svoje životy i životy svojich rodín.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Paríž #Kurd