Mŕtvi, ranení, treskúci mráz. Zimná búrka nivočí USA a Kanadu

Vlna mrazivého počasia sprevádzaného výdatným snežením a silným vetrom si v jedenástich štátoch americkej Únie vyžiadala už najmenej 28 obetí, informujú televízie NBC News a Sky News.

25.12.2022 06:55 , aktualizované: 12:33
sneh, počasie, Michigan Foto: ,
Vozidlá opustené po nehodách v piatok 23. decembra 2022 v meste Byron Center v štáte Michigan.
debata (64)

K úmrtiam najmä pri dopravných nehodách došlo v štátoch Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado a Michigan.

Bryon Center, Michigan. Vyťahovanie kamiónu po...
Vlny narážajú na skalnaté pobrežie počas silnej...
+17Opustené nákupné vozíky na parkovisku na Alpine...

Podľa webovej stránky FlightAware.com monitorujúcej letovú prevádzku bolo v sobotu zrušených približne 3 100 letov do alebo z USA a približne 7 100 malo meškanie. Niektoré letiská museli byť dočasne uzatvorené.

300-tisíc miest bez prúdu

V dôsledku extrémneho počasia je takmer 300 000 domácností a firiem bez elektriny. V štáte Maine sa to týka viac ako 107 000 odberných miest, pričom úrady varovali, že úplné obnovenie dodávok môže trvať niekoľko dní.

Bezprecedentná búrka, ktorá už pred vianočným víkendom strhávala elektrické vedenie, spôsobila smrteľné autonehody a viedla k rušeniu letov, pokryla vyše 3200 kilometrov od amerického štátu Texas po kanadskú provinciu Québec. Podľa agentúry AP sa varovania a výstrahy pred zimným počasím týkajú približne 60 percent obyvateľov USA.

Podľa stanice CNN množstvo ľudí prišlo o životy pri dopravných nehodách, keď sa k nim zdravotníci nedostali včas. Jedna z najhorších situácií panuje zrejme v okrese Erie v štáte New York, kde zhruba 200 ľudí zostalo zablokovaných vo svojich vozidlách počas snehovej búrky, uviedla stanica CNN.

53 zranených v Kanade

Zrejme pre mrznúci dážď a zľadovatelú vozovku utrpelo 53 ľudí zranenia pri nehode autobusu na západe Kanady. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na kanadské médiá.

Nehoda sa stala v sobotu večer miestneho času v provincii Britská Kolumbia na diaľnici 97C neďaleko mesta Kelowna. Premiér provinčnej vlády David Eby na Twitteri uviedol, že je „šokovaný a zarmútený správou o vážnej nehode autobusu“.

Diaľnicu spájajúcu mestá Merritt a Kelowna po nehode v oboch smeroch uzavreli.

Bez prúdu bolo v sobotu k 19.30 h SEČ zhruba milión amerických odberateľov. Spoločnosť PJM, ktorá dodáva prúd 65 miliónom klientov, vyzvala odberateľov v 13 štátoch, aby obmedzili svoju spotrebu elektriny, pretože hrozia výpadky prúdu. Podobné varovania vydali prevádzkovatelia sietí aj v ďalších amerických štátoch. Veľmi chladné počasie zvyšuje spotrebu elektriny a súčasne spôsobuje niektorým elektrárňam prevádzkové ťažkosti.

Teploty v štátoch od Skalistých hôr na západe Spojených štátov po Apalačské pohorie na východe podľa americkej meteorologickej služby klesli drasticky pod bežné hodnoty.

„V niektorých oblastiach môže pobyt vonku viesť do niekoľkých minút k omrzlinám,“ varovali meteorológovia. Vydaných varovaní je podľa nich toľko, že to dosahuje takmer rekordnú hranicu. V severoamerickom štáte Montana teploty dosiahli až mínus 45 stupňov Celzia, mínus 17 stupňov potom zaznamenali v meste Hell v štáte Michigan. V zasneženej Južnej Dakote došlo bežné palivo príslušníkom miestnych pôvodných kmeňov, ktorí podľa svojich predstaviteľov musia páliť oblečenie, aby sa udržali v teple.

otužilci Trenčín Váh Vianoce Čítajte viac „Jarný“ Štedrý deň. Teploty atakovali 15 stupňov

Pobrežie Tichého oceánu na severozápade USA mrznúci dážď pokryl vrstvou ľadu, podľa BBC v zmrznutých uliciach Seattlu sa korčuľovali niektorí obyvatelia. Pobrežné oblasti na opačnej strane krajiny sa zase potýkajú so záplavami. Niektoré ulice a domy v meste New York zaplavili prílivové vlny.

V piatok bolo kvôli počasiu v USA zrušených vyše 5 700 letov, bez elektriny sa ocitlo vyše milióna domácností a podnikov. Uzávierky sa týkali niekoľkých diaľnic, pri nehodách v štátoch Ohio, Missouri a Kansasu zomrelo najmenej šesť ľudí. V Kanade sa bez elektriny ocitli tisícky ľudí, výstrahy pred extrémnym mrazom a zimnými búrkami sa týkajú väčšiny krajiny.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #Kanada #Severná Amerika #snehová búrka