Britskí železničiari štrajkujú, žiadajú v čase prudkej inflácie zvýšenie miezd

Britské úrady varovali cestujúcich v železničnej doprave, aby sa v sobotu vyhli presunom, ak to nie je "absolútne nevyhnutné". Dôvodom sú štrajky zamestnancov štátnej spoločnosti Network Rail, uviedla spravodajská stanica BBC News.

24.12.2022 20:52
Británia, doprava, štrajk, železnice, odbory Foto: ,
Ľudia sa pripravujú na nástup do vlakov na stanici Kings Cross počas štrajku pracovníkov v železničnej, námornej a nákladnej doprave 24. decembra 2022 v Londýne.
debata (5)

Spoločnosť uviedla, že štrajk jej pracovníkov na Štedrý deň v spore o mzdy bude mať vážny vplyv na služby. Vlaky ukončili jazdu približne o 15.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Členovia odborov začali protestnú akciu o tri hodiny neskôr.

Štrajk zamestnancov spoločnosti Network Rail, ktorá sa stará o železničný systém Spojeného kráľovstva, bude pokračovať do 27. decembra do 06.00 h miestneho času (07.00 h SEČ).

Štrajky na železniciach sa konajú v čase rozsiahlych protestov v priemysle, keďže zamestnanci v rôznych odvetviach vedú spory o mzdy, pracovné miesta a pracovné podmienky.

Pracovníci požadujú zvýšenie miezd vzhľadom na prudký rast životných nákladov. Tempo rastu cien, známe ako inflácia, dosahuje takmer 11 percent, čo je takmer 40-ročné maximum.

Ďalšie protestné akcie v sobotu zahŕňajú: štrajk viac ako 115.000 zames­tnancov Kráľovskej pošty (Royal Mail), štrajk niektorých činiteľov cestnej štátnej spoločnosti National Highways v Londýne a juhovýchodnom Anglicku, ako aj štrajk vodičov autobusov spoločnosti Abellio v Londýne.

Na iných miestach budú počas vianočných sviatkov a začiatkom nového roku na rôznych miestach štrajkovať vodiči sanitiek, zdravotné sestry a skúšajúci v autoškolách.

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že je „smutný“ z problémov spôsobených štrajkmi, ale trvá na tom, že v súvislosti s platmi vo verejnom sektore konal „spravodlivo a rozumne“.

V piatok začalo štrajkovať aj približne 1000 pracovníkov britskej Pohraničnej stráže (Border Force), a to na letiskách Heathrow, Gatwick, Manchester, Birmingham, Cardiff a Glasgow, ako aj v prístave Newhaven.

Zamestnanci Pohraničnej stráže budú s výnimkou 27. decembra štrajkovať do konca roka. Hrozí však, že ak sa nedosiahne nová platová dohoda, štrajky môžu trvať i niekoľko mesiacov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #štrajk železničiarov