Pápež odsúdil pri štedrovečernej omši nenásytnosť po moci a bohatstve

Pápež František v sobotu vo svojej kázni pri štedrovečernej omši v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne odsúdil "nenásytnosť po bohatstve a moci", ktorá podľa jeho názoru vedie k vojnám a ničí ľudskú dôstojnosť. Podľa pápeža sa vytráca význam Vianoc, ktorých symbolom sú strohá jaskyňa v Betleheme a jasle, v ktorých je zobrazovaný narodený Ježiš.

24.12.2022 21:33
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František na štedrovečernej omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne v sobotu 24. decembra 2022.
debata (21)

„Ľudia v dnešnom svete vo svojej nenásytnosti po moci a bohatstve požierajú aj svojich blízkych, svojich bratov. Koľko vojen! A na koľkých miestach sú stále pošliapavané sloboda a dôstojnosť,“ povedal pápež. „Myslím predovšetkým na deti, ktoré pohlcuje vojna, chudoba a nespravodlivos­ť,“ dodal.

„O Vianociach toho veľa vieme, ale zabúdame na ich význam,“ povedal pápež, podľa ktorého sa na oslavy narodenia Ježiša nabalil „veľký konzumerizmus“. Podľa Františka sú jedným z hlavných symbolov Vianoc jasle, ktoré podľa neho zobrazujú „blízkosť, chudobu, a konkrétnosť“. Veriaci vyzval, aby sa nenechali premôcť strachom, odovzdanosťou a skľúčenosťou.

Pápež František od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá sa začala presne pred desiatimi mesiacmi, konflikt niekoľkokrát odsúdil. Vo svojom vystúpení ale žiadny konkrétny štát nespomenul. Pri tlačovej konferencii však vatikánski predstavitelia uviedli, že tohtoročné oslavy Vianoc budú v znamení vojny na Ukrajine a ďalších ozbrojených konfliktov vo svete.

Po dvoch rokoch pandémie COVIDU-19 sa obrady a oslavy môžu tento rok uskutočniť za prítomnosti väčšieho počtu hodnostárov a veriacich. Na sobotňajšej omši v Bazilike svätého Petra sa podľa agentúry AP zúčastnilo približne 7 000 ľudí.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Vianoce