Taliban nariadil mimovládkam, aby zakázali ženám chodiť do práce

Vláda Talibanu v Afganistane v sobotu nariadila všetkým afganským aj zahraničným mimovládnym organizáciám pôsobiacim v krajine, aby zakázali svojim ženským zamestnankyniam chodiť do práce. Informovali o tom agentúry.

24.12.2022 22:39
Afganistan, ženy, protest, štúdium, zákaz, Taliban Foto:
Afganské ženy protestujú proti zákazu štúdia žien na univerzitách 22. decembra 2022 v Kábule. Skupina afganských žien vo štvrtok v hlavnom meste Kábul protestovala proti najnovšiemu nariadeniu Talibanu, ktorý ženám zakázal štúdium na univerzitách. Niektoré z protestujúcich žien boli po demonštrácii zadržané.
debata (13)

Minister hospodárstva Muhammad Haníf k zákazu uviedol, že jeho rezort dostal „závažné sťažnosti“ upozorňujúce na ženy, ktoré pracujú v mimovládnych organizáciách a nedodržiavajú pravidlá ohľadom pokrývky hlavy. Podľa predstaviteľa OSN je zákaz jasným porušením humanitárnych zá­sad.

Ženám má byť podľa ministrovho nariadenia znemožnené pracovať až do odvolania. Ide o ďalšie obmedzenie práv žien v krajine, kde vlani v auguste uchvátilo moc radikálne islamské hnutie Taliban.

Zástupca osobitného splnomocnenca OSN pre humanitárne záležitosti Ramiz Alakbarov označil zákaz za „jasné porušenie humanitárnych zásad“. Nórsky chargé d'affaires Paul Klouman Bekken uviedol, že zákaz „musí byť okamžite odvolaný“. Podľa neho rozhodnutie ďalej zhorší humanitárnu krízu, ktorú Afganistan zažíva. Nórsko financuje mimovládne organizácie aktívne v krajine a hostilo rozhovory medzi hnutím Taliban a predstaviteľmi afganskej občianskej spoločnosti.

Organizáciám, ktoré by zákaz neuplatnili, podľa agentúry AP hrozí, že prídu o vládne povolenie pôsobiť v krajine. Podľa agentúry Reuters sa nariadenie netýka organizácií OSN. Tie však často na humanitárnych projektoch spolupracujú s mimovládnymi skupinami.

„Od nedele pozastavujeme všetky naše aktivity,“ povedal agentúre AFP nemenovaný predstaviteľ jednej významnej mimovládnej organizácie, ktorá pôsobí vo viacerých afganských regiónoch. Podľa neho sa šéfovia organizácií v dohľadnej dobe stretnú, aby koordinovali postup voči novému nariadeniu.

Bezpečnostné zložky Talibanu okrem toho v sobotu násilne rozohnali ďalšiu demonštráciu proti zákazu štúdia žien na vysokých školách. Proti asi dvom desiatkam účastníčok protestu v meste Herát na západe Afganistanu zložky podľa očitých svedkov použili vodné delá. Podľa videozáznamu, ktorý dostala AP, sa ženy spočiatku snažili pred delami skryť v bočných uliciach, potom sa ale vrátili k demonštrovaniu. Volali pritom nahnevane: „Hanba!“

Protest, ktorý agentúra AFP označuje za vzácny, sa odohral v sobotu aj v Kandaháre, ktorý patrí k baštám hnutia Taliban. Zhruba 400 študentov bojkotovalo skúšky a vyšli protestovať do ulíc proti zákazu štúdia pre ženy. Taliban demonštráciu rozohnal streľbou do vzduchu, uviedol nemenovaný zdroj agentúre AFP.

Zákaz univerzitného vzdelávania pre ženy Taliban vydal v utorok. Štúdium islamistické hnutie ženám zakázalo s okamžitou platnosťou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban