Koronavírus zúri tam, odkiaľ prišiel. Za december mohol v Číne nakaziť až 250 miliónov ľudí

Od začiatku decembra sa koronavírusom nakazilo približne 250 miliónov Číňanov. Podľa denníka Financial Times (FT) odhad uviedol vysoký predstaviteľ čínskych zdravotníckych úradov na rokovaní za zatvorenými dverami. Údaj má denník potvrdený od dvoch zdrojov.

25.12.2022 06:14 , aktualizované: 10:39
koronavírus, Čína Foto:
Muž pred ambulanciou, kde staršia osoba dostáva pomoc s dýchaním pomocou ručnej ventilátorovej pumpy na pohotovostnom oddelení nemocnice v meste Zhuozhou v severnej Číne v stredu 21. decembra 2022.
debata (90)

Je to pri tom výrazne viac, ako koľko uvádza oficiálna štatistika, podľa ktorej sa v rovnakom období nakazilo a malo príznaky choroby COVID-19 zhruba 63 000 ľudí. Čínska národná zdravotnícka komisia v sobotu ohlásila, že prestane vydávať denné štatistiky o nakazených.

Odhad 250 miliónov nakazených, čo je zhruba pätina čínskej populácie, oznámil podľa denníka Financial Times podpredseda čínskeho úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb Sun Jang. Stalo sa tak pri stredajšom zasadnutí s ďalšími predstaviteľmi zdravotníckych organizácií. Podľa prezentovaných odhadov sa len v utorok nakazilo COVIDOM-19 približne 37 miliónov ľudí.

Čína, koronavírus Čítajte viac Koronavírus ako smršť. V čínskom meste majú pol milióna prípadov denne

Podľa agentúry Bloomberg úrady v niektorých čínskych mestách odhadujú, že novonakazených za jeden deň sú stovky tisíc. Podľa vyhlásenia jedného predstaviteľa na sieti WeChat sa odhaduje, že v meste Tung-kuan na juhu krajiny sa denne nakazí koronavírusom 250 000 až 300 000 ľudí. Podľa odhadov zverejnených v miestnej tlači v meste Čching-tao na východe Číny pribúda denne až pol milióna nakazených. V oboch mestách žije spolu na 20 miliónov ľudí.

Koniec informovania o štatistikách

Čínske úrady už nebudú každý deň zverejňovať údaje o počte nových prípadov nákazy a úmrtiach na ochorenie COVID-19. Bez bližšieho vysvetlenia to v nedeľu oznámila Národná zdravotnícka komisia (NHC), ktorá spomínané údaje publikovala od začiatku roka 2020.

„Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zverejní informácie o epidémii na referenčné a výskumné účely," uviedla NHC bez toho, aby špecifikovala typ alebo frekvenciu zverejňovania údajov.

Na mikroblogovacej sieti Weibo sa podľa AFP objavili ironické príspevky komentujúce rozhodnutie NHC. „Konečne sa zobudili a uvedomili si, že už nemôžu klamať ľudí,“ napísal jeden z používateľov. Ďalší uviedol: „Toto bol najlepší a najväčší úrad, ktorý vyrábal falošné štatistiky.“

V rámci uvoľnenia pandemických opatrení, k čomu Peking pristúpil na začiatku decembra, čínske úrady okrem iného zrušili plošné testovanie. Kvôli tomu Peking minulý týždeň oznámil, že už nebude informovať o počtoch nakazených bez príznakov, pretože ich trasovanie je bez systémov plošného testovania veľmi ťažké.

K väčšej transparentnosti ohľadom vývoja epidémie COVIDU-19 v krajine vyzvali Čínu Spojené štáty aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Veľké pochybnosti vyvoláva tiež oficiálny údaj o mŕtvych v súvislosti s nákazou. Podľa Pekingu od začiatku decembra zomrelo v krajine iba osem nakazených. Zahraničné agentúry pri tom informujú o preplnených nemocniciach v mnohých čínskych oblastiach. Napríklad v Pekingu sú preplnené aj krematória. Podľa niektorých odhadov by po uvoľnení opatrení mohlo zahynúť v súvislosti s COVIDOM-19 až milión Číňanov, uviedol denník Financial Times.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus