Lavína v Rakúsku zasypala niekoľko ľudí, nikto nie je už nezvestný

Niekoľko ľudí podľa agentúry APA zasypala lavína, ktorá sa strhla v oblasti známeho rakúskeho lyžiarskeho strediska Lech/Zürs v spolkovej krajine Vorarlbersko. Záchranári pátrali po desiatich ľuďoch, viedlo ich k tomu video jedného z turistov. Momentálne nie je však nikto medzi nezvestnými. Štyria ľudia sú zranení, jeden vážne.

25.12.2022 17:48 , aktualizované: 26.12.2022 06:37
debata

Úrady podľa aktuálnej situácie už nikoho nepovažujú za nezvestného, informovala v pondelok ráno agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Pátracia a záchranná operácia bola podľa polície v nedeľu neskoro večer zastavená. Pre istotu však terén ešte raz prehľadajú.

„Robíme všetko pre to, aby sme športovcov zachránili,“ uviedli zástupcovia obce Lech v nedeľu. Miesto pádu lavínu pri rakúskej obci Zürs prehľadávalo okolo 200 záchranárov. „Nasadili sme všetky zásahové vozidlá a všetky so svetlometmi, ktoré máme k dispozícii,“ povedal podľa verejnoprávnej televízie ORF Hermann Fercher z operačného strediska záchranárov.

Radca pre bezpečnosť štátu Christian Gantner (ÖVP) krátko po 20. hodine informoval, že šesť zo zachránených je bez zranení, dvoch so zraneniami letecky previezli do nemocnice v Innsbrucku a Bludenzi, napísala ORF.

Lavína začala padať okolo 15.00 h SEČ na 2700 metrov vysokom štíte Trittkopf medzi obcami Zürs a Lech am Arlberg v Alpách, v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko. Lavínový sneh dosiahol až na neďaleké lyžiarske zjazdovky.

Lavína sa spustila po niekoľkých dňoch sneženia vo vysokohorskej oblasti a v neobvykle teplom počasí, netypickom pre Prvý sviatok vianočný. Podľa miestnej horskej služby bolo nebezpečenstvo pádu lavín „vysoké“. Služba pre vydávanie výstrah pred lavínami už vopred varovala, že v nedeľu bude značne vysoké lavínové nebezpečenstvo.

Stredisko Lech/Zürs, býva označované za kolísku alpského lyžovania, leží asi 90 minút jazdy autom západne od Innsbrucku. Milovníkom zimných športov podľa svojho webu ponúka vyše 300 kilometrov zjazdoviek, a tým aj najväčší prepojený lyžiarsky areál v Rakúsku. Oblasť priťahuje aj množstvo celebrít, vrátane tých z kráľovských rodín. Opakovane sem jazdila napríklad vtedajšia britská princezná Diana so svojimi synmi Williamom a Harrym.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #pád lavíny #Lech/Zürs