Ukrajina žiada vyhodiť Rusko z Bezpečnostnej rady. Kuleba: Má Rusko právo byť vôbec v OSN?

Ukrajina plánuje v pondelok vyzvať na vylúčenie Ruska z radov stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, uviedla agentúra AFP.

26.12.2022 07:00
debata (39)

„Máme veľmi jednoduchú otázku: Má Rusko právo zostať stálym členom Bezpečnostnej rady OSN a vôbec byť v Organizácii Spojených národov?“ povedal Kuleba v nedeľu neskoro večer pre ukrajinskú štátnu televíziu. „Máme na to presvedčivú a opodstatnenú odpoveď – nie, nemá,“ dodal.

O otázke stáleho kresla Ruska s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré zastávajú aj Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Čína, sa už podľa Kulebu v diplomatických kruhoch diskutuje.

„O týchto otázkach sa ešte nehovorí na tlačových konferenciách a vo verejných vyhláseniach lídrov štátov a vlád, ale na nižšej úrovni si už ľudia kladú otázku – aké by malo byť Rusko, aby nepredstavovalo hrozbu pre mier a bezpečnosť,“ povedal.

Vplyvná bezpečnostná rada pozostáva z 15 členov, ktorých úlohou je riešiť globálne krízy prijímaním sankcií, schvaľovaním vojenských akcií a schvaľovaním zmien charty OSN, pripomína AFP.

Ale päť stálych členov, z ktorých všetci majú právo veta a môžu zablokovať akúkoľvek rezolúciu, odráža dynamiku moci z čias konca druhej svetovej vojny. Rada tak môže byť bezmocná pričinením jediného vetujúceho člena.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa západné mocnosti zamerali na procedurálne pravidlá OSN, aby zabezpečili, že Rusko nebude blokovať zasadnutia BR OSN. Obrátili sa na ďalší orgán – 193-členné Valné zhromaždenie OSN, aby žiadali odsúdenie krokov Moskvy.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Bezpečnostná rada OSN #Ukrajina #právo veta