Preniklo k nám 71 čínskych lietadiel a dronov, sťažuje sa Taiwan. Chce viac zbrojiť

Do taiwanskej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ) preniklo za posledných 24 hodín 71 čínskych vojenských lietadiel a dronov. Informovala o tom podľa agentúry Reuters taiwanská vláda. Ide o doteraz najrozsiahlejšie hlásené preniknutie čínskych strojov do zóny, uviedla taiwanská agentúra CNA.

26.12.2022 07:55
Taiwan / Fregata / Raketa / Foto: ,
Fregata odpaľuje protivzdušnú raketu počas vojenského cvičenia Chan-kuang na Taiwane 26. júla 2022.
debata (15)

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili.

Video

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že 43 z čínskych lietadiel prekročilo stredovú líniu v Taiwanskej úžine, ktorá oddeľuje Taiwan od Číny. Peking tak pokračuje vo vojenských aktivitách blízko ostrova, ktorý komunistická Čína považuje za súčasť svojho územia a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan, ktorý má demokratické zriadenie, v posledných rokoch čelil trvalo silnejúcemu tlaku zo strany Číny.

Čína uviedla, že v nedeľu vykonávala nácvik palebných úderov na mori a vo vzdušnom priestore okolo Taiwanu v reakcii na nespresnenú provokáciu zo strany Taiwanu a Spojených štátov. Podľa Taiwanu cvičenie ukazuje, že Peking ničí mier v regióne a snaží sa zastrašiť taiwanský ľud.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dnes ráno na vojenskej ceremónii zopakovala, že Taiwan musí posilniť svoje obranné schopnosti kvôli „pokračujúcej expanzii autoritárstva“, no o poslednej vojenskej aktivite Číny sa nezmienila.

Už v auguste Čína uskutočnila pri ostrove rozsiahle vojenské manévre, aby vyjadrila nespokojnosť s návštevou predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v Taiwane. V sobotu Čína kritizovala nový americký obranný zákon, ktorý posilňuje vojenskú pomoc USA Taiwanu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan