Blizard si v USA vyžiadal už 48 mŕtvych. Niektorí ľudia zamrzli počas čakania na záchranárov

Mrazivé počasie a snehové búrky si v Spojených štátoch v posledných dňoch vyžiadali najmenej 48 ľudských životov, uvádza v dnešnej bilancii agentúra AP.

26.12.2022 09:13 , aktualizované: 17:03
Sneh / SnehUSA / Foto: ,
Zimná snehová búrka v americkom Amherste 24. decembra 2022
debata (49)

Väčšina obetí je hlásená zo západnej časti štátu New York, kde v meste Buffalo a jeho okolí zomrelo najmenej 27 ľudí po tom, čo snehová búrka uväznila ľudí v autách alebo domoch bez elektriny. Extrémna zima, ktorá ľuďom naprieč USA zasiahla do vianočných plánov, by mala tento týždeň ustupovať.

S nebezpečnými poveternostnými podmienkami sú spájané úmrtia od amerického severovýchodu až po Colorado. Desať mŕtvych je hlásených z Ohia, pri nehodách v štátoch Missouri, Kansas a Kentucky zahynulo šesť motoristov, smrteľnú nehodu zaznamenali aj vo Wisconsine.

Bryon Center, Michigan. Vyťahovanie kamiónu po...
Vlny narážajú na skalnaté pobrežie počas silnej...
+17Opustené nákupné vozíky na parkovisku na Alpine...

Problémy v doprave a výpadky prúdu trápia aj Kanadu, kde po sobotňajšej nehode autobusu na diaľnici zahynuli štyria ľudia a 36 ľudí bolo ošetrených so zraneniami.

Rozsah búrky je takmer bezprecedentný, pretože v USA zasiahla oblasť tiahnúcu sa od Veľkých jazier na hraniciach s Kanadou po rieku Rio Grande pozdĺž hranice s Mexikom. Zhruba 60 percent americkej populácie čelilo nejakému druhu výstrahy pred chladným počasím.

Teploty prudko klesli pod normálne hodnoty od Skalistých hôr až po Apalačské pohorie. Napríklad v štáte Montana namerali pri príchode blizzardu teplotu mínus 45,6 °C, sobotňajšie minimum namerané v meste Havre má hodnotu mínus 39 °C.

zväčšiť Muž odhŕňa sneh pred svojim domom v meste... Foto: SITA/AP, Bridget Haslinger
Sneh / Kalamita / Závej / Muž odhŕňa sneh pred svojim domom v meste Buffalo 25. decembra 2022

Pred extrémnym zimným počasím na väčšine územia Spojených štátov amerických, najmä na severe a na východe krajiny varoval aj slovenský rezort diplomacie. „Výkyv počasia bude sprevádzaný extrémnymi snehovými búrkami, poľadovicou a silným vetrom. Z uvedeného dôvodu môže dôjsť k prerušeniu dodávok elektrickej energie či problémom v doprave a zásobovaní,“ upozorňuje ministerstvo.

Pripomína, že cestujúci môžu v núdzi kontaktovať Veľvyslanectvo SR vo Washingtone alebo Generálny konzulát SR v New Yorku.

Vyše dva metre snehu

Ku krízovej situácii došlo v meste Buffalo na západe amerického štátu New York, kde mali záchranné zložky v dôsledku víchrice a ťažko zjazdným cestám problémy dostať sa do postihnutých oblastí.

„Je to ako ísť do vojnovej zóny, a vozidlá pozdĺž oboch strán ciest sú šokujúce,“ povedala newyorská guvernérka Kathy Hochulová, rodáčka z Buffala. V oblasti miestami napadlo až 2,4 metra snehu a v dôsledku výpadkov elektriny sa stala situácia pre tamojších obyvateľov životunebezpečná. Hochulová v nedeľu večer miestnych obyvateľov upozornila, aby nevychádzali z domovov. V súvislosti s počasím tam zahynulo už najmenej sedem ľudí.

Na Prvý sviatok vianočný sa bez elektriny v niektorých štátoch na východe USA zobudilo viac než 200-tisíc ľudí. Mnohí ďalší museli v dôsledku extrémneho počasia upustiť od svojich cestovných plánov. Iba v štáte New York zaznamenali až 12 úmrtí spojených s počasím a tamojšie úrady varovali, že tento počet môže stúpnuť.

Najsilnejšia víchrica za uplynulých niekoľko desaťročí viedla v nedeľu aj k zrušeniu viac než 2400 letov v USA, uvádza webová stránka Flightaware.com. Pasažieri v Atlante, Chicagu, Denveri, Detroite aj New Yorku uviazli na Vianoce na letistách.

Rozsiahle časti USA od Skalistých hôr po Apalačské vrchy sužujú aj silné mrazy. Napríklad v štáte Montana namerali pri príchode blizzardu teplotu mínus 45,6 °C, sobotňajšie minimum namerané v meste Havre má hodnotu mínus 39 °C.

Vodičov úrady vyzvali, aby napriek najrušnejšiemu obdobiu v súvislosti s cestovaním nevychádzali na cesty. K úmrtiam najmä pri dopravných nehodách došlo v štátoch Oklahoma, Kentucky, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Kansas, Nebraska, Ohio, New York, Colorado a Michigan.

sneh, počasie, Michigan Čítajte viac Mŕtvi, ranení, treskúci mráz. Zimná búrka nivočí USA a Kanadu
49 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #extrémne počasie