Kimove drony narušili juhokórejský vzdušný priestor. Soul proti nim nasadil stíhačky i bojové vrtuľníky

Južná Kórea v pondelok nasadila do akcie stíhačky a bojové vrtuľníky a vypálila varovné výstrely po tom, čo sa v jej vzdušnom priestore objavilo viacero severokórejských bezpilotných lietadiel.

26.12.2022 10:05 , aktualizované: 10:41
Severná Kórea / KĽDR / Foto: ,
debata (13)

Podobný incident bol z Kórejského polostrova hlásený naposledy pred piatimi rokmi. V roku 2017 Soul oznámil výskyt dronov zo severu v juhokórejskom vzdušnom priestore.

Juhokórejský zbor náčelníkov štábu v pondelok oznámil, že cez hranicu medzi dvoma časťami Kórejského polostrova preletelo niekoľko bezpilotných lietadiel. Armáda ich detekovala okolo 10:25 miestneho času (02:25 SEČ). Vypálila varovné výstrely a následne do vzduchu vyslala stíhačky a vrtuľníky, aby drony zostrelili, uviedlo ministerstvo obrany.

Či sa stroje podarilo zneškodniť, nebolo ihneď jasné. Najmenej jeden z nich sa dostal až nad juhokórejskú metropolu Soul, uvádza s odvolaním sa na nemenovaný armádny zdroj agentúra News1.

Pri zásahu zároveň havarovalo jedno z juhokórejských lietadiel, povedal agentúre Reuters nemenovaný pracovník ministerstva obrany. Dvojčlenná posádka z lietadla pred jeho zrútením unikla a je teraz v nemocnici.

Incident prichádza na konci roka, ktorý priniesol nový nárast napätia medzi KĽDR a Južnou Kóreou. Pchjongjang tento rok vykonal rekordný počet raketových testov, pričom totalitný režim odpálil aj interkontinentálne balistické strely. Posledný test dvoch rakiet bol hlásený v piatok.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #dron #vzdušný priestor