Mráz a sneh trápia aj Japonsko. Vyžiadali si už 17 obetí a desiatky ranených

Už 17 obetí na životoch a vyše 90 ranených si dovedna v Japonsku vyžiadalo nepriaznivé zimné počasie spojené s hustým snežením, ktoré zasiahlo veľkú časť územia krajiny. Oznámila to v pondelok japonská agentúra pre zvládanie požiarov a katastrof.

26.12.2022 13:46
Sneh / Záveje / Snehjap / Foto:
Ľudia odhŕňajú sneh v meste Kanazawa (prefektúra Išikawa) 24. decembra 2022
debata

V dôsledku príchodu studeného frontu na severe Japonska už od minulého týždňa husto sneží. V mnohých oblastiach na severovýchode krajiny už napadlo trikrát viac snehu, než je pre toto ročné obdobie normálne.

Počas uplynulého sviatočného víkendu napadlo v Japonsku ešte viac snehu a počet obetí do pondelňajšieho rána stúpol na 17 a 93 ranených. Mnoho z obetí utrpelo zranenia alebo zahynulo, keď spadli pri odpratávaní snehu zo striech svojich domov alebo, keď ich zasypal sneh, ktorý sa zošmykol zo strechy.

Miestni predstavitelia v regiónoch, ktoré extrémne zimné počasie zasiahlo, preto vyzvali občanov, aby boli pri odpratávaní snehu opatrní a nerobili to sami.

V dôsledku hustého sneženia boli tiež prerušené dodávky elektrickej energie do domácností na najsevernejšom z Japonských ostrovov – ostrove Hokkaido. V nedeľu ráno tam bolo bez elektrickej energie asi 20-tisíc domácností, no jej dodávky sa podarilo počas dňa obnoviť.

V dôsledku nepriaznivého počasia uviazli na diaľniciach stovky áut. Na severe Japonska boli tiež zrušené desiatky letov a vlakových spojení, no aj tie sa z veľkej časti už podarilo obnoviť, uviedlo japonské ministerstvo dopravy.

V japonskej prefektúre Niigata, ktorá je známa pestovaním ryže, uviedli niektorí výrobcovia koláčikov moči, podávaných v Japonsku počas novoročných osláv, že v dôsledku problémov s dopravou, ktorú komplikuje počasie, sa im možno nepodarí doručiť tieto koláčiky svojim zákazníkom včas.

Sneh / SnehUSA / Čítajte viac Blizard si v USA vyžiadal už 48 mŕtvych. Niektorí ľudia zamrzli počas čakania na záchranárov
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #sneh #extrémne počasie