Čína ruší povinnú karanténu. Prichádzajúcim zo zahraničia bude stačiť negatívny test

Čína prestane od 8. januára vyžadovať, aby sa ľudia prichádzajúci do krajiny podrobili karanténe. Bude im stačiť negatívny PCR test.

26.12.2022 19:03
Čína / lockdown / Šanghaj / Koronavírus / Covid / Foto: ,
Policajt v ochrannom odeve sleduje ľudí čakajúcich v rade na testovanie na koronavírus počas lockdownu v čínskom Šanghaji, apríl 2022
debata

S odvolaním sa na čínske zdravotné úrady o tom informovala agentúra Reuters, ktorá to označuje za veľký krok k zmierneniu obmedzení na hraniciach, ktoré boli od roku 2020 pre cudzincov z veľkej časti uzavreté.

Doteraz museli cestujúci po prekročení čínskych hraníc stráviť najmenej päť dní v prísnej izolácii a pod dohľadom na hotelovej izbe. Svojho času bola karanténa stanovená dokonca na 21 dní.

Zmeny počítajú aj s tým, že Peking „usporiadaným spôsobom“ obnoví možnosť cestovať do zahraničia pre svojich občanov.

Peking kvôli koronavírusu, ktorý sa začal šíriť práve z Číny, dlho presadzoval politiku takzvanej nulovej tolerancie a s ňou súvisiace prísne opatrenia. Tá však tento rok v novembri vyvolala na čínske pomery rozsiahle protesty v uliciach, pri ktorých niektorí dokonca požadovali odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga. Komunistické úrady nakoniec v decembri aj pod týmto tlakom otočili a opatrenia zásadne uvoľnili.

Šanghaj / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Číňania sa búria proti režimu. Vo viacerých mestách vyzývali prezidenta Si-ho, aby odstúpil

Oficiálne to zdôvodnili tým, že variant omikron nemá u väčšiny nakazených taký vážny priebeh. Po uvoľnení opatrení sa koronavírus v Číne veľmi rýchlo šíri. Podľa neoficiálnych údajov, na ktoré sa odvoláva DPA, sa ním len za prvé tri decembrové týždne nakazilo 250 miliónov Číňanov.

čína, covid Čítajte viac Hrozivé čísla: V Číne covid zabíja denne 5-tisíc ľudí, milión sa nakazí
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #karanténa