307. deň: Ruské útoky pokračujú, bez prúdu zostáva deväť miliónov ľudí

Takmer deväť miliónov ľudí, teda zhruba štvrtina populácie, zostáva na Ukrajine bez prúdu pre nedostatok elektriny a výpadky v dôsledku pokračujúcich ruských útokov, povedal v pravidelnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Napriek tomu, že výpadky zostávajú, je ich podľa prezidenta teraz menej a bývajú kratšie. Desiatky miest v Luhanskej, Doneckej, Charkovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti sa za uplynulý deň stali terčom ostreľovania ruských síl, informoval ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej zvodke.

27.12.2022 06:35 , aktualizované: 28.12.2022 00:01
Rusko, Ukrajina, pluk Azov Foto: ,
Vojaci pluku Azov sa vo štvrtok 22. decembra 2022 zúčastnili na každoročnom spomienkovom ceremoniáli za svojich spolubojovníkov zabitých v bojoch s ruskými útočníkmi v oblasti Rivne na Ukrajine. Tisíce vojakov Azova sa zúčastnili na tradičnom vikingskom ceremoniáli stojaci s fakľami pred horiacou replikou vikingskej lode Drakkar, aby si uctili pamiatku zabitých.
debata (992)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 307. deň
  • Kuleba: Systém Patriot bude na Ukrajine nasadený za menej než šesť mesiacov
  • Ruské jednotky pri ostreľovaní Chersonu zasiahli pôrodnicu
  • Putin podpísal nariadenie zakazujúce vývoz ropy do krajín, ktoré zaviedli cenový strop

VIDEO: Krvavé sviatky. Rusi na Vianoce priniesli do Chersonu smrť.

Video

22:33 V spore o to, či má ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu zostať vo svetoznámom kláštore Kyjevskopečerská lávra, ukrajinské vedenie dôrazne vyzvalo túto cirkev, aby sa dištancovalo od Moskvy. Na Ukrajine pôsobí tiež pravoslávna cirkev podriadená konštantínopoľskému patriarchátu.

„Ak nemáte žiadne vzťahy s Ruskom, potom sa Moskvy oficiálne zrieknite a povedzte, že (ruský prezident Vladimir) Putin je satan,“ vyhlásil v televízii tajomník rady národnej bezpečnosti Oleksij Danilov, uviedla agentúra DPA. Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi a ktorý podporuje Putina, je tiež diabol, dodal Danilov.

Ukrajinská pravoslávna cirkev bola až do mája podriadená moskovskému patriarchátu, kým sa oficiálne rozišla s Moskvou a odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine, nariadenú Putinom. Ukrajinské úrady však naďalej podozrievajú túto cirkev zo spolupráce s Moskvou. Cirkevné priestory nedávno niekoľkokrát prehľadávala polícia a tajná služba.

Metropolita Pavlo Lebiď, ktorý stojí na čele slávneho kláštora, sa obrátil na prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pravoslávnym veriacim neodobral dva hlavné chrámy v areáli lávry, ktorých prenájom vyprší na konci mesiaca. „Chcete tiež zobrať ľuďom ich vieru? Ich poslednú nádej? Nerobte to,“ apeloval.

Ministerstvo kultúry sa však prenájom predĺžiť nechystá, upozornil list Ukrajinska pravda na svojom webe.

20:25 Ruské jednotky pri ostreľovaní Chersonu na juhu Ukrajiny, ktorý minulý mesiac oslobodila ukrajinská armáda, opäť zasiahli pôrodnicu. Uviedol to server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka. Ten na sociálnej sieti zverejnil snímky poškodenej budovy, v ktorej ale podľa neho naďalej prichádzajú na svet deti.

„Rusi ostreľovali pôrodnícke oddelenie nemocnice. Ostreľovali miesto, kde sa dnes narodili dve deti,“ napísal Tymošenko. Ešte pred útokom lekári stihli dokončiť pôrod dieťaťa cisárskym rezom. V nemocnici je teraz päť žien po pôrode. „Ako zázrakom nikto nebol zranený,“ dodal.

Cherson, ktorý bol jediným oblastným centrom, ktoré Rusi dokázali dobyť za takmer desať mesiacov vojny proti Ukrajine, je pod paľbou prakticky denne od svojho oslobodenia v rámci ukrajinskej protiofenzívy. Tá oslobodila približne polovicu z územia, ktoré Rusi dobyli od vpádu z 24. februára.

19:19 Ministri obrany Poľska a Francúzska sa v utorok dohodli na dodávke dvoch francúzskych prieskumných satelitov Poľsku a výstavbe prijímača signálu na jeho území v úhrnnej hodnote 575 miliónov eur. Poľská armáda si tak podľa ministra obrany Mariusza Blaszczaka polepší v oblasti včasnej identifikácie vojenských aj živelných hrozieb. TASR správu prevzala z agentúr PAP a AP a portálu polskieradio24.pl.

Poľsko, Francúzsko, satelity, Lecornu Čítajte viac Poliaci zbroja aj vo vesmíre. Od Francúzov kúpia prieskumné satelity

18:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nariadenie zakazujúce vývoz ropy a ropných produktov do krajín, ktoré zaviedli cenový strop na ruskú ropu. Informuje o tom TASR na základe utorkovej správy britskej televízie Sky News.

Zákaz exportu ropy nadobudne účinnosť 1. februára 2023 a má trvať päť mesiacov. O tom, kedy vstúpi do platnosti aj zákaz vývozu ropných produktov, ešte rozhodne ruská vláda.

V nariadení sa nachádza aj klauzula umožňujúca prezidentovi Ruska urobiť v osobitných prípadoch výnimku zo zákazu.

16:24 Spojené štáty spustili osobitný plán na uvedenie systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajine do prevádzky za „necelých šesť mesiacov“, hoci výcvik na jeho obsluhu trvá obvykle rok. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Kuleba povedal, že je „absolútne spokojný“ s výsledkami minulotýždňovej návštevy prezidenta Volodymyra Zelenského v USA, na ktorej bol oficiálne oznámený zámer americkej vlády dodať Ukrajine batériu systému Patriot. Ten je súčasťou balíka vojenskej pomoci v hodnote 1,8 miliardy dolárov.

Podľa Kulebu americká vláda vypracovala program pre ukrajinských vojakov, vďaka ktorému ukončia výcvik na obsluhu systému Patriot rýchlejšie, než je obvyklé, pričom to nebude mať vplyv „na kvalitu používania tejto zbrane na bojisku“.

Šéf ukrajinskej diplomacie neuviedol konkrétny časový rámec, no poznamenal, že to bude „oveľa menej ako šesť mesiacov“. Dodal, že výcvik ukrajinských vojakov bude prebiehať "mimo“ územia Ukrajiny.

16:00 Ruského opozičného politika Iľju Jašina previezli z Moskvy do vyšetrovacej väznice v meste Iževsk v Udmurtskej republike ležiacej na východe európskej časti Ruskej federácie. S odvolaním sa na Jašinovu advokátku Mariju Ejsmontovú o tom v utorok informovala britská stanica BBC.

Prevoz sa uskutočnil ešte predtým, ako začal platiť rozsudok, ktorým bol Jašin za šírenie dezinformácií o ruskej armáde odsúdený na osem a pol roka väzenia. Alexej Meľnikov, výkonný tajomník moskovskej komisie monitorujúcej rešpektovanie práv zadržiavaných osôb (ONK), na margo tejto skutočnosti pre agentúru Interfax povedal, že takáto prax nie je nezvyčajná. Vysvetlil, že to „súvisí s obsadenosťou ústavov predbežného zadržania v hlavnom meste — nad limit je tam držaných viac ako 2 000 ľudí“.

15:35 Ruská armáda podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl presunula mnohé lietadlá z leteckej základne Engels do iných lokalít. Pre tento krok sa Moskva podľa Kyjeva rozhodla po ukrajinských úderoch proti tejto dôležitej základni. Informuje o tom web The Guardian.

V pondelok ráno sa základňa Engels ležiaca hlboko na ruskom území stala terčom ukrajinského útoku dronom. Podľa ruského ministerstva obrany zahynuli traja ruskí vojaci. Išlo už o druhý útok na leteckú základňu Engels. Pri ukrajinskom útoku dronom na začiatku decembra boli zabití traja ruskí vojaci a poškodené boli dve lietadlá.

Základňa Engels je dôležitá pre operácie ruských vzdušných síl proti Ukrajine. Je domovom ruského 121. bombardo­vacieho pluku, ktorého súčasťou sú strategické bombardovacie perute strojov Tu-95 a Tu-160. Raketové útoky týchto lietadiel ničia energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

15:00 Ruský dôstojník Jevgenij Nikiforov, napojený na súkromnú armádu Vagnerova skupina, bol vymenovaný za veliteľa Západného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl, uviedli ukrajinské spravodajské služby, informuje The Guardian.

Americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone vo svojej najnovšej správe uviedla, že Nikiforov údajne velí ruskému západného zoskupeniu z veliteľského postu v meste Bogučar vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska.

Nikiforov údajne vo funkcii veliteľa Západného vojenského okruhu nahradil generálplukovníka Sergeja Kuzovleva, pretože Nikiforov je členom koalície vytvorenej Sergejom Surovikinom, celkovým veliteľom ruských ozbrojených síl na Ukrajine, a Jevgenijom Prigožinom, zakladateľom ruskej armády žoldnierov Vagnerova skupina, píše ISW.

Ukrajinské tajné služby predtým hlásili, že Prigožin vytvoril spojenectvo so Surovikinom a že obaja sú rivalmi ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Nikiforov má skúsenosti z velenia jednotkám Vagnerovej skupiny vo východoukrajinskom regióne Donbas z rokov 2014 a 2015, dodal ISW.

14:55 Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny statočne odoláva aj napriek sústredenému úsiliu ruských síl o jeho získanie, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Ohnivý oblúk v Doneckej oblasti ďalej horí, Bachmut odoláva ruskému tlaku

14:47 Skupina mužov okradla a následne zabila osemčlennú rodinu v Ruskom okupovanej obci Makijivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na správy ruských a ukrajinských médií.

Muži počas lúpeže ukradli finančnú hotovosť, mobilné telefóny a auto. Medzi obeťami sú štyri deti. Polícia už zadržala tri podozrivé osoby, napísala ruská tlačová agentúra TASS, z ktorej DPA citovala.

Podľa ukrajinských médií sú podozriví mužmi členmi súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina, ktorá nedávno verbovala nových žoldnierov v ruských väzniciach.

13:50 Ruské ozbrojené sily podľa generálneho štábu ukrajinskej armády za uplynulý deň stratili ďalších 620 vojakov. Od začiatku vojny tak na Ukrajine podľa Kyjiva padlo už 103 220 prísluš­níkov ruských ozbrojených síl. Generálny štáb ukrajinskej armády to uviedol v utorok na Facebooku. Za uplynulých 24 hodín ukrajinská armáda podľa neho zničila aj sedem ruských obrnených bojových vozidiel pechoty, dva delostrelecké systémy a päť automobilových cisterien. Od začiatku invázie tak Moskva stratila 6 024 obrnených bojových vozidiel pechoty, 1 998 delostre­leckých systémov a 4 652 autocis­terien.

13:35 Kremeľ vyzýva na rokovania o ukončení konfliktu na Ukrajine, pretože sa snaží získať viac času na doplnenie a preskupenie armády, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Alexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú televíziu CNN.

Vladimir Putin Čítajte viac Blitzkrieg dopadol katastrofálne. Rusko potrebuje čas na preskupenie armády, znie z Kyjeva

13:20 V Kyjeve sa nechystajú zrušiť zákaz nočného vychádzania ani v čase vítania Nového roka, ktorý býva vo východnej Európe jedným z najväčších sviatkov a nahrádza stredoeurópske Vianoce. Tento rok sa však v metropole krajiny, postihnutej vpádom ruských vojsk, žiadne veľké oslavy nechystajú, píše denník RBK-Ukrajina s odvolaním sa na tajomníka kyjevskej radnice Volodymyra Bondarenka.

vojna na Ukrajine, Kyjev Čítajte viac V Kyjeve nezrušia zákaz vychádzania ani na Silvestra

11:55 Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol počas uplynulých 24 hodín až dvakrát so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom, aby „doriešili mnohé záležitosti“.

Putin a Lukašenko sa stretli v utorok ráno v Petrohrade na pracovných raňajkách v Ruskom múzeu a takisto v pondelok večer na summite krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

„Včera sme diskutovali o veľmi veľkom množstve otázok, a to nielen pri čaji, ale až ýdo neskorého večera. Občas niektorým štátom trvá roky, kým prediskutujú toľko vecí za taký krátky čas. My sme si však za večer vyjasnili mnohé veci, keď sme pokračovali v našom rozhovore z Minska, keďže ten sa týkal hlavne ekonomiky. Som Vám vďační za to, že boli včera doriešené do konca mnohé otázky,“ cituje bieloruská agentúra Belta Lukašenka.

11:35 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) neutralizovala tento rok vyše 4500 počítačových útokov na Ukrajinu, oznámil v pondelok predstaviteľ SBU Iľľa Viťuk. Správu priniesla v utorok webová stranka americkej televízie CNN.

Šéf útvaru SBU pre kybernetickú bezpečnosť Viťuk v oznámení uviedol, že Ukrajina „vstúpila do roka 2022 s tým, že sme mali za sebou osem rokov skúseností s hybridnou vojnou“. Dodal, že „v čase (ruskej) invázie sme už boli pripravení na najhoršie scenáre“.

„A masívne kybernetické útoky, ktoré sme odrazili v januári a vo februári, sa stali ďalším 'výcvikom pred inváziou,“ napísal Viťuk.

11:00 Rusi, ktorí po ruskom februárovom vpáde na Ukrajinu odišli z vlasti, schudobneli, ale začali viac dôverovať ľuďom a častejšie tiež veria, že sa ich život v budúcnosti zlepší. Podľa spravodajského portálu Meduza k takémuto záveru dospel nezávislý prieskum sociológov združených v projekte OutRush a projekte Noda.

protest, moskva Čítajte viac Rusi, ktorí po februári odišli z vlasti, začali veriť ľuďom. V zlepšenie v Rusku však neveria

10:35 Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov sa očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur. V rozhovore pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako dodal, peniaze rezort okamžite používa na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily SR.

Od začiatku ruskej invázie venovala Slovenská republika Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 milióna eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 napríklad odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalšou pomocou bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré Slovensko získa od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2A4.

10:20 Podľa ukrajinskej armády Rusko ostreľovalo obývané oblasti pozdĺž pravého brehu rieky Dneper. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom prejave povedal, že „maximálnu silu a koncentráciu“ teraz vyžaduje frontová línia v Bachmute, Kremine a ďalších oblastiach Donbasu. Hovorca generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Štupun v rannej zvodke spresnil, že počas uplynulého dňa ruské sily vykonali dva raketové útoky a 44 útokov z viacerých raketometov.

Súčasne jednotky ukrajinských obranných síl odrazili útoky okupantov pri Novoselivsku a Stelmachivke v Luhanskej oblasti a pri Dilijivke, Krasnohorivke, Vodjane, Veselove, Maryinky a Pobedy v Doneckej oblasti.

Vo Volyňskom, Poľskom, Siverskom a Slobožanskom sektore zostala situácia bez výraznejších zmien, nepriateľ udržiava vojenskú prítomnosť pozdĺž štátnej hranice, neboli zistené žiadne známky formovania jeho útočných skupín, dodal Štupun.

10:10 Nemecko tento rok povolilo vývoz zbraní za 8,35 miliardy eur, čo je druhá najvyššia suma v histórii spolkovej republiky. Vyššia – a to presne o miliardu eur bola len vlani. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej tento rok viac ako štvrtina dodávok nemeckých zbraní smerovala na Ukrajinu.

Vláda na čele s kancelárom Olafom Scholzom si pôvodne predsavzala, že množstvo vyvážaných zbraní zníži. To sa však zmenilo, keď vo februári Rusko napadlo Ukrajinu. Berlín sa rozhodol, že bude Ukrajinu podporovať aj dodávkami zbraní, čím po desiatkach rokov prestala platiť zásada, že nepovoľuje export zbraní do oblastí bojov.

Odvtedy nemecká vláda udelila povolenie na vývoz zbraní na Ukrajinu za 2,24 miliardy eur.

Aj bez nich by ale tohtoročný export bojovej techniky z Nemecka bol značný a prekonal by sumu šiestich miliárd eur. To sa za 16-ročnej vlády konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej podľa DPA stalo len päťkrát.

10:05 Rusko nemá v úmysle navrhovať akékoľvek nové iniciatívy ohľadom strategických zbraní alebo bezpečnostných záruk. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila ruská oficiálna tlačová agentúra TASS, to vyhlásil minister zahraničia Sergej Lavrov. Zároveň vyzval Západ, aby vo „vysoko citlivej“ sfére jadrových zbraní prejavil maximálnu zdržanlivosť.

Rusko na konci novembra odložilo schôdzku s americkými vyjednávačmi o predĺžení zmluvy Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Dohoda, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barrack Obama a Dmitrij Medvedev, tiež opisuje podmienky vzájomných inšpekcií jadrových zbraní.

9:43 Poľsko je popredným poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine, povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v rozhovore pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Borrell sa tiež Poľsku poďakoval za podporovanie Ukrajiny a informoval, že EÚ doteraz doručila Kyjevu vojenskú pomoc za najmenej deväť miliárd eur. Európska únia musí pokračovať v pomoci Ukrajine, ak sa má táto krajina úspešne brániť proti Rusku, dodal Borrell.

V tejto súvislosti spomenul Asistenčnú misiu Európskej únie pre Ukrajinu (EUMAM Ukraine). Zriadili ju v októbri a jej súčasťou je výcvikové stredisko pre ukrajinských vojakov v meste Brzeg na juhozápade Poľska. Borrell zdôraznil, že spustenie misie EUMAM by bez podpory Poľska nebolo bývalo možné. (pap, tasr)

9:09 Spojené štáty chcú so svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou poraziť Rusko na bojovom poli a zničiť ho, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Západ a Ukrajina chcú poraziť Rusko na bojovom poli a následne ho zničiť

7:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer povedal, že situácia na frontových líniách v Donbase, a síce v mestách Bachmut, Kreminna a ich okolí, ako aj ďalších oblastiach, je „ťažká a bolestivá“ a vyžaduje si maximálnu ukrajinskú „silu a koncentráciu“.

„Situácia je tam ťažká a bolestivá. Okupanti (do bojov) nasadzujú všetko, čo majú k dispozícii – a to sú značné prostriedky – na dosiahnutie aspoň nejakého pokroku,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom prejave.

Ukrajinský prezident sa okrem toho poďakoval zamestnancom energetického sektora, ktorí cez Vianoce pracovali na obnove dodávok prúdu v rôznych častiach Ukrajiny. Hoci na niektorých miestach podľa Zelenského stále pretrvávajú výpadky, situácia sa zlepšuje.

„Do dnešného večera je v rôznych častiach Ukrajiny bez prúdu približne deväť miliónov ľudí. Počet a trvanie výpadkov sa však postupne znižuje. Som vďačný každému jednému človeku, ktorý k takémuto výsledku prispel,“ povedal.

Zelenskyj okrem toho informoval, že v pondelok absolvoval mimoriadne zasadnutie s predstaviteľmi vlády, na ktorom boli prijaté dôležité rozhodnutia týkajúce sa energetiky a infraštruktúry. „Pripravujeme sa na ďalší rok (vojny), nie len na zimné mesiace. Sú tu hrozby, ktoré treba eliminovať. Potrebné sú určité kroky a štát ich určite spraví,“ povedal.

Zelenskyj tiež varoval, že Moskva by mohla chystať ďalšie útoky na ukrajinskú energetickú sieť. „Protivzdušná obrana sa (na takéto útoky) pripravuje, štát sa pripravuje, každý musí byť pripravený. Prosím, dávajte pozor na sirény,“ uviedol.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko v pondelok taktiež upozornil, že Rusko by mohlo na Silvestra, respektíve na Nový rok, opäť zaútočiť na ukrajinskú energetickú sieť raketami či riadenými strelami. „Rusi sa nezriekli útokov na našu energetickú sieť… a keďže sa zameriavajú na určité dátumy, Nový rok by mohol byť jedným z dní, keď sa pokúsia poškodiť našu energetickú sieť,“ povedal Haluščenko v ukrajinskej televízii. (dpa, tasr, cnn.com)

6:35 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok večer povedal, že je na Kyjeve, aby vyhovel ruským požiadavkám, a to „demilitarizácii“ a „denacifikácii“ Ukrajiny. Ak sa tak nestane, rozhodne podľa Lavrova v tejto veci (vojne na Ukrajine) ruská armáda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a stanice Sky News.

„Naše návrhy na demilitarizáciu a denacifikáciu území ovládaných (ukrajinským) režimom a elimináciu hrozieb, akú predstavujú voči ruskej bezpečnosti, zahŕňajúcej aj naše nové územia, sú nepriateľovi dobre známe,“ povedal Lavrov, ktorého citovala ruská štátna agentúra TASS. „Je to jednoduché: Splňte ich pre svoje vlastné dobro. Inak o tejto otázke rozhodne ruská armáda,“ dodal.

Podľa Sky News tak Kremeľ reagoval na pondelňajší rozhovor ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu pre agentúru AP. Kuleba v ňom uviedol, že Kyjev chce do konca februára, a teda výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, usporiadať tzv. mierový summit, a to pravdepodobne na pôde Organizácie Spojených národov (OSN).

Na otázku, či bude na summit pozvané aj Rusko, Kuleba odpovedal, že je potrebné, aby sa táto krajina najprv zodpovedala za svoje vojnové zločiny na medzinárodnom súde. Zároveň bagatelizoval tvrdenia Moskvy o jej pripravenosti na dialóg. „(Rusko) pravidelne hovorí o tom, že je pripravené rokovať, nie je to však pravda, lebo všetko, čo robí na bojisku, dokazuje opak,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

992 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine