Lavrov: Západ a Ukrajina chcú poraziť Rusko na bojovom poli a následne ho zničiť

Spojené štáty chcú so svojimi spojencami zo Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou poraziť Rusko na bojovom poli a zničiť ho, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore, ktorý bol zverejnený v pondelok.

27.12.2022 09:09
Sergej Lavrov Foto:
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (478)

„Kroky krajín kolektívneho Západu a (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, ktorý je ním ovládaný, potvrdzujú globálny charakter ukrajinskej krízy,“ povedal Lavrov pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

VIDEO: Krvavé sviatky. Rusi na Vianoce priniesli do Chersonu smrť

Video
Ruský útok na mesto Cherson si 24. decembra vyžiadal minimálne 10 obetí a desiatky zranených. Pozrite si video Chersonskej regionálnej vojenskej správy.

Podľa jeho slov nie je tajomstvom, že „strategickým cieľom Spojených štátov a ich spojencov z NATO je poraziť Rusko na bojisku v rámci mechanizmu na výrazne oslabenie či dokonca zničenie“ Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil útok na susednú Ukrajinu 24. februára a túto inváziu označil za „špeciálnu vojenskú operáciu“ zameranú na „denacifikáciu a demilitarizáciu“ Ukrajiny – teda na odstránenie hrozieb, ktoré zo strany Kyjeva Moskve hrozili. Kyjev a jeho západní spojenci tvrdia, že táto vojenská invázia je imperialistickou snahou Ruska o zabratie pôdy cudzieho štátu.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Profesor z prestížnej univerzity šíri dezinfo o Slovensku a Ukrajine

Šéf ruského rezortu diplomacie tiež povedal, že Moskva a Washington v súčasnosti nemôžu udržiavať normálne vzťahy, z čoho Lavrov obviňuje administratívu amerického prezidenta Joea Bidena.

„Je objektívne nemožné udržiavať normálnu komunikáciu s Bidenovou administratívou, ktorá za svoj cieľ deklaruje spôsobiť našej krajine strategickú porážku,“ uviedol ruský minister zahraničných vecí. Dodal, že „konfrontačné protiruské smerovanie Washingtonu sa stáva čoraz ostrejším a komplexnejším“.

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú v súčasnosti najnapätejšie za ostatných niekoľko desaťročí. Môže za to ruská vojna na Ukrajine, v dôsledku ktorej uvalil Západ na Moskvu ekonomické sankcie. Washington navyše výrazne vojensky podporuje Kyjev, ktorému v rámci nového balíka vojenskej pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov dodá i systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Rusko tento krok skritizovalo.

Moskva 24. februára začala proti Ukrajine nevyprovokovanú a nelegálnu inváziu, ktorá si už vyžiadala desaťtisíce obetí.

478 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine