Francúzsko sa raduje: šampanské láme rekordy

Pôžitok z perlivého alkoholického nápoja sa nevytratí napriek inflácii a zdražovaniu energií. Naopak, ľudia si napriek týmto dvom neduhom doprajú šampanského ešte viac ako po minulé roky. Dokonca ho počas silvestrovských osláv vypijú najviac v dejinách. Francúzski výrobcovia šampanského sa radujú: za tento rok predajú možno až 339 miliónov fliaš.

28.12.2022 08:30
Grande Champagne Vineyard, vinohrad Foto:
Vinohrad v oblasti Grande Champagne.
debata (2)

Veľký dopyt po šampanskom narastá po odznení pandémie koronavírusu, ktorý súvisel s lockdownom takmer všade na svete. Už v minulom roku francúzski vinári napriek covidu predali šampanské dovedna za 5,7 miliardy eur.

„Predpokladáme, že sa nám teraz podarí prekonať tento rekord a že rok 2022 bude najlepší, čo sa týka obchodného obratu," povedal pre agentúru Reuters predseda Zväzu výrobcov šampanského v Remeši na juhu Francúzska, kde sa nachádzajú svetoznámi producenti tohto moku.

Šampanské patrí aj do zberateľstva. Veľké aukčné domy niekedy vydražia mimoriadne vzácne fľaše za státisíce eur alebo dolárov.

Napríklad v roku 2020 sa predala v Moskve fľaša slávneho šampanského značky Charles Heidsieck z roku 1907 za 275-tisíc dolárov. Mala sa dostať k ruskému cárovi, ale nemecká ponorka v roku 1916 počas prvej svetovej vojny potopila obchodnú loď so zásielkou. K fľaši sa dostali až o niekoľko desaťročí fínski potápači po nájdení vraku plavidla.

Ešte drahšia bola vydražená fľaša vína (nie šampanského) francúzskej značky Domaine de la Romanée-Conti. Zberateľ ju na aukcii v New Yorku v roku 2018 kúpil za 558-tisíc dolárov. Fľaša pochádzala z burgundského ročníka 1945, ktorý má prezývku „vinobranie jednorožca". V období krátko po skončení druhej svetovej vojny vyrobili iba 600 fliaš Domaine de la Romanée-Conti.

Aukčné domy tvrdia, že kúpa drahého šampanského je výhodná. Raritné fľaše totiž označujú za investíciu, ktorá získa v budúcnosti ešte vyššiu hodnotu ako v čase aktuálnej dražby.

Oblasť Champagne je preslávená šumivým vínom, ktoré ako jediné môže mať označenie šampanské. S výrobou tohto lahodného moku sa tam začalo v 17. storočí.

Chladné a vlhké podnebie tejto oblasti výrazne ovplyvňuje kyslosť hrozna a tak sa dobre hodí na výrobu šampanského. Vinice v Champagni sa rozprestierajú na svahoch pahorkov na západe a juhovýchode regiónu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #alkohol #vinári #šampanské #Champagne