308. deň: Bojuje sa o Bachmut a Kreminnu. Ak padnú, nastane zlom

Ruská armáda vypálila za 24 hodinách v ukrajinskom meste Cherson 33 rakiet na civilné ciele, oznámila ukrajinská armáda. Boje na Ukrajine pritom zosilneli, keď Rusko v snahe dobyť späť niektoré mestá vyslalo na frontovú líniu tanky a ozbrojené vozidlá, približuje ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov.

28.12.2022 07:10 , aktualizované: 22:41
Ukrajina, Bachmut, vojna Foto: ,
Dym stúpa po ruských útokoch na predmestí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 27. decembra 2022. Mesto Bachmut je považované za kritický bod na fronte na východnej Ukrajine. Akýkoľvek prienik by v tejto oblasti umožnil ruským jednotkám postup hlboko za ukrajinské línie.
debata (535)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 308. deň
  • Boje o Bachmut podľa Inštitútu pre štúdium vojny vrcholia
  • Kyjev musí rátať s výpadkami elektriny počas celej zimy
  • Ukrajinský vojenský expert Ždanov: Boje sa zintenzívnili
  • OSN: Zabitých civilistov na Ukrajine je podstatne viac než potvrdený počet 6 884
  • Poľsko zintenzívni prevoz ukrajinských pacientov do ďalších európskych krajín
  • Kremeľ: Mierový plán musí zahŕňať anexiu ukrajinských oblastí
  • Reuters zverejnil 10 bodov Zelenského mierového planu
  • Ukrajina pomohla Západu prestať sa báť Ruska, povedal Zelenskyj

VIDEO: ‚Šťastné protiruské Vianoce‘. Ruská televízia straší Európanov.

Video

22:41 Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali ukrajinského oligarchu a bývalého poslanca Kosťantyna Ževaha, ktorý je na Ukrajine stíhaný pre podozrenie zo sprenevery 113 miliónov dolárov zo svojej banky. Banka skrachovala v roku 2015. Ako v stredu informovala agentúra AFP, Ževaha zadržali v utorok večer v juhofrancúzskom lyžiarskom stredisku Courchevel. Kyjev tohto 48-ročného muža zaradil na zoznam hľadaných osôb v roku 2021.

K Ževahovmu zatknutiu došlo na základe žiadosti Ukrajiny. Ukrajinská generálna prokuratúra súčasne žiada Ževahovo vydanie, na ktoré musí súd vo Francúzsku reagovať do desiatich dní. Ževaho je momentálne v predbežnej vydávacej väzbe. Pred odvolací súd vo Francúzsku predstúpi 5. januára 2023, uviedla v stredu príslušná prokuratúra. Podľa časopisu Forbes má Ževahov majetok v súčasnosti odhadovanú hodnotu 1,3 miliardy dolárov. Vlani to bolo 2,3 miliardy dolárov.

Ževaho je väčšinovým akcionárom ťažobnej spoločnosti Ferrexpo, kótovanej na burze v Londýne, ktorá vyrába pelety zo železnej rudy a počas vojny na Ukrajine zápasí s ťažkosťami. V rokoch 1998 – 2019 bol poslancom ukrajinského parlamentu — niekedy ako nezávislý, inokedy ako člen poslaneckého klubu strany Vlasť (Baťkivščyna) bývalej premiérky Julije Tymošenkovej. V posledných parlamentných voľbách prehral súboj o mandát s kandidátom strany Sluha národa vedenej Volodymyrom Zelenským. Ten sa počas kampane pred prezidentskými voľbami zaviazal, že ako hlava štátu bude bojovať proti tajným dohodám medzi politikmi a bohatými podnikateľmi.

21:05 Rusko má v Bielorusku v súčasnosti približne 10 200 vojakov, čo nestačí na začatie novej ofenzívy zo severu proti Ukrajine, uviedol v ukrajinskej televízii náčelník ukrajinskej pohraničnej stráže Serhij Dejneko.

„Zoskupenie, ktoré majú ozbrojené sily Ruskej federácie v Bielorusku, má počet okolo 10 200 vojakov. Nemôže zabezpečiť opakovaný útok na územie nášho štátu,“ citoval Dejnekovo vyjadrenie server Ukrajinska pravda.

Pohraničná stráž, vojenská rozviedka a armádny prieskum podľa náčelníka nepretržite monitorujú situáciu u severného suseda, s čím pomáhajú tiež „utajovaní pomocníci“. Všetky tieto zdroje sa zhodujú, že momentálne nemá nepriateľ „reálne možnosti“ rozpútať z Bieloruska novú ofenzívu.

Bielorusko, najbližší spojenec Moskvy, sa do ruskej vojny proti Ukrajine priamo nezapojilo, avšak dalo Rusom k dispozícii svoje územie a letecké základne. Z bieloruského územia viedli ruské vojská na začiatku invázie ofenzívu v smere na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, v blízkosti ktorého boli vysadení tiež ruskí výsadkári. Na jar sa ale ruské vojská z okolia ukrajinskej metropoly stiahli.

Špekulácie o prípadnom priamom zapojení Bieloruska do ruskej agresie zosilneli aj kvôli nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Minsku. Niektorí pozorovatelia považujú ďalší útok z Bieloruska za skôr či neskôr nevyhnutný, pretože žiadna kratšia cesta do Kyjeva nevedie, iní zase poukazujú na nebezpečenstvo, že by útok vedený k západným hraniciam Ukrajiny mohol krajinu odstrihnúť od životne dôležitých dodávok západných zbraní a munície. Ďalší konštatujú, že ustavičná, hoci možno hypotetická hrozba zo severu núti Kyjev mať na hraniciach z Bieloruskom časť síl, toľko potrebných na iných úsekoch bojiska.

18:54 Ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť už 1800 miest a dedín, ktoré okupovali ruské vojská po svojom vpáde do krajiny na konci februára. Uviedol to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom vystúpení v parlamente. To sa konalo za zatvorenými dverami; o jeho obsahu informovali novinárov poslanci. Zelenskyj poďakoval všetkým krajinám, ktoré pomáhajú Ukrajine porážať na bojisku ruskú tyraniu, napísali agentúry Unian a Ukrinform.

Ukrajina sa stala jedným z vodcov slobodného sveta a pomohla Západu, aby našiel sám seba a prestal sa báť Ruska, uviedol Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda. Zdôraznil, že cieľom Ukrajiny je obnoviť územnú celistvosť krajiny a oslobodiť všetkých svojich občanov, ktorí sa ocitli v nevôli či zajatí. Povojnová obnova Ukrajiny sa stane najväčším ekonomickým projektom Európy, usúdil prezident a vyzval poslancov na vypracovanie právneho rámca, ktorý by už teraz povzbudzoval podnikateľov a investorov prísť na Ukrajinu. Vyhlásil tiež, že milióny Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli do zahraničia, nesmú zostať utečencami a mali by sa vrátiť domov.

18:42 V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa začali v stredu ráno demontovať drevené oplotenie okolo pamätníka ruskej cárovnej Kataríne II. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na miestne médiá.

RFE/RL na ich základe pripomenula, že mestské zastupiteľstvo Odesy už 30. novembra podporilo návrhy na demontáž pamätníkov postavených ruskému vojenskému veliteľovi Alexandrovi Suvorovovovi a zakladateľom Odesy — ide o súsošie známejšie ako pamätník Kataríne II.

K možnej demontáži týchto pamätníkov sa v ankete vyjadrili aj samotní obyvatelia Odesy, pričom podľa primátora Hennadija Truchanova väčšina z nich tento návrh podporila.

Podľa RFE/RL ruský prezident Vladimir Putin 27. októbra vo svojom príhovore na konferencii známej ako Valdajské fórum v odpovedi na otázku o Odese povedal: „Ako viete, Odesu založila Katarína II. a ani krajní nacionalisti sa neodvážia zbúrať pomník zakladateľovi mesta.“

15:50 Generálny štáb ukrajinskej armády v správe o situácii na bojovom poli uviedol, že Rusko útočí na obývané oblasti ležiace na pravom brehu rieky Dneper neďaleko mesta Cherson mínometmi a delami.

Ruská armáda sa v novembri z Chersonu stiahla, pričom išlo o jeden z najväčších úspechov, ktoré ukrajinské ozbrojené sily dosiahli počas už celkovo 11 mesiacov trvajúcej vojny. Boje sa však s príchodom zimy spomalili.

„Čo sa týka frontovej línie, nastala len veľmi malá zmena, avšak nepriateľ zvýšil svoj tlak, a to aj čo sa týka počtu mužov a typu a kvality (vojenského) vybavenia,“ uviedol vojenský analytik Oleh Ždanov. Zároveň dodal, že boje zosilneli po tom, čo do nich Rusko vyslalo ozbrojené vozidlá a tanky.

Najťažšie boje prebiehajú v súčasnosti vo východoukrajinskom meste Bachmut a tiež severnejšie v mestách Svatove a Kreminna, kde sa ukrajinskí vojaci snažia prelomiť ruskú obranu, píše Reuters. Zároveň dodáva, že z Bachmutu, kde pred inváziou žilo asi 70 000 ľudí, sa stalo mesto duchov.

14:10 Návrh Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN nie je prekvapením, keďže Moskva napadnutím Ukrajiny zničila poriadok a bezpečnosť, vyhlásil v stredu námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok oznámil, že Ukrajina iniciovala proces zameraný na vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady OSN i zo samotnej Organizácie Spojených národov.

Przydacz v stredu povedal, že „Rusko pošliapalo všetky záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva zavedeného v systéme OSN“.

Podľa Przydacza Rusko, stály člen Bezpečnostnej rady OSN, sa stalo ničiteľom poriadku a stability namiesto toho, aby ich chránilo.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí tiež vyhlásil, že tento systém OSN je zastaraný, pretože odráža sféry vplyvu z roku 1945.

14:05 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu pricestoval v stredu na návštevu Kyjeva. Ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny, odkedy bol v máji tohto roka vymenovaný do funkcie.

Podľa reportéra francúzskej spravodajskej televízie France24 Andrewa Hilliara sa očakáva, že Lecornu v stredu navštívi pamätník obetí vojny. Zároveň upozorňuje, že Lecornu zavítal do Kyjeva v čase, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil navýšenie pomoci smerovanej z Francúzska na Ukrajinu.

Lecornu je v súvislosti s oznámením ďalšej pomoci Ukrajine pod tlakom. Niektorí predstavitelia Ukrajiny sa totiž podľa Hilliara stále hnevajú na Macronove vyjadrenia – lebo francúzsky prezident počas vojny naznačoval viac než ktorýkoľvek iný európsky predstaviteľ, že Ukrajina by sa mala pripraviť prijať nejaké ústupky výmenou za mier.

14:00 Nedostatok elektrickej energie na Ukrajine sa prehĺbil pre zastavenie niekoľkých elektrární po ruskom bombardovaní energetickej infraštruktúry na východe krajiny. Uviedol to v stredu ukrajinský štátny prevádzkovateľ elektrárenskej siete Ukrenerho. Firma však nekonkretizovala, ktoré energetické zariadenia boli terčom útokov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Kapacita systému, ktorá je k dispozícii, nie je dostatočná na uspokojenie všetkých potrieb spotrebiteľov v krajine. Vzhľadom na to boli stanovené obmedzenia spotreby vo všetkých oblastiach,“ konštatovala spoločnosť Ukrenerho.

13:45 Ukrajina kúpila približne 1 400 dronov, predovšetkým na prieskum, ale plánuje vývoj bojových modelov, ktoré budú môcť útočiť na výbušné drony používané Ruskom. V rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press to uviedol ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov, ktorý označil ruskú vojnu na Ukrajine za prvú veľkú vojnu v internetovom ve­ku.

„Teraz, keď sme viac-menej vybavení prieskumnými dronmi, sú ďalšou etapou úderné drony,“ povedal Fedorov. „Ide o výbušné drony a drony, ktoré letia do výšky tri až desať kilometrov a zasahujú ciele,“ dodal. Minister naznačil „viac misií s údernými dronmi“ v budúcnosti, ale nepovedal bližšie podrobnosti. „Hovoríme o dronoch, ktoré vyvíjame na Ukrajine. V každom prípade pôjde o nový krok v rozvoji technológií,“ do­dal.

Ukrajina realizuje výskum a vývoj dronov, ktoré by mohli bojovať proti iným dronom a zostreľovať ich, konštatoval Fedorov. „Už teraz môžem povedať, že situácia v oblasti dronov sa drasticky zmení vo februári alebo marci,“ poznamenal.

13:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje vo svojom desaťbodovom mierovom pláne pre Ukrajinu okrem iného vyzvať na obnovenie bezpečnosti v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne, ale napríklad aj na ochranu ukrajinského životného prostredia. Vyplýva to z prehľadu, ktorý zverejnila agentúra Reuters. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že prípadný plán musí brať do úvahy ruské územné zisky počas vojny na Ukrajine.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenského mierový plán má desať bodov. Uznajte naše územné zisky, odkázal Kremeľ

12:20 Ukrajinský hrubý domáci produkt v tomto roku klesne o takmer tretinu. Uviedla to centrálna banka krajiny v správe, ktorú v utorok zverejnila viceguvernérka banky Kateryna Rožkova. Nepretržité rozsiahle ruské útoky a deštrukcia energetickej infraštruktúry Ukrajiny podľa banky zvýšili riziká pre finančnú stabilitu. „Hoci finančný sektor pracuje bez prerušení, pociťuje s tým súvisiace straty. Ide o straty v oblasti príjmov a o náklady na zabezpečenie činnosti pobočiek počas výpadkov prúdu," uviedla Rožkova. Podľa Kyjivskej ekonomickej školy do novembra Rusko na ukrajinských obytných a komerčných nehnuteľnostiach a na ďalšej infraštruktúre spôsobilo škody v hodnote 136 miliárd dolárov. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

12:15 Ruská invázia na Ukrajine doteraz poškodila najmenej 702 zariadení kritickej infraštruktúry. Uviedol to prvý námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin. Ide napríklad o plynovody, elektrické rozvodne a mosty. Celkovo ruské útoky zničili viac ako 35-tisíc objektov, dodal Jenin. Informuje o tom web Kyiv Independent.

12:05 Pre Rusko podľa britského ministerstva obrany pravdepodobne bude prioritou držať frontovú líniu v oblasti mesta Kreminna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. V aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine britský rezort obrany uviedol, že Rusko „na fronte v Luhanskej oblasti pravdepodobne posilňuje sektor mesta Kreminna."

„Mesto Kreminna je relatívne zraniteľné odvtedy, ako ukrajinské sily v októbri postúpili cez mesto Lyman. Rusko buduje rozsiahlu novú obranu v tejto oblasti a pravdepodobne pre neho bude prioritou držať tam front," konštatuje ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva. „Táto oblasť je logisticky dôležitá pre ruský front v Donbase," dodal rezort.

11:55 Vianočné trhy v Moskve sú v plnom prúde a lesknúce sa ľadové sochy vítajú návštevníkov Gorkého parku. Niektorí obyvatelia ruskej metropoly však priznávajú, že sa pred tradičnými oslavami Nového roka musia nútiť, aby sa cítili sviatočne. V pouličných rozhovoroch v centre hlavného mesta niektorí tiež uviedli, že pri nákupoch potravín a darčekov zaznamenali nedostatok západného tovaru, píše agentúra Reuters. Upozorňuje pritom, že ruské zákony obmedzujú informovanie o špeciálnej vojenskej operácii, ako Rusko nazýva inváziu svojich vojsk na Ukrajinu.

Rusko Moskva Výzdoba Nový Rok Príprava Čítajte viac Nedostatok západného tovaru, zmiešané pocity. Vojna ovplyvňuje náladu Moskovčanov pred sviatkami

11:45 Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň stratili ďalších 550 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Počet ruských obetí na životoch od začiatku vojny tak podľa Kyjiva stúpol na 103 770. Ukrajinská armáda za uplynulý deň zničila aj jeden ruský tank, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty a jeden delostrelecký systém. Moskva od začiatku vojny podľa Ukrajiny stratila 3 017 tankov, 6 037 obrnených bojových vozidiel pechoty a 1 999 delostre­leckých systémov.

11:30 Jeden z najmocnejších kremeľských poradcov Sergej Kirijenko navštívil na juhu Ukrajiny Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), obsadenú ruskou armádou. Oznámil to v stredu predstaviteľ Ruskom dosadenej oblastnej správy Vladimir Rogov.

Kirijenko je v súčasnosti poradcom ruského prezidenta Vladimira Putina pre vnútropolitické záležitosti a v minulosti pôsobil aj ako šéf ruskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energetiku Rosatom. Podľa Rogova záporožskú elektráreň navštívil, aby skontroloval jej bezpečnosť.

„Segej Kirijenko navštívil jadrovú elektráreň – skontroloval bezpečnosť zariadenia a pracovné podmienky zamestnancov Rosatomu,“ uviedol Rogov na sociálnej sieti Telegram.

K príspevku zverejnil Rogov aj fotografiu, na ktorej je Kirijenka vidno pred záporožskou elektrárňou. ZAES pritom leží na území administratívnej jednotky Záporožská oblasť, ktorú Rusko po vyhlásení sporných referend tento rok v rozpore s medzinárodným právom anektovalo.

11:10 Poľsko sa chystá zintenzívniť a zrýchliť prepravu ukrajinských nemocničných pacientov – vrátane ranených vojakov – do ďalších európskych krajín, pričom niektorí budú prevezení do poľských nemocníc. V stredu to pre tlačovú agentúru PAP povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz.

Hovorca pred stredajšou plánovanou tlačovou konferenciou ministrov zdravotníctva Poľska a Ukrajiny v juhovýchodo­poľskom meste Rzeszów oznámil, že z letiska Rzeszów-Jasionka odletí špeciálna linka ukrajinskými pacientmi na liečbu do ďalších európskych krajín.

„V stredu odletí ďalšia skupina pacientov z tranzitného evakuačného zdravotníckeho strediska, zriadeného v obci Jasionka. V utorok tam priletelo 14 ľudí spolu s rodinami. Lietadlo ich prevezie na liečbu do Nórska,“ dodal Andrusiewicz.

10:45 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) zverejnil údaj o doterajšom počte civilistov zabitých v ruskej vojne na Ukrajine a uviedol, že má zaznamenaných 6 884 usmrtených ľudí vrátane 429 detí.

Údaj o civilných obetiach na životoch je za obdobie 24. februára až 26. decembra 2022.

Úrad OSN však dodal, že skutočný počet obetí je pravdepodobne „podstatne vyšší, keďže údaje z niektorých oblastí, v ktorých prebiehajú intenzívne boje, prichádzajú s oneskorením a mnohé správy sa ešte overujú“.

10:20 Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, pokladaný za verného spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina, pred nadchádzajúcim Novým rokom zverejnil na sociálnych sieťach „futuristickú“ prognózu, v ktorej predpovedal Západu v budúcom roku samé problémy a nešťastia, vrátane rozpadu Európskej únie, začlenenia Česka a ďalších stredo a východoeurópskych krajín do nemeckej „Štvrtej ríše“, bojujúcej s Francúzskom. Spojené štáty podľa neho čaká občianska vojna a zvolenie miliardára Elona Muska za prezidenta.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev a jeho futuristická prognóza: Rozpad EÚ, Slovensko súčasťou "Štvrtej ríše", Musk prezidentom

10:00 Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Ruská mobilizácia, vojna na Ukajine, vojaci s manželkami Čítajte viac Mobilizovaní ruskí vojaci budú mať právo na bezplatné zmrazenie spermií

7:56 Obyvatelia Kyjeva budú musieť až do konca zimy počítať s náhlymi výpadkami elektriny, upozornila v utorok administratíva ukrajinského hlavného mesta. „Budeme musieť žiť za týchto podmienok celú zimu,“ uviedol námestník šéfa kyjevskej administratívy Petro Pantelejev pre ukrajinskú televíziu.

Dodávky elektriny v Kyjeve i ďalších ukrajinských mestách sú výrazne obmedzované v dôsledku ruských raketových útokov. Elektrikári nepretržite pracujú na oprave systému, situácia však zostáva ťažká, priznal Pantelejev. Kapacity nie sú podľa neho postačujúce predovšetkým počas pracovných dní, kedy je zvýšená spotreba elektriny.

Rusko od októbra opakovane útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny raketami, pripomína DPA. Nebezpečenstvo ďalších útokov zostáva akútne, varoval v utorok v pravidelnom vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády.

Tamojší premiér Denys Šmyhaľ predtým uviedol, že Ukrajina by mohla stráviť Silvestra bez odstávok elektriny, ak by už k žiadnemu ostreľovaniu nedošlo. Ako však napriek tomu pripustil, existuje veľké riziko, že ruská armáda bude opätovne útočiť na zásobovanie elektrinou na Ukrajine. (dpa, tasr)

7:10 Nápor ruskej ofenzívy pri východoukrajinskom meste Bachmut sa zrejme blíži k vrcholu, po ktorom začne postupne slabnúť. Vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Usudzuje tak okrem iného z toho, že vysoké straty prinútili ruské velenie vysielať do útokov menšie skupiny.

Ruské sily zvádzajú boje o Bachmut s ukrajinskými obrancami už niekoľko mesiacov, pričom si za ten čas pripísali len obmedzené územné zisky. Mesto samotné je stále pevne v rukách Ukrajincov. Neustále útoky podľa ukrajinských a západných predstaviteľov spôsobujú ruskej strane značné ľudské i metriálne straty.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj v utorok uviedol, že Rusi v oblasti prestali operovať vo forme rôt (30 až 150 vojakov) či práporov (600 až 800 vojakov) a namiesto toho teraz nasadzujú družstvá o desať až 15 vojakov. Podobné oslabenie útočného potenciálu ruských jednotiek pozoroval ISW v auguste v Chersonskej oblasti, z ktorej časti na pravom brehu Dnepra sa napokon v novembri ruské vojská po prevzatí iniciatívy Ukrajinci stiahli.

„Tempo postupu ruskej armády v oblasti Bachmutu v poslednom čase spomalilo v dôsledku rastúceho nedostatku vojakov aj munície,“ uviedli americkí analytici. „Používanie skupín s veľkosťou družstva ruskou armádou je pravdepodobne dôsledkom opotrebovávacích bojov a naznačuje degradáciu väčších vojenských formácií,“ dodal inštitút s tým, že intenzita bojov sa pravdepodobne do budúcnosti zníži, ak Rusom nedorazia významné posily a zásoby delostreleckých granátov.

Ruské sily počas utorka pokračovali v ofenzíve v okolí Bachmutu. Obe strany hlásili prudké boje pri Soledare severne od Bachmutu aj na juhu v dedine Opytne, kde sa podľa prokremeľských blogerov Rusom podarilo vytlačiť Ukrajincov z bližšie nespresneného opevneného bodu.

535 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine