Pápež František naznačil, že sa blíži koniec života Benedikta XVI.

Pápež František oznámil, že zdravotný stav jeho predchodcu na čele katolíckej cirkvi sa výrazne zhoršil. Došlo k tomu náhle v posledných hodinách, poznamenal.

28.12.2022 10:42 , aktualizované: 12:15
Emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: ,
Emeritný pápež Benedikt XVI.
debata (15)

O zhoršenom zdraví Benedikta XVI. informoval František na záver generálnej audiencie vo Vatikáne. O podrobnostiach zdravotného stavu emeritného 95-ročného pápeža sa nezmienil. „Je veľmi chorý. Chcel by som vás všetkých požiadať o špeciálnu modlitbu za Benedikta XVI., ktorého cirkev v tichosti podporuje. Spomeňme si na neho," povedal František podľa agentúry Reuters.

Po audiencii emeritného pápeža navštívil.

Vatikán podľa svetových agentúr informoval, že emeritný pápež má neustálu lekársku starostlivosť. Svätá stolica potvrdila, že jeho zdravotný stav sa prudko zhoršil v posledných hodinách.

Benedikt XVI. (pôvodným menom Joseph Ratzinger) bol pápežom v období 2005 – 2013. V roku 2013 sa rozhodol abdikovať, pretože sa zdravotne už necítil dostatočne schopný vykonávať svoje úlohy.

Benedikt XVI / pápež František / Čítajte viac Emeritný pápež verzus pápež

Ešte pred pár týždňami tí, ktorí mali príležitosť Benedikta vidieť, hovorili, že jeho telo je veľmi krehké, ale myseľ zostáva bystrá, uviedla agentúra Reuters. Jedna z posledných zverejnených fotografií bývalého pápeža bola urobená prvého decembra, keď sa zišiel s víťazmi teologickej ceny, ktorá je podľa neho pomenovaná. Po celý čas sedel a vyzeral nesmierne slabý, dodal Reuters.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Benedikt XVI.