Snehové búrky v USA si vyžiadali 65 životov, problémy v letectve pretrvávajú

Počet obetí rozsiahlych snehových búrok v Spojených štátoch sa vyšplhal už na 65, napísal spravodajský server nbcnews.com. Len v najpostihnutejšom štáte New York prišlo o život 34 ľudí. Aj dnes sú kvôli počasiu v USA zrušené tisíce letov. Veľkú väčšinu z nich prevádzkuje spoločnosť Southwest Airlines, na ktorej sa teraz kvôli nezvládnutiu situácie znáša tvrdá kritika.

28.12.2022 11:36
USA Buffalo Počasie Zima Sneh Kalamita Foto: ,
Zasnežené autá na ulici v štvrti Elmwood Village v americkom meste Buffalo v pondelok 26. decembra 2022.
debata (3)

Mrazy a sneženie počas sviatočného víkendu zasiahli prakticky celé americké územie s výnimkou západného pobrežia. Najhoršie postihli na západe štátu New York ležiace mesto Buffalo a jeho okolie. V oblasti prišlo o život 32 ľudí. Starosta mesta s takmer 280-tisíc obyvateľmi Byron Brown búrku označil za pravdepodobne to najhoršie, čo Buffalo za viac ako 50 rokov postihlo.

Obete hlási aj ďalších 11 štátov. Časť ľudí prišla o život v mrazivom počasí vonku alebo pri dopravných nehodách, ďalší, keď zostali uväznení doma bez energií. S výpadkami prúdu sa počas posledných dní stretávali státisíce ľudí. Vo väčšine prípadov sa ich ale podarilo obnoviť.

Čo sa zatiaľ nedarí, je návrat k normálu v leteckej doprave. Ešte dnes je podľa CNN zrušených 2714 letov, z ktorých 2504 prevádzkuje aerolinka Southwest. Spoločnosť počíta s tým, že vo štvrtok zruší ďalších 2356 spojov. Jej klienti, z ktorých mnohí museli nocovať na letiskách, navyše majú často problém spojiť sa so zástupcami aeroliniek a nájsť alternatívne lety.

„Ich systém sa naozaj úplne zrútil,“ povedal CNN americký minister dopravy Pete Buttigieg. „Dal som jasne najavo, že naše ministerstvo ich bude hnať k zodpovednosti voči zákazníkom, aby sa z tejto situácie dostali, a aby sa to už nemohlo opakovať,“ zdôraznil. Southwest, ktorému teraz hrozia pokuty, podľa neho nie je schopný „zistiť ani to, kde sa nachádzajú jeho vlastné posádky, nieto ešte jeho cestujúci, nieto batožina“.

Aerolinka sama, ktorá je jedným z najväčších nízkonákladových dopravcov na svete, dopady na svojich klientov označila za neprijateľné a „úprimne“ sa za ne ospravedlnila.

Agentúra Reuters problémy Southwest v čase, keď je väčšina ostatných aeroliniek späť v normálnej prevádzke, vysvetľuje tým, že firma zarába prevažne na vnútroštátnych letoch, a jej prevádzka nie je tak centralizovaná ako u iných leteckých spoločností. Tým pádom je Southwest zraniteľnejší, pokiaľ zlé počasie nedovolí jeho zamestnancom dostať sa do práce.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka #USA #snehová kalamita