Čo sleduje Medvedev svojimi bizarnými prognózami?

Slovensko sa podľa Dmitrija Medvedeva stane súčasťou Štvrtej ríše, kde Nemecko sústredí svoje východoeurópske satelity. Rozpadne sa Európska únia, Spojené kráľovstvo a po občianskej vojne aj USA, kde sa do Bieleho domu nasťahuje Elon Musk. Západ Ukrajiny si rozdelia Poliaci s Maďarmi.

29.12.2022 11:00
Rusko Ukrajina vojna, dmitrij medvedev Foto: ,
Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady, predseda strany Jednotné Rusko a bývalý ruský prezident i premiér Dmitrij Medvedev sa pozerá cez ďalekohľad počas návštevy vojenskej posádky na juhozápade Ruska v auguste 2022.
debata (95)

Zástupca Vladimira Putina v bezpečnostnej rade štátu, jeho predchodca v prezidentskom a nástupca v premiérskom kresle, zverejnil na Telegrame i na Twitteri svoje „futuristické“ prognózy na budúci rok.

Musk, ktorého Medvedev pasoval za budúceho prezidenta USA, netajil, že ho to zaskočilo. „Toto sú určite tie najabsurdnejšie predpovede, aké som kedy počul,“ reagoval na Twitteri majiteľ tejto mikroblogovacej sociálnej siete, ktorému rozhodne nechýba zmysel pre šokujúce vízie. Nie tak dávno ho verejne pochválil aj Medvedev za predpoveď, že vojna na Ukrajine sa skončí buď podpísaním dohody, ktorou Kyjev prepustí Moskve Krym a po opakovaných referendách aj novoanektované územia, alebo jadrovou vojnou.

Ako treba čítať Medvedevove najnovšie výplody? Sú len nepodareným novoročným žartom, výsmechom protivníka, trolovaním alebo odhaľujú aj celkovú mentalitu, ktorou sa riadi súčasná štátna moc v Moskve? A čo prezrádzajú o autorovi a jeho ďalších politických ambíciách?

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev a jeho futuristická prognóza: Rozpad EÚ, Slovensko súčasťou "Štvrtej ríše", Musk prezidentom

Viacerí politológovia sa to pokúsili dešifrovať. A neraz prišli k protichodným záverom. Podľa jedných akokoľvek sú predpovede absurdné, treba ich brať vážne, lebo si ich len na Telegrame prečítalo takmer dva a pol milióna ľudí a informovali o nich aj ruské štátne médiá. Podľa Vladimira Pastuchova, profesora politológie na London's University College je ešte dôležitejšie, že „príspevky Medvedeva na Telegrame si našli jedného spokojného čitateľa: Putina“.

zväčšiť
KAMENSKÝ, 29.12.2022

„Myslím si, že Medvedev vo svojom vizionárskom novoročnom príspevku stručne načrtol hlavné tézy analytickej správy ,Rusko v troskách globálneho sveta', ktorú pripravil aparát ruskej bezpečnostnej rady, na základe ktorej sa Putin rozhodol začať vojnu na Ukrajine,“ napísal Pastuchov na Telegrame.

„S takou vysokou úrovňou analytiky bola vojna jednoducho nevyhnutná,“ ironizuje profesor a dodáva, že celá súčasná kremeľská generácia vyrástla na učení marxizmu-leninizmu. „Pamätá si ako Otče náš na slávne slová Lenina: ,Múr je zhnitý. Dobre doň kopni a rozpadne sa.' Rozhodli sa teda dobre kopnúť Ameriku a zároveň aj celý prehnitý Západ. Teraz sedia a čakajú, kým to začne padať. Hnevá ich len, že to trvá tak dlho,“ dodáva Pastuchov.

Protiváha Putina

Kedysi o Medvedevovi hovorili ako o Putinovom hračkárskom medvedíkovi. Umiernenou rétorikou a povesťou liberála zjemňoval v očiach verejnosti čoraz drsnejšie črty kremeľského režimu. Za desať mesiacov vojny ale niekdajší usmievavý politik vyceril zuby. O Ukrajincoch hovorí ako o šváboch, o NATO ako o impotentoch, otvorene sa vyhráža použitím jadrových zbraní a presadzuje zavedenie trestu smrti pre zradcov.

„Medvedev zase pôsobí ako protiváha Putina,“ napísal na sociálnej sieti politický technológ Ramiľ Charisov. „Kým však predtým bol prezentovaný ako ,dobrý Rus' na rozdiel od ,zlého Putina', úlohy si teraz dramaticky vymenili,“ dodal.

Väčšina pozorovateľov usudzuje, že Putin je s takouto metamorfózou Medvedeva spokojný. Svedčí o tom podľa nich nielen to, že ho minulý týždeň vyslal do Pekingu na schôdzku s čínskym vodcom, ale aj nová funkcia, ktorú mu zveril.

V pondelok sa expremiér a exprezident stal Putinovým prvým zástupcom v komisii pre vojenskopriemyselný komplex. Tento orgán, ktorý má za úlohu presmerovať národné hospodárstvo na vojnový režim, bude mať podľa predpovede profesora Pastuchova onedlho väčšiu váhu ako vláda. Je to podľa neho súčasne príprava Medvedeva na to, aby ho prezident znova vymenoval za premiéra.

Ďalšia rošáda?

„V predvečer volieb v roku 2024 Putin navrhne za prezidentského kandidáta Medvedeva, a Medvedev potom vymenuje Putina za premiéra, aby riadil novú vojnovú plánovanú ekonomiku. Už sa smejete alebo ešte nie? Všetko sa vráti do starých koľají, Medvedev ponesie plnú politickú zodpovednosť za vojnu a jej následky a potom sa opäť objaví Putin celý v bielom. A nech mi niekto povie, že tweety sú zbytočné,“ dodal Pastuchov odľahčeným tónom.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #prognóza #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine