Bývalá sekretárka v koncentračnom tábore sa odvolala voči rozsudku

Bývalá sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof Irmgard Furchnerová sa odvolala voči rozhodnutiu nemeckého súdu, ktorý ju minulý týždeň odsúdil za spoluúčasť na vražde viac než 10 000 ľudí na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody. V stredu to oznámili predstavitelia súdu, informovala agentúra AFP.

28.12.2022 20:20
Nemecko, holokaust, proces, sekretárka, Irmgard... Foto: ,
Na snímke obžalovaná Irmgard Fuchnerová sedí v súdnej sieni v nemeckom meste Itzehoe 20. decembra 2022. Niekdajšiu sekretárku v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof uznal nemecký súd za vinnú a odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody.
debata (6)

Furchnerová bola prvou ženou za niekoľko desaťročí, ktorá bola v Nemecku postavená pred súd za zločiny spáchané počas druhej svetovej vojny. Odsúdená bola za spoluúčasť na „krutých a zákerných vraždách“ väzňov v koncentračnom tábore Stutthof, nachádzajúcom sa na území okupovaného Poľska, uviedla prokuratúra.

Právni zástupcovia bývalej dozorkyne však podali odvolanie na Spolkový najvyšší súd, ktorý preskúma, či boli pri procese dodržané všetky procedurálne kroky. Dokazovanie pred sudcom sa už nebude vykonávať.

Proces sa v meste Itzehoe začal v septembri 2021. Pred jeho začiatkom sa 97-ročná Furchnerová pokúsila ujsť z domova dôchodcov, kde žije. Niekoľko hodín sa vyhýbala polícii, kým ju zatkli v neďalekom Hamburgu. Vo väzbe strávila päť dní.

V období medzi júnom 1943 a aprílom 1945 pracovala Furchnerová v kancelárii veliteľa tábora Stutthof, dôstojníka jednotiek SS Paula Wernera Hoppeho. Ako jeho sekretárka prepisovala rozkazy a vybavovala korešpondenciu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #Irmgard Furchnerová