Opozičný poľský líder a expremiér Tusk má ochranku. Hrozí atentát

Líder poľskej opozície, bývalý premiér a šéf Európskej rady Donald Tusk, dostal od štátu pridelenú ochranu, pretože mu podľa polície hrozí nebezpečenstvo. Oznámili to v stredu poľské médiá a informáciu potvrdila Tuskova politická strana, Občianska platforma (PO). "Polícia mi oznámila, že nebezpečenstvo atentátu je reálne ako nikdy predtým," vysvetlil neskôr sám politik.

28.12.2022 23:25
Donald Tusk Foto: ,
Líder poľskej opozície a bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk
debata

„Každý týždeň v listoch a na sociálnych médiách nachádzam hrozby na adresu mojich najbližších, rozsudky smrti a prísľuby atentátu na mňa. Tento mesiac mi polícia oznámila, že ohrozenie atentátom je reálne a konkrétne ako nikdy predtým. Preto žiadosť o ochranu,“ uviedol Tusk na twitteri.

Hovorca PO Ján Grabiec predtým povedal televízii TVN 24, že okrem informácií išlo aj o konkrétne udalosti svedčiace o riziku „fyzického ohrozenia“, o čom strana informovala políciu a príslušné služby. Naposledy polícia poskytla informácie, že Tusk čelí konkrétnemu ohrozeniu, a z toho pramenilo rozhodnutie úradov o pridelení ochrany.

„Vyhrážky sú stálou, dá sa povedať neoddeliteľnou súčasťou politiky. Bohužiaľ v Poľsku spor dosiahol taký bod, že sa vyhrážky týkajú skoro všetkých. Ale tu hovoríme o konkrétnej situácii a o konkrétnom ohrození, ktoré polícia vyhodnotila ako vec vyžadujúca zásah,“ dodal.

O pridelení príslušníkov Služby ochrany štátu (SOP) rozhoduje minister vnútra. O Tuskovej ochrane tak musel rozhodnúť minister Mariusz Kamiński, poznamenala TVN 24.

SOP zo zákona chráni prezidenta aj bývalých prezidentov, predsedu a podpredsedu vlády a šéfov oboch komôr parlamentu, teda maršálky Sejmu a Senátu, ako aj ministrov vnútra a zahraničia. K úlohám SOP ale patrí aj ochrana ďalších osôb v záujme štátu. Ochranu SOP má v súčasnosti pridelenú tiež predsedníčka Ústavného súdu, napísal denník Gazeta Wyborcza.

Pripomenul, že o Tuskovej ochrane sa začalo hovoriť v súvislosti s politikovým cestovaním po celom Poľsku kvôli stretnutiam s voličmi. Otvorenosť a prístupnosť opozičného vodcu pritom kontrastovala s prístupom šéfa vládnucej strany Jaroslawa Kaczyńského, chráneného kordónmi telesných strážcov a nedostupného pre človeka z ulice. Aj Tusk mal strážcu, avšak až doteraz zo súkromnej firmy.

Pridelenie štátnej ochrany dal denník do súvislosti s atentátom na starostu mesta Gdaňsk pred tromi rokmi. Pawla Adamowicza (53) 13. januára 2019 priamo na pódiu pred televíznym kamerami počas charitatívneho koncertu napadol a pobodal vtedy dvadsaťsedemročný útočník, ktorého zadržali na mieste. O deň neskôr Adamowicz, ktorý stál na čele prístavného mesta na severe Poľska viac ako 20 rokov, zraneniam podľahol.

Vdova vzápätí obvinila verejnoprávnu televíziu TVP, ovládanú vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), z nepriameho podielu na vražde manžela. „Môjho muža zabili slová,“ vyhlásila Magdaléna Adamowiczová, podľa ktorej si vrah vybral obeť kvôli „jazyku nenávisti“ proti opozičným politikom v provládnej televízii.

Na ustavičné výpady provládnej televízie sa sťažuje aj Tusk, ktorý býva pokladaný za hlavného protivníka Kaczyńského. Svojho času ho totiž dokázal vo voľbách poraziť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk