Lavrov odmietol Zelenského mierový plán. Kyjev označil za nepripravený rokovať

Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania. Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

29.12.2022 09:00
zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu 14. novembra 2022
debata (176)

Lavrov tiež nazval „ilúziou“ myšlienku, že s pomocou Západu dôjde k vytlačeniu Ruska z Krymu a východnej Ukrajiny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zavrhol už v stredu Zelenského desaťbodový mierový plán – s tým, že návrh na ukončenie konfliktu na Ukrajine musí prihliadať aj na novú „realitu“ a na pripojenie štyroch ukrajinských administratívnych oblastí k Rusku.

Video
Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba.

Rusko vyhlásilo po sporných septembrových referendách, ktoré odsúdil Západ aj Kyjev, za súčasť svojho územia štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú. Ruská armáda pritom ani jednu z týchto oblastí úplne neovláda.

Zelenského desaťbodový mierový plán, ktorý v stredu predstavila agentúra Reuters, zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny, a teda aj zo spomínaných štyroch oblastí a z Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Rusko pritom dlhodobo deklaruje, že o tomto bode odmieta diskutovať.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenského mierový plán má desať bodov. Uznajte naše územné zisky, odkázal Kremeľ

Plán ukrajinského prezidenta sa tiež zaoberá mnohými ďalšími otázkami, ako napríklad jadrovou a potravinovou bezpečnosťou, výmenou zajatcov či vznikom špeciálnych tribunálov, ktoré by vyšetrovali ruské vojnové zločiny.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj