Covidový masaker. V Číne podľa Britov umiera 9-tisíc ľudí denne

V Číne teraz v súvislosti s ochorením COVID-19 zomiera okolo 9-tisíc ľudí denne, tvrdí britská analytická spoločnosť Airfinity. Ide o takmer dvojnásobok odhadu z minulého týždňa, uviedla agentúra Reuters. Bilancia je v rozpore s oficiálnymi údajmi k epidémii v krajine, ktorá má zhruba 1,4 miliardy obyvateľov.

29.12.2022 20:36
Koronavírus / Covid / Čína / Foto: ,
Ľudia stoja v rade čakajúc na testy na prítomnosť koronavírusu v Pekingu 24. novembra 2022
debata (52)

Infekcia sa v Číne začala výraznejšie šíriť v novembri a tento mesiac nabralo šírenie na rýchlosti po tom, ako Peking zrušil svoju dlhodobú politiku nulového covidu, vrátane rozsiahlych uzáver, pravidelného testovania obyvateľstva a zverejňovania údajov o asymptomatických prípadoch.

Kumulatívny počet úmrtí v Číne od 1. decembra pravdepodobne dosiahol 100 000 z počtu nakazených 18,6 milióna, uviedla Airfinity. Britská firma modeluje situáciu na základe dát z čínskych regiónov pred zavedením nedávnych zmien v hlásení prípadov.

Spoločnosť očakáva, že infekcie v Číne dosiahnu prvý vrchol 13. januára s 3,7 miliónmi prípadov denne. To je v kontraste s niekoľkými tisíckami prípadov hlásených zdravotníckymi úradmi. Počet úmrtí dosiahne podľa Airfinity vrchol 23. januára s 25 000 mŕtv­ymi denne.

Od 7. decembra, keď Čína urobila náhly obrat v covidovej politike, úrady tvrdia, že zaznamenali desať úmrtí na COVID-19. K 28. decembru bol oficiálny počet úmrtí na COVID-19 v Číne od začiatku pandémie 5 246. Podľa Airfinity v Číne za posledné približne tri roky zomrelo 1,3 až 2,1 milióna nakazených.

Hlavný čínsky epidemiológ Wu Cun-jou uviedol, že jeho tím plánuje vyhodnocovať úmrtia inak. Bude merať rozdiel medzi počtom mŕtvych v súčasnej vlne infekcií a počtom úmrtí, ktoré by sa očakávali, keby k epidémii nikdy nedošlo. Výpočtom takzvanej „nadmernej úmrtnosti“ bude podľa neho Čína schopná zistiť, čo podcenila.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #Covid-19